Hyppää sisältöön

Moni suomalainen purkaa patoutunutta matkustustarvettaan viettämällä joulun vuokramökillä – varauksia tehtiin jo keskikesällä

Venäläisten matkailijoiden puute puraisee ison loven itärajan tuntuman matkailukeskuksiin.

Lumivarmuus on talven ja joulun lomien osalta tärkeä myyntivaltti. Tällä hetkellä esimerkiksi Kolilla Pohjois-Karjalassa odotetaan vielä lisää lunta murtomaahiihtoa varten. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Koronapandemia ei ole hillinnyt suomalaisten matkustusintoa joululomalla. Matkailualan toimijoiden mukaan suomalaiset reissaavat kotimaassa tänä vuonna tavanomaista enemmän.

Etenkin lomamökkien kysyntä jouluksi on ollut vilkasta. Mökkien vuokrausaste on tänä jouluna viime joulua korkeampi.

Suomen vuokramökeistä on jouluna välitysyritys Lomarengas Oy:n mukaan varattuna arviolta 80 prosenttia, mikä on todennäköisesti ennätysmäärä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut, MaRa ry:n,toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan mökkejä on vuokrattu myös muiden matkailukeskusten kuin hiihtokeskusten läheisyydestä.

Koronan vuoksi lisääntyneen lähimatkailun suosio näkyy myös jouluna.

– Mökkejä on varattu myös oman kodin läheltä eikä pelkästään matkailukeskuksista tai niiden läheltä, toteaa liiketoimintajohtaja Juha Purhonen Lomarengas Oy:stä.

Mökkejä eri puolilta Suomea välittävän Lomarengas Oy:n mökeistä vain 17 prosenttia on vapaana joulun aikana. Yhteensä välityksessä on 2 750 mökkiä, joita vuokrataan ympäri vuoden.

Anita Heikkinen vuokraa Kolin Hattusaaressa kahdeksaa mökkiä. - Tänä vuonna vieraina on ollut paljon ensikertalaisia. Tyypillinen tarina on, että peruuntuneen Rodoksen matkan hyvitykseksi tullaan mökkeilemään. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

"Joulun mökkikauppa alkoi jo heinäkuussa"

Koronavuotta on leimannut epävarmuus, joka näkyy myös matkailualalla. Osa ihmisistä on jättänyt matkan varauksen viime tinkaan ja myös peruutuksia tapahtuu tavallista useammin aivan matkan kynnyksellä.

Myös päinvastainen käyttäytymismalli on vahvistunut, sillä mökkien joulukysyntä käynnistyi poikkeuksellisen aikaisin, jo keskikesällä.

– Mökillä voi olla omassa rauhassa, ja se myy nyt. Koronavuosi on ollut meille hyvä, koska kotimaanmatkailu on kasvanut, mökkiyrittäjä Anita Heikkinen Kolilta kertoo.

Myös Kolilla näkyy mökkijoulun suosio, sillä alueen mökeistä 80 prosenttia on vuokrattu jouluksi. Kolin matkailuyhdistyksen mukaan tilanne on joulun majoitusmyynnin osalta hieman parempi kuin vuosi sitten.

Myös Pohjois-Savossa Tahkon varauksissa näkyy vuokramökkien kysyntä. Tahkon noin 8 500 petipaikasta varattuna on suunnilleen sama määrä kuin viime jouluna.

– Selkeästi huomaa, että varsinkin suuremmat mökit ovat suosituin majoitusvaihtoehto tulevana jouluna. Joulunviettoon on tulossa normaalia enemmän perheitä, Teo Kuosmanen, keskusvaraamo Tahkocom Oy:n varatoimitusjohtaja, toteaa.

Lumivarmuus on joulun ja talven lomien osalta tärkeä myyntivaltti. Lomarenkaan Juha Purhosen mukaan Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala kärsivät tällä hetkellä mökkimyynnissä vähälumisuudesta.

– Monille tämä lumitilanne on hankala. Hiihtolatuja ja lumitilannetta kysytään. Toivotaan, että saadaan ladut jouluksi Kolille, Anita Heikkinen toteaa.

