1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Perhon uusi päiväkoti kokoaa kaikki lapset saman katon alle – samalla syntyy energiatehokas rakennus

Tiloissa korostuvat yhteistyön mahdollisuudet ja rakennuksessa energian säästö.

Varhaiskasvatus
Perhon uusi päiväkoti rakennusvaiheessa.
Uudesta päiväkodista tulee hillitty ja matala, ratkaisuiltaan se on yksinkertainen ja kompakti.Raila Paavola / Yle

Perhon uuden, suuren päiväkodin rakennustyöt ovat edenneet ilman viivästyksiä. Käytössä rakennuksen on tarkoitus olla ensi vuoden syksyllä.

Valtatie 13:n varteen nouseva päiväkoti kerää valmistuessaan saman katon alle lähes kaikki kunnan varhaiskasvatuksessa olevat lapset. Joku perhepäivähoitaja saattaa silti jäädä omiin tiloihinsa.

"Tärkeintä on tilojen monipuolisuus" – kaikki Perhon päivähoitolapset samaan rakennukseen

Samalla saadaan ruokasali ja liikuntasali, jotka puuttuvat monista nykyisistä varhaiskasvatustiloista.

– Niitä me odotetaan kovasti! sanoo vs. varhaiskasvatusjohtajan virkaa osittain hoitava Johanna Kotilainen.

Muutenkin tilat mahdollistavat yhteistyön, jota nyt hankaloittaa monessa paikassa toimiminen. Neliöt on otettu tehokkaasti käyttöön.

– Turhaa tilaa ei ole, ja tänne on saatu paljon toimintoja, sanoo vastaava mestari Olli Röyttä.

Älyä ilmanvaihtoon ja säästöä käyttökustannuksista

Päiväkotihanke totetutettiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Kunta raamitti tontin, budjetin ja toiminnan, ja urakoitsijat tekivät suunnitelmat siltä pohjalta.

– Hyvin erilaisia ratkaisuja tuli, ja hyvin onnistunut on ollut valinta, sanoo tekninen johtaja Alpo Anisimaa.

Päiväkoti liitetään kunnan kaukolämpöverkkoon, ja energiatehokkuuteen on panostettu monin tavoin. Ilmanvaihdon energiankulutus pidetään mahdollisimman pienenä.

Rakenteissa ja kanavissa käytetään älyratkaisuja, jolloin ilmanvaihto toimii tarpeen mukaan, ei neliöiden.

– Mahdollisimman vähän pukattaisiin lämpöä taivaalle. Ja siitäkin, mitä otetaan, otetaan lämpö talteen. Rakenteet eivät ole ihan passiivitalon luokkaa, mutta pitkälle lämpöeristetty rakennus on, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman pieni, sanoo Anisimaa.

Energialuokka A:n rakennukseen saatiin myös vihreää rahoitusta.

Uusi päiväkoti kohoaa valtatien 13:n varrelle korotetulle paikalle. Sen tieltä purettiin kaksi rakennusta, joissa myös on ollut varhaiskasvatusta.

Puurakenteisen talon molemmille sivuille tulee leikkialueet, mutta myös luonnontilaista maastoa jää ympärille.