1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taloussuunnittelu

Kemi on alkanut kuroa 10 miljoonan euron alijäämää kiinni – talous tasapainoon vuonna 2024

Kemissä on edessä suuret investoinnit, jotka ovat nostamassa koko kaupunkikonsernin lainakannan lähemmäs 190 miljoonaan euron. Summa ylittää kaupungin yhteenlasketut vuotuiset menot.

taloussuunnittelu
Kemin sisäsatama mereltä päin kuvattuna
Kemin ensi vuoden sote-menot ovat sata miljoonaa, mikä on yli puolet kaupungin menoista.Antti Ullakko / Yle

Kemin ensi vuoden talousarvio on laadittu 1,7 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Budjetin vuosikate on 6,7 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden menot ovat yhteensä 174,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 0,8 prosenttia kuluvan vuoden tilinpäätösarviota enemmän.

– Tuottajalautakuntien ehdotusten jälkeen talousarvio on tasapainotettu karsimalla käyttötalouden menoja noin 1,6 miljoonaa euroa ja lisäämällä valtionosuutta 2,6 miljoonaa euroa raamilukuun verrattuna, kirjoittaa vs. kaupunginjohtaja Jukka Vilén.

Sote-menot ylivoimaisesti suurin kulu

Ylivoimaisesti eniten rahaa kuluu sosiaali- ja terveyspalveluihin, joiden menoiksi arvioidaan noin sata miljoonaa euroa.

Seuraavaksi eniten rahaa menee koulutoimeen, noin 33 miljoonaa euroa. Teknisen toimen menot ovat 15,7 miljoonaa euroa.

Verotuloja arvioidaan kertyvän 90,9 miljoonaa euroa, mikä on 3,6 prosenttia tämän vuoden tilinpäätösarviota enemmän.

Ensi vuoden valtionosuudet ovat yhteensä 52,4 miljoonaa euroa, mikä on noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvalle vuodelle on arvioitu. Toimintatuloja kaupungille kertyy noin 36 miljoonaa euroa.

Talous tasapainoon vuonna 2024

Kemin kaupungin talous luisui selvään epätasapainoon vuosina 2018 - 2019, kun käyttötalouden alijäämä kasvoi reiluun 10 miljoonaan euroon ja lainakanta nousi yli 100 miljoonaan euroon.

Kuluva vuosi vaikuttaa menevän 3,5 miljoona euroa plussalle ja jos ensi vuosi menee suunnitelman mukaan plussalle, pienenee kaupungin taseessa oleva alijäämä 5,6 miljoonaan euroon ensi vuonna.

Alijäämät on tarkoitus saada katettua vuonna 2024.

Valtavat investoinnit tulossa

Heikon käyttötalouden lisäksi kaupungin haasteena on yli 40 miljoonan euron investointipaine tuleville vuosille.

Suurimmat yksittäiset investoinnit ovat Pajarinrannan päiväkodin loppuun saattamiseen tarvittava 3,4 miljoonaa, uimahallin peruskorjauksen 11,2 miljoonaa euroa ja Sahasaarenkadun liikennejärjestelyjen 11,9 miljoonaa euroa.

Lähivuosina edessä on myös ratkaisu kaupungin kulttuuritiloihin. Koulu- ja päiväkotiverkkoratkaisulla pyritään hillitsemään tulevien vuosien käyttötaloutta.

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että että kaupunki ei osta uimahallia vastapäätä sijaitsevaa rakennusta. Päätös tarkoittaa, että yhden yläkoulun mallia ei toteuteta, vaan koulu- ja päiväkotiverkon suunnittelua jatketaan kahden yläkoulun mallin pohjalta.

Velan määrä kasvaa rajusti

Kaupungin lainakanta nousee suunnittelukaudella runsaalla 12 miljoonalla eurolla, noin 120 miljoonaan euroon.

Tämän päälle kaupungin yhtiöillä on suuria lainanottopaineita esimerkiksi Ajoksen sataman kehittämisen ja Kemin Energian uuden kaukolämpökattilan vuoksi.

Koko kaupunkikonsernin lainakanta on nousemassa lähemmäs 190 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.

Kemin kaupunginhallitus on hyväksynyt talousarvioesityksen 30. marraskuuta. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta maanantaina.

Lue seuraavaksi