1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustuslakivaliokunta

HS: Professori Tuomas Ojanen tekee rikosilmoituksen Mikko Kärnästä – Kärnä kiistää Ylelle syyllistyneensä kunnianloukkaukseen

Kansanedustaja Mikko Kärnä vihjaisi viestipalvelu Twitterissä, että perustuslakivaliokunnassa asiantuntijana kuultu professori Ojanen olisi kirjoittanut vihreiden vastalauseen Haaviston asiassa.

Perustuslakivaliokunta
Tuomas Ojanen
Tuomas Ojanen tekee rikosilmoituksen kansanedustaja Mikko Kärnästä.Yle

Kohut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapauksen ympärillä eivät ota laantuakseen. Tällä kertaa Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen tekee rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, kertoo Helsingin Sanomat.

Syynä on kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) kysymys viestintäpalvelu Twitterissä.

– Kuka kirjoitti teidän vastalauseenne perustuslakivaliokunnan mietintöön? Eihän se vain ollut sama valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen, jota perustuslakivaliokunta kuuli asiantuntijana, Kärnä kirjoitti vihreiden kansanedustajille.

Kärnä jatkoi vielä myöhemmin viestipalvelussaan kirjoitteluaan ja piti varmana, etteivät vihreät ole itse kirjoittaneet vastalausettaan.

– Koska Bella Forsgrén, Jenni Pitko, Mari Holopainen eivät vastaa kysymykseen. Lienee selvää, että vihreät eivät itse ainakaan vastalausettaan kirjoittaneet. Se jo on uutinen, joka voi aiheuttaa oikeudellisia ongelmia. Ojasen rooli vielä isompi juttu, Kärnä jatkoi.

Forsgrén ja Holopainen ovat vihreiden perustuslakivaliokunnan jäseniä. Pitko puolestaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Ojanen kommentoi Helsingin Sanomille, että hänestä on esitetty valheellista tietoa Haaviston tapauksen käsittelyssä ja hän tekee siksi asiasta rikosilmoituksen.

– Minusta on esitetty selvästi valheellista tietoa, joten teen rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Sen enempää en halua asiaa kommentoida, professori Ojanen sanoi.

Yle ei ole tavoittanut Ojasta kommentoimaan asiaa. Sen sijaan Mikko Kärnä kiistää Ylelle, että hän olisi syyllistynyt kunnianloukkaukseen.

– En katso, että olisin syyllistynyt kunnianloukkaukseen. Olen kysynyt asiallisen poliittiseen tilanteeseen liittyvän kysymyksen. Mistään muusta ei ole kysymys.

Kärnä sanoo, että hän perusti kirjoituksensa "tietoihin, joita hänelle on välitetty eri tahoilta".

Kärnän mukaan kaksi toisistaan riippumatonta oikeusoppinuttta on tehnyt vihreiden vastalauseesta tekstianalyysiä, jonka perusteella he ovat sanoneet tekstin olevan Ojasen kynästä.

– Näin vihjattiin myös erään poliittisen toimijan taholta, Kärnä sanoo.

Hän ei kerro, keitä hänen tietolähteensä ovat.

– Tämä on sen verran arkaluonteinen asia, että kysyin kysymyksen kysymyksenä, enkä ala väittämään että tällaista olisi tapahtunut, Kärnä sanoo.

Lue lisää:

Katso tallenne: Perussuomalaiset esitti epäluottamuslausetta ulkoministeri Haavistolle – eduskunta jatkaa ulkoministerin toimien käsittelyä ensi viikolla

Oikeusoppineet eri linjoilla tapaus Haavistosta – Näin rajusti näkemykset erosivat

Lue seuraavaksi