Hyppää sisältöön

Elina Nevalainen, 65, on Porin McDonald'sin "sali-mummo" ja Suomen vanhin mäkkärityöntekijä – "Aion jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää"

Pitkän linjan ravintolayrittäjä kysyi töitä juustohampurilaisia tiskillä tilatessaan. Eläkkeelle hänellä ei ole kiirettä.

Elina Nevalainen, 65, on Suomen McDonald'sin vanhin ravintolatyöntekijä – "Aion jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää"
Elina Nevalainen, 65, on Suomen McDonald'sin vanhin ravintolatyöntekijä – "Aion jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää"

Aamupäivän tunnit ovat usein rauhallisia pikaruokaravintolassa. Ennen lounasaikaa ruuhkia syntyy harvoin.

Se ei kuitenkaan hidasta porilaisen Elina "Ellu" Nevalaisen työtahtia. Nevalainen täytti vastikään 65 vuotta, ja on näin ollen Suomen McDonald'sin vanhin ravintolatyöntekijä.

Porin Mäkkärissä hänet tunnetaan tuttavallisemmin "sali-mummona" eli henkilönä, joka auttaa tilauskioskien kanssa ja vastaa ruokasalin toimivuudesta.

Pirskahtelevan positiiviselta naiselta ei puutu tahdonvoimaa ja hän on aina valmiina kovaan työntekoon.

  • Katso pääkuvaa tai tästä klikkaamalla, kun Elina Nevalainen tutustuttaa työhönsä ja sen merkitykseen. Entä millainen kohtaaminen nuorten kanssa on jäänyt hänen mieleensä?

Päättäväisyys kantoi pitkälle

Elina Nevalaisen tie pikaruokaravintolan työntekijäksi ei ole kaikkein tavanomaisimmasta päästä.

Aiemmin 32 vuotta ravintola-alan yrittäjänä toiminut nainen päätyi eräänä tiistai-iltana vapaaehtoistöiden jälkeen hakemaan juustohampurilaisia McDonald'sista äidilleen ja koiralleen.

– Kysyin siinä tilatessa myyjältä, että tarvitsisitteko tällaista vanhaa naista tänne töihin? Seuraavana paikalle saapuikin ravintolapäällikkö, joka kertoi ettei ole koskaan törmännyt tällaiseen tapaan hakea töitä, Nevalainen muistelee.

Kuinkas sattuikaan, ravintolassa oli juuri tuolloin rekrytointi käynnissä kahdelle työntekijälle netin kautta.

– Enhän minä netistä mitään tiedä, mutta sain sovittua itselleni työhaastattelun siinä hetkessä.

Sali-mummo Nevalainen on työkavereille ja asiakkaille ihan vain "Ellu". Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Nevalainen kertoo käyneensä pitkän päänsisäisen taistelun siitä, kannattaako hänen kuitenkaan mennä haastatteluun.

Rohkaistuminen kannatti. Pari viikkoa myöhemmin hänet haastateltiin kolmen muun hakijan kanssa.

– Kun oli minun vuoroni, haastattelija sanoi: Älä loukkaannu, mutta saako hän sanoa yhden asian heti alkajaisiksi? Sanoin, että kerro vaan rohkeasti. Kyllä tähän ikään mennessä on jo kaiken kuullut.

Haastattelijan kommentti yllätti Nevalaisen kuitenkin eri mielessä kuin hän oli odottanut.

– Hän oli aiemmin puhunut, että ravintolaan tarvittaisiin yksi vanhempi nainen mukaan porukkaan, eikä kulunut kauaa, kun olin kävellyt tiskille työnhaku mielessä. Hän kertoi, että työ on minun, Nevalainen kertaa.

Toimeliaisuutta koko työporukalle

McDonald'sissa työskentelee lähes yksinomaan nuoria, työntekijöiden keski-iän ollessa 22 vuotta.

Elina Nevalaista ei kuitenkaan haittaa työskennellä 40–45 vuotta itseään nuorempien kanssa.

– Pidän itseäni heidän tasollaan olevana, mutta joskus ikäeron on huomannut esimerkiksi musiikkimausta puhuttaessa.

Samoilla linjoilla on Porin ja Rauman McDonald’sien ravintolayrittäjä Johanna Junkkari. Hänen mielestään parasta on, ettei Nevalainen erotu työyhteisöstä millään tavalla ikänsä puolesta.

– Ikä tuo varmasti sen, kuinka uskaltaa tarttua eri lailla tilanteisiin ilman sitä esimieheltä saatavaa käskyä.

Johanna Junkkarin mukaan nuoremmat kollegat suhtautuvat Elluun yhtenä työntekijänä muiden joukossa, iästä piittaamatta. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Kokeneena ravintolakonkarina Elina Nevalaisella on omat tapansa toimia. Joskus nuorempien työkavereiden tavat jaksavat yllättää.

– Jos jotain putoaa lattialle, niin haluaisin tietysti, että se nostetaan sieltä ylös eikä vain potkaista syrjään. Pidän monesti omista mielipiteistäni kiinni, Nevalainen kertoo.

Ennen häntä taukotilassa oli tapana heittää tyhjät tölkit ja pullot roskiin. Nevalainen ei tätä sulattanut ja päätti palauttaa tyhjät panttipullot. Niistä saaduilla rahoilla hän osti herkkuja tarjottavaksi. Siitä päivästä lähtien taukolaisille on ollut tarjolla kaikkea hedelmistä karkkeihin ja suolaisiin piirakoihin.

Johanna Junkkari kertoo, että Ellu tuo työyhteisöön omalla olemuksellaan elämänkokemusta, mutta samalla positiivista tekemisen meininkiä.

– Hänen ei näe koskaan seisoskelevan tekemättä mitään. Ellu tuo toimeliaisuutta koko työpaikalle.

Ei vielä eläkkeelle

Elina Nevalainen täytti marraskuussa 65 vuotta, jolloin työkaverit yllättivät hänet kesken työpäivän.

– Vuoropäällikkö komensi kiireen vilkkaa saliin, jossa kaivattiin apua tilauskioskeille ohjaamisessa. Sen sijaan siellä odottikin miltei koko henkilökunta laulaen paljon onnea vaan minulle. Se oli liikuttava ja mieleenpainuva hetki.

Ikänsä puolesta Nevalainen olisi oikeutettu jäämään eläkkeelle, mutta ravintolapäällikön asiaa tiedustellessa vastauksena oli jyrkkä ei.

Kovaan työntekoon tottunut nainen kertoo joka kerta töihin tullessa ajattelevansa, kuinka ihanaa sinne tuleminen on.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Tämä on se, mitä haluan nyt tehdä. Ei minusta ole kotiin jäämään, joten aion jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Keskustelu sulkeutuu tiistaina 29.12.2020 kello 23.00.

.
.