1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salmonella

Rovaniemellä 7 uutta salmonellatartuntaa – sairastuneet useasta eri koulusta ja päiväkodista

Tartuntojen aiheuttajaa on jäljitetty potilasnäytteiden, tiloista otettujen pintanäytteiden sekä ruokanäytteiden lisäksi myös sairastuneiden potilashaastatteluilla.

salmonella
Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehdään salmonellatestejä.
Uusia salmonellatartuntoja on viime viikon jälkeen todettu Rovaniemellä seitsemän ja yhteensä tartuntoja on nyt 18.YLE

Uusia salmonellatartuntoja on viime viikon jälkeen todettu Rovaniemellä seitsemän ja yhteensä tartuntoja on nyt 18. Tartuntoja on todettu useammasta eri koulusta ja päiväkodista.

Lähes kaikilla sairastuneilla oireet ovat alkaneet 17. - 25. marraskuuta välisenä aikana, joten altistuminen salmonellabakteerille on tapahtunut ennen tätä ajanjaksoa tai sen aikana. Tartunnan alkuperä ei toistaiseksi ole selvillä.

Rovaniemen kaupungin yksiköistä otetuista ruokanäytteistä sekä elintarviketiloista otetuissa pintanäytteissä ei ole todettu salmonellaa. Yhden ruokanäytteen tutkimus on vielä kesken.

Tartuntojen aiheuttajaa on jäljitetty potilasnäytteiden, tiloista otettujen pintanäytteiden sekä ruokanäytteiden lisäksi myös sairastuneiden potilashaastatteluilla.

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Osalla sairastuneista oireet voivat olla vakavia. Tartunta leviää ensi sijassa ruuan välityksellä eikä tartu herkästi ihmisestä toiseen. Hyvä käsi- ja wc-hygienia on tartuntojen torjunnassa ensisijaista. Erityistä varovaisuutta ja hyvää yleis- ja käsihygieniaa on noudatettava kotona ruuanlaitossa sekä pienten lasten ja vanhusten hoidossa.

Lue seuraavaksi