1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joululaulut

Katso video: kokonainen naapurusto tilasi kanttorin laulattamaan kauneimpia joululauluja Puolangalla

Poikkeusvuosi jättää uusia toimintamalleja myös seurakuntiin. Tulevaisuudessa useat konsertit tullaan striimaamaan.

joululaulut
Naapurusto tilasi kanttorin laulattamaan kauneimpia joululauluja Puolangalla
Naapurusto tilasi kanttorin laulattamaan kauneimpia joululauluja Puolangalla

Voit kuunnella tämän jutun myös koneäänen lukemana. Koneääni lukee osan Ylen verkkojutuista 14.–18.12.2020. Kerro mielipiteesi koneäänen ja audiouutisten toiminnasta täällä (siirryt toiseen palveluun) ja lue lisää kokeilusta täällä.

Kirkkohallituksen musiikkiasioiden asiantuntija *Teija Tuukkanen *on seurannut koronavuoden vaikutuksia kirkolliseen musiikkitarjontaan vaihtelevin tuntein. Keväällä iski epätoivo ja järkytys, sillä musiikki on ennen kaikkea yhdessä tekemistä, ja lähes kaikki kokoontumiset kiellettiin.

Tuleen ei jääty kuitenkaan makaamaan vaan seurakunnissa keksittiin erilaisia keinoja selvitä koronavuodesta. Jumalanpalveluksia on striimattu, joululaulut ovