Hyppää sisältöön

Presidentti Macron haluaa kansanäänestyksen lisäyksestä Ranskan perustuslakiin – sisältää muun muassa tavoitteen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä

Ranskan parlamentin alahuoneen ja senaatin on ensin hyväksyttävä ehdotus kansanäänestyksen järjestämisestä.

Emmanuel Macron puhui maanantaina Citizens' Convention on Climate -tapahtumassa. Kuva: Thibault Camus / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron antoi maanantaina lupauksen, että Ranskassa pyritään järjestämään kansanäänestys siitä, lisätäänkö maan perustuslakiin osio ympäristöasioista ja ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Macronin puolueen vasemmistolaisempi siipi on moittinut presidenttiä siitä, ettei ilmastonmuutoksen torjumiseksi ole tehty tarpeeksi, vaikka ympäristöystävällisempään talouteen on luvattu käyttää miljardeja euroja.

Macron kertoi maanantaina kansalaisjärjestön tilaisuudessa, että hän on valmis sisällyttämään maininnan luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä ja tavoitteen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä Ranskan perustuslain ensimmäiseen artiklaan.

– Tästä järjestetään kansanäänestys, Macron sanoi.

Parlamentin alahuoneen ja senaatin on ensin hyväksyttävä ehdotus kansanäänestyksen järjestämisestä.

Ranskan vihreä puolue on saanut nostetta viimeisen kahden vuoden aikana ja puolue päihitti Macronin keskustalaisen puolueen paikallisvaaleissa viime kesänä. Macronille uskolliset pelkäävät, että vihreiden kasvava suosio syö pohjan Macronin kannatukselta vasemmiston keskuudessa vuoden 2022 presidentinvaaleissa.

Ranskassa on edellisen kerran järjestetty kansanäänestys vuonna 2005.

Viime viikon huippukokouksessa EU-maat sopivat kannattavansa vuoden 2030 päästövähennystavoitteen kiristämistä ainakin 55 prosenttiin verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Lue myös:

.
.