Hyppää sisältöön

Keskustan Kurvinen vaatii vihreitä "siivoamaan nurkkansa" – Pääministeri Marin: Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä

Ylen tietojen mukaan keskustan ryhmä olisi halunnut ulkoministeri Haaviston eroa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja on yhä tyytymätön vihreiden toimintaan. Kurvinen kuvattuna 5.3.2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Keskustan on vaikea sietää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) jatkoa hallituksessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänestyksessä, jossa perussuomalaiset esitti tälle epäluottamusta. Viime viikolla Haavisto sai perustuslakivaliokunnalta moitteet yritettyään siirtää alaisensa toisiin tehtäviin Al-Holin leirin suomalaisiin liittyen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) kertoo, että keskustan ryhmälle luottamusäänestys oli erittäin vaikea.

– Vihreiden tehtävä on siivota omat nurkkansa, ja hoitaa se, että heidän ministeriryhmänsä on uskottava ja sellainen, että myös hallituksen uskottavuus säilyy.

– Viime kädessä pääministeri Sanna Marin (sd.) vastaa siitä, että hänellä on lain mukaan toimivia ministereitä hallituksessa, Kurvinen sanoo.

Keskustalaisia ärsytti Haaviston käytös perustuslakivaliokunnan ratkaisun jälkeen. Se oli keskustalaisten mielestä ylimielistä. Ylen tietojen mukaan ryhmä olisi halunnut ulkoministeri Haaviston eroa.

– Jos olisimme äänestäneet epäluottamusta tänään, se olisi käytännössä ollut epäluottamus hallitukselle ja tarkoittanut hallituksen kaatumista keskellä koronan toista aaltoa. Emme tässä vaiheessa halunneet sellaista ratkaisua tehdä.

– Me olemme juuri äänestäneen hallituksen jatkon puolesta ja toivomme että vihreät ja vihreiden puheenjohtaja hoitavat omat asiansa kuntoon ja tekevät omat johtopäätöksensä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Haaviston asemaa STT:lle. Marinin mukaan Haavisto voi jatkaa tehtävässään.

Marin korostaa vastauksessaan sitä, että eduskunnan enemmistö on antanut Haavistolle luottamuksensa. Samalla hallituspuolueiden puheenjohtajat antoivat tukensa Haavistolle viime viikolla.

Pääministeri sanoo tulkinneensa, että Haaviston kysymys olisi ollut vihreille hallituskysymys, vaikka asiaa ei ollut esitetty hänelle näin suoraan.

Marin sanoo keskustelleensa Haaviston kanssa, joka on luvannut ottaa perustuslakivaliokunnan moitteet vakavasti.

Saarikko: Keskusta koki tilanteen pirulliseksi

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että luottamuksesta äännestäminen oli vaikea tehtävä.

– Keskusta teki sen erittäin ristiriitaisin miettein ja koki tilanteen erittäin pirulliseksi.

Suurin syy vaikeuteen oli vihreiden toiminta perustuslakivaliokunnassa. Keskustan mukaan vihreät murensivat toiminnallaan valiokunnan arvovaltaa.

Tästä keskusta kävi vakavan keskustelun eduskuntaryhmässään.

– Pidämme moitittavana sitä toimintaa, jolla vihreistä pyrittiin vaikuttamaan perustuslakivaliokunnan lopputulokseen. Ja ennen kaikkea julkista keskustelua perustuslakivaliokunnan kannanmuodostuksesta, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan keskusta päätti äänestää Haaviston luottamuksen puolesta, jotta hallituksen toimintakyky voidaan jatkossa turvata.

– Keskustan eduskuntaryhmä pohti tätä ennen kaikkea perustuslakivaliokunnan mietinnön kautta. Antaako se oikeutuksen jatkaa tehtävässä.

– Katsoimme, että pääministeri vastaa hallituksen toimintakyvystä ja jokainen puolue ministereistään, niin ratkaisu oli silloin vihreiden eduskuntaryhmän.

Kärnä ehdotti vapaita käsiä keskustalaisille

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esitti ennen Haavisto-äänestystä keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa niin sanottuja vapaita käsiä ulkoministeri Pekka Haaviston luottamusäänestykseen.

– Esitin ryhmässä, että jokainen äänestäisi omatuntonsa mukaan, Kärnä kertoi Ylelle äänestyksen jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmän kannaksi tuli kuitenkin, että keskustan kansanedustajat äänestävät Haaviston luottamuksen puolesta. Kanta muodostui ryhmän puheenjohtajan yhteenvedon pohjalta eikä keskustan ryhmä äänestänyt siitä, miten se äänestää täysistunnossa.

– Ulkoministeri Pekka Haavistolla ei ole minun luottamustani. Mutta kadettiupseerit eivät myöskään ole jengipettureita. Äänestin eduskuntaryhmän enemmistön tahdon mukaisesti luottamuksen puolesta, Kärnä kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Mikko Kärnä kirjautti eriävän mielipiteensä ryhmäkokouksen pöytäkirjaan.

Lue lisää:

.
.