Koronaepidemian jatkuessa tammi-helmikuu tulevat olemaan hiljaisia, sillä ulkomaiset turistit eivät tavalliseen tapaan virkistä Suomen matkailualaa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Venäläisten matkailijoiden poissaolo iskee itään

Venäläiset matkailijat ovat olleet tärkeä ryhmä Suomen matkailulle vuoden vaihteessa. Nyt heitä ei näy..

– Venäläisten matkailijoiden puute vaikuttaa erittäin negatiivisesti itärajan tuntuman matkailukeskuksiin kuten Kuusamoon ja Vuokattiin, toteaa Timo Lappi.

Venäläiset turistit ovat viihtyneet Suomessa usein pitkälle tammikuun puolelle. Myös Kolilla vuodenvaihteen sesonki jää noin viikon verran tavallista lyhyemmäksi venäläisten poissaolon takia.

– Ulkomaalaisia ei tule, mutta käyttöaste mökeissä on 90 prosenttia. Eli tosi tosi hyvä, toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen Kolin matkailuyhdistyksestä. toteaa.

Ulkomaalaiset matkailijat ovat piristäneet hiihtokeskuksia yleensä tammi-helmikuussa. Nyt odotettavissa on hiljaisia aikoja, kunnes suomalaisten hiihtolomat pyörähtävät käyntiin maaliskuun alussa.

Mara ry:n mukaan ulkomaiset turistit ovat elinkeinolle tärkeitä yöpymisten lisäksi myös palveluiden käyttäjinä.

– He ostavat kalliimpia palveluita ja käyttävät muutenkin enemmän rahaa.

Matkailu- ja ravitsemusala on suurissa vaikeuksissa koronan vuoksi. Timo Lapin mukaan moni nuori työntekijä on ollut lomautettuna maaliskuusta lähtien, ja nyt uhkana ovat irtisanomiset.

– Kyllä kotimaan matkaajat ovat matkailualalle elintärkeitä pitkälle ensi vuoteen, Timo Lappi toteaa.

Hotellit ovat tehostaneet siivoustaan koronaviruksen ehkäisemiseksi. Kaikki kosketuspinnat etenkin ovenkahvat puhdistetaan päivittäin. useita kertoja. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Toteutuuko THL:n suositus hotellissa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että suomalaiset viettäisivät joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisten kanssa.

Matkailualan toimijoiden mukaan kotimaan matkailu on turvallista etenkin mökeissä mutta myös matkailukeskuksissa.

Terveysturvallisuutta käytetään nyt jopa markkinointivalttina. Tästä on yksi esimerkki Kuopion matkailukeskus Rauhalahti, joka markkinoi koronavapaita lomia, jossa asiakkaille luvataan omat sisäänkäynnit huoneistoihin, aamupalat huoneeseen ja erittäin perusteellisia siivouksia.

Matkailualalla on käytössä tarkat ja tiukat hygieniaohjeet. Siivousta on tehostettu kautta linjan.

– Henkilökunta on suojautunut ja samaa toivotaan asiakkailta. Turvavälit ovat ruokailun aikana reilut, koska tilaa on paljon, hotelli- ja ravintolapäällikkö Lauri Koukkunen sanoo..

Kolin kylpylässä asiakasmäärää on rajoitettu. Maskisuosituus on vahva.

Kolin hotelli on lähestulkoon täyteen myyty jouluksi. Hotelliin mahtuu 170 ihmistä, joista suurin osa on Lauri Koukkusen mukaan pariskuntia, mutta perheitäkin on joukossa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Korona kolahtaa myös nuoreen polveen. Joulupukin kanssa ei pääse välttämättä tekemään lähempää tuttavuutta.

– Joulupukille on oma varauskalenteri eli perheille omat kellonajat, jolloin pukkia voi moikata. Tänä vuonna joulupukin polvelle ei valitettavasti pääse istumaan.

Aiotko viettää joulun mökillä? Keskustele aiheesta 19.12. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

.
.