1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Markus Mustajärvi jää pois kuntapolitiikasta keväällä – vain Kaisa Juuson, Heikki Autton ja Markus Lohen kuntavaaliehdokkuus on varmaa

Johanna Ojala-Niemelä on luvannut myös lähteä ehdokkaaksi, mutta edessä oleva leikkaus voi vaikuttaa vielä ratkaisuun.

kuntavaalit
Markus Mustajärvi on jäämässä pois kuntapolitiikasta.
Markus Mustajärvi on jättämässä kuntapolitiikan ja odottaa uusia tekijöitä Savukosken valtuustoon.Raimo Torikka / Yle

Nykyisistä Lapin kansanedustajista pisin poliittinen ura on takana vasemmistoliiton Markus Mustajärvellä. Hänellä on menossa eduskunnassa viides kausi, mutta vielä pidempi on kuntapoliittinen ura vaikka siihen sisältyy pari vajaa kautta muuttojen vuoksi Savukoskella ja Kemijärvellä.

Mustajärvi valittiin Savukosken kunnanvaltuustoon ensimmäistä kertaa vuonna 1984. Nyt Mustajärvi on päättämässä tämän 36 vuotta kestäneen kuntapoliitikon uran.

– Laskin, että yli 40 vuotta olen ollut jossakin yhteiskunnallisessa tehtävässä. Kyllä joskus tulee se aika, että miettii joko on jossakin asioissa tullut aika täyteen. Ja minusta nyt on ihan luonteva paikka miettiä näin päin tämä asia, vahvistaa Mustajärvi

Ojala-Niemelällä omat haasteet selätettävänä

Pitkä, 23 vuoden kuntapoliitikon ura on takana myös Rovaniemen kaupunginvaltuustossa mukana olevalla demareiden Johanna Ojala-Niemelällä. Hän ehti jo lupautua ehdokkaaksi kevään kuntavaaleihin.

Ojala-Niemelän mukaan Rovaniemellä on meneillään hyvin mielenkiintoinen vaihe. Kaupungilla on uusi kaupunginjohtaja veturina ja aika paljon on myös virkakunta uusiutunut.

Tässä tilanteessa Ojala-Niemelä pitää tärkeänä, että mukana on myös kokeneita ja pitkään politiikassa mukana olleita.

– Nyt tietenkin oman sairastumisen johdosta, koska olen tällä viikolla menossa Ouluun leikkaukseen aivokasvaimen vuoksi, täytyy sen verran jättää takaporttia auki, että riippuen tervehtymisestä ja siitä mikä tilanne on siinä vaiheessa kun listat tulee jättää 9. maaliskuuta. Arvioin silloin vielä, että olenko mukana vai en, kertoo Ojala-Niemelä kevään kuntavaaleista.

Johanna Ojala-Niemelä päättää kuntavaaleihin osallistumisen lopullisesti maaliskuussa
Johanna Ojala-Niemelä on menossa leikkaukseen ja päättää kuntavaaleihin osallistumisen maaliskuussa.Raimo Torikka / Yle

Autto miettii synergiaetuja ja Juuso Tornion haasteita

Kokoomuksen Heikki Autto ei ehtinyt vahvistaa kuntavaaleihin lähtöään Ylen kansanedustajille tehdyssä kyselyssä ja näinpä epätietoisuus Autton kuntavaaliehdokkuudesta ehti aiheuttaa rytmihäiriöitä taustajoukoissa.

Autto kuitenkin vahvistaa lupautuneensa ehdokkaaksi jo hyvissä ajoin ja pitää tärkeänä, että kokeneita päätöksentekijöitä saadaan ehdokkaaksi ja kertoo mielellään jatkavansa jatkossakin Rovaniemellä kaupunginvaltuustossa.

– Kansanedustajuuden yhteensovittaminen kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuteen on mielestäni onnistunut hyvin ja yhteydestä eduskuntaan on ollut hyötyä kaupungin kannalta, vahvistaa Autto sähköpostissaan Ylelle.

Jatkamassa on myös perussuomalaisten Kaisa Juuso Tornion kaupunginvaltuustossa. Tavoitteena on parantaa kaupungin viihtyvyyttä ja saada se houkuttelevammaksi. Haasteena on muun muassa aleneva väestönkehitys.

– Ilman muuta meidän täytyy miettiä keinoja millä tavalla saataisiin töitä Tornioon. Lisäksi täytyy muistaa se, että meiltä lähtee todella paljon nuoria opiskelemaan muualle Suomeen. Meidän täytyisi jollakin tavalla saada heidät palaamaan tänne, eikä me saada jos meillä ei ole tarjota heille töitä, kertoo Juuso omista ja myös muiden tulevien valtuutettujen haasteista.

Torniolainen kansanedustaja Kaisa Juuso työkoneensa äärellä
Kaisa Juuso etäyhteyksien päässä kotonaan Arpelan kylässä. Antti Ullakko / Yle

Lohella kuviot selvät, mutta muut keskustalaiset vielä panttaavat päätöstä

Paluuta kuntapolitiikkaan suunnittelee keskustan Markus Lohi, yhden kauden tauon jälkeen. Neljän vuoden tauko valtuustotyöstä on mitä ilmeisimmin loppumassa.

Lohi on päässyt esille paljon myös valtakunnan politiikassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana viimeisen vuoden aikana.

Muut keskustalaiset Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä eivät ole vielä valmiita kertomaan aikeistaan kuntavaalien osalta. Kumpikin on luvannut kertoa päätöksestään myöhemmin. Kärnää on ehditty pyytää ehdokkaaksi myös Helsinkiin.

Nuorempina politiikkoina, tuskin kukaan näistä vielä on lopettamassa, joten olisi varsin suuri yllätys, jos päätös lopulta on toinen.

Markus Lohi eduskunnassa 23.10.2019
Markus Lohi on palaamassa tauolta kuntapolitiikkaan. Pekka Tynell / Yle
Lue seuraavaksi