Hyppää sisältöön

Korona-ajan lemmikkibuumi näkyy mattojen tahroina – pesuloissa pitää nyt kiirettä, kun jouluksi halutaan puhdasta

Palvelupesuloiden rinnalle asiakkaat ovat löytäneet itsepalvelun.

Ihmisen paras ystävä sottaa toisinaan mattoja innostuessaan tai jos käy vahinko. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelaisen Ipa-Pesun yrittäjä Hanna Salonen luonnehtii tyypillistä asiakastaan.

– Lemmikin omistajat. Koirat etenkin saattavat sotkea mattoja kotioloissa kun ne jäävät sinne työpäivän ajaksi yksin, ja tulee vahinkoja.

Ipa-Pesun tiloissa voi myös pestä pyykkinsä itse, mutta niin tekee vain muutama prosentti asiakkaista. Valtaosa haluaa palvelua.

Valtakunnallisen itsepalvelupesulaketjun 24 Pesulan Keski-Suomen huoltoaluevastaava Juha Hämäläinen vahvistaa saman kuin Salonen tyypillisestä asiakkaasta.

– Korona-aikana on huomattu, että ihmiset ovat ottaneet koiria lemmikeiksi. Se näkyy heti mattopesujen määrissä.

Joulun alusaika on pesuloissa muutoinkin kuin mattojen pesun osalta vuoden kiireisintä aikaa, kun petivaatteet, pöytäliinat ja muutkin tekstiilit halutaan puhtaiksi.

– Joulu on pesuloille sesonkiaikaa kesän ohella. Ihmiset tykkää edelleen siitä, että jouluna on kotona puhdasta, Hanna Salonen sanoo.

Isot matot viedään yleisimmin pesuloihin pestäväksi. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Koronavuosi näkyy pesuloidenkin tuloksessa

Kaiken kaikkiaan koronavuosi on rokottanut pesuloidenkin tulosta, kun kodeissa ei ole järjestetty juhlia eikä ravintoloissakaan käydä entiseen malliin. Kotitaloudet ja ravintolat pesettävät paljon muun muassa pöytäliinoja.

Kilpailua alalla on kasvattanut muutaman vuoden sisällä voimakkaasti laajentunut itsepalvelupesulaketju 24 Pesula, joka on avannut toimipisteitään eri puolille maata.

Ketjulla on 38 pesulaa eri puolilla maata ja ensi vuonna niitä tulee lisää 7-10, kertoo toimitusjohtaja Asko Nevala. Pesulat toimivat kauppakeskuksissa, missä on paljon ihmisiä liikkeellä.

Yhtiöllä on kolme vastaavaa itsepalvelupesulaa Englannissa, joiden käytöstä hankitaan kokemuksia. Itse kehiteltyä mallia halutaan viedä ulkomaille tulevaisuudessa vielä laajemminkin.

Toimitusjohtaja Asko Nevala katsoo, että sekä palvelupesuloille että itsepalvelupesuloille löytyy hyvin asiakkaita.

– Itsepalvelu- ja palvelupesulat eivät kilpaile kovin paljon samoista asiakkaista, koska arkisempia perustekstiilejä pestään palvelupesuloissa muutoinkin vähemmän.

Suomessa on noin 300 pesulaa. Määrä on ollut hivenen laskeva viimeisten vuosien aikana. Erityisesti pienemmiltä paikkakunnilta ei pesuloita enää juuri löydä.

.
.