1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saksalaisen Bild-lehden minidokumentti korona-ajan Suomesta esittää suomalaiset kansana, joka osaa etäisyydet ja tottelee suosituksia

Myös suomalainen teknologiaosaaminen saa saksalaismedian jutussa suitsutusta.

koronavirus
Kuvakaappaus Bild:n nettisivuilta
"Tanssia, juhlintaa, naurua... Niin hyvin suomalaiset hallitsevat koronakriisin" kuuluu BIld-lehden tekemän minidokumentin otsikko. Kuvakaappaus Bild:n nettisivuilta

Suomen pääkaupunki Helsinki – täällä vallitsee arki. Kahvilat, baarit ja ravintolat ovat auki. Ihmiset kuljeskelevat kaduilla ilman maskia. Ei tiukkoja sääntöjä, vain suosituksia, mutta siitä huolimatta tartuntaluvut täällä ovat Euroopan alhaisimpia.

Suurin piirtein näillä sanoilla alkaa saksalaisen Bild-lehden tekemä reilun yhdeksän minuutin minidokumentti (siirryt toiseen palveluun)Suomen koronatilanteesta.

– Suomi on hallinnut koronakriisin tähän mennessä parhaiten. Suomalaiset ovat kansa, joka on aina osannut pitää etäisyyttä, mutta se ei ole ainoa syy, Bild-toimittaja Angelika Geray sanailee dokumentin aluksi.

Dokumentin mukaan yksi ratkaiseva tekijä Suomen verrattain hyvässä koronatilanteessa on se, että suomalaiset tottelevat pelkkiä suosituksia.

Koulu nojaa teknologiaan eikä pakota maskeihin

Geray vierailee dokumentissa Helsingin Saksalaisessa koulussa ja kurkistaa myös ravintola- ja yöelämään. Lisäksi ihmetellään koronakoirien työtä lentokentällä.

Koulumaailmasta nostetaan esiin esimerkiksi se, ettei suomalaisissa kouluissa ole tällä hetkellä laajaa kasvosuojainpakkoa. Dokumentti korostaa myös suomalaisen koulun digitaalista osaamista.

Kuvissa Helsingin Saksalaisen koulun oppilaat opiskelevat matematiikkaa tableteilla ja tietokoneilla.

– Projektorina palvelee vuorovaikutuksellinen taulu. [Tämä on] korkeaa teknologiaa Saksassa, mutta Suomessa täysin normaalia, Geray kuvailee videolla.

Dokumentissa kerrotaan myös siitä, miten osa koulun oppilaista on etäopetuksessa teknologian avulla. Koulun opettaja Dirk Archner kuvailee etäopetuskäytäntöjä ja digiosaamista "koulujen työskentelymaailmaksi tulevaisuudessa".

Koronakoirat ja nopea testaus

Seuraavaksi dokumentissa käydään Helsinki-Vantaan lentokentällä ja ihmetellään maailmallakin paljon huomiota saaneiden koronakoirien työtä.

Pilottiprojektissa koirat haistelevat matkailijoiden koronanäytteitä. Koronakoirien työstä ja työn luotettavuudesta kirjoitti vastikään esimerkiksi Suomen Kuvalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Dokumentissa haastatellaan myös HUS:n tehohoidon ylilääkäriä Tero Varpulaa, jonka mukaan Suomessa esimerkiksi sairaalakapasiteetin ja tehohoidon paikkojen seuranta toimii hyvin. Lisäksi vieraillaan Messukeskuksen koronatestipaikalla, jonka testitulokset tulevat muutamassa tunnissa puhelimeen.

Suomessa ollaan vielä "vapaita"

Lopuksi dokumentti kurkistaa ravintola- ja yöelämämaailmaan.

Saksasta Suomeen 19 vuotta sitten muuttanut ravintoloitsija Daniel Hees kuvailee, että suunnitelmien tekeminen ravintola-alalla on tällä hetkellä vaativaa. Hees sanoo olevansa kuitenkin tällä hetkellä mielellään Suomessa, vaikka Saksa on hänen mielestään pärjännyt olosuhteet huomioiden hyvin.

– Täällä [Suomessa] meillä on kuitenkin vielä vapaus. Normaalia elämää voi jatkaa niin hyvin kuin pystyy, Hees kuvailee.

Lopuksi dokumentissa käydään baarissa, jossa on alkuillasta menossa pienet tanssibileet. Baarin asiakkaat kertovat toimittajalle, että suomalaiset ovat tottelevaista ja sääntöjä noudattavaa kansaa. Tällä hetkellä baarit sulkevat ovensa kello 23.

Suomen koronatilanne verrattain hyvä

Suomessa koronatilanne on heikentynyt viime viikkoina, mutta tilastojen valossa Suomi pärjää yhä paremmin kuin moni muu eurooppalainen maa.

Euroopan tartuntatautiviraston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on 14. joulukuuta 112 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Esimerkiksi Saksassa vastaava luku on noin 341.

Kroatiassa, Liettuassa, Sloveniassa ja Luxemburgissa puolestaan tapausten määrä sataatuhatta asukasta kohti on tällä hetkellä yli 1 000. Vain Norjassa, Irlannissa ja Islannissa on alle sata tapausta sataatuhatta kohden.

Suomessa on koko epidemian aikana todettu maanantaihin mennessä 31 110 tartuntaa ja 461 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Lue viimeisimmät tiedot koronatilanteesta tästä.

Millaisia ajatuksia Bildin dokumentti herättää? Voit keskustella aiheesta 15.12. klo 23 asti.

Lue seuraavaksi