1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hailuoto

Hailuodon kiinteän yhteyden valmistelu jatkuu jälleen

Hanketta ei ole pystytty kilpailuttamaan, koska vesiluvasta tehty valitus on Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Hailuoto
Hailuodon sillan havainnekuva
Hailuodon kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 kilometriä. Havainnekuva.Sitowise

Voit kuunnella tämän jutun myös koneäänen lukemana. Koneääni lukee osan Ylen verkkojutuista 14.–18.12.2020. Kerro mielipiteesi koneäänen ja audiouutisten toiminnasta täällä (siirryt toiseen palveluun) ja lue lisää kokeilusta täällä.

Tämä audio on puhesyntetisaattorin tekemä, ja se perustuu Ylen verkkopalvelussa julkaistuun artikkeliin.

Eduskunta on päättänyt, että Hailuodon kiinteän yhteyden toteuttamisesta PPP- eli Private Public Partnership -hankkeena luovutaan ja hanke toteutetaan talousarviorahoituksella.

– Väylävirasto lähtee valmistelemaan tarjouspyyntöä ja hanketta päästään nyt edistämään. Allianssimallissa hanketta pystytään kilpailuttamaan, vaikka vesilupa ei ole vielä lainvoimainen, mutta töiden käynnistyminen tapahtuu vasta sitten, kun vesilupa on lainvoimainen, kertoo projektipäällikkö Terhi Honkarinta Väylävirastosta.

Väylävirasto aloitti vuonna 2018 hankkeen valmistelun PPP-hankkeena, mutta hanketta ei pystytty kilpailuttamaan, koska hankkeen vesiluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen maaliskuussa 2020. Hankkeen vesilupapäätöksestä tehty valitus on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä.

– Hankinnan valmistelu jatkuu allianssimallilla. Mallissa tilaaja, suunnittelija ja urakoitsija muodostavat yhteisen projektiorganisaation, jossa riskit ja hyödyt jaetaan hankkeen osapuolten kesken ennalta sovitussa suhteessa, kertoo tiedotteessa johtaja Lars Westermark Väylävirastosta.

Hailuotoon rakennetaan kiinteä maantieyhteys Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille. Kiinteä yhteys tulee korvaamaan nykyisen lauttayhteyden. Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 kilometriä, joka sisältää pengertieosuuden ja Huikun ja Riutun pitkät sillat.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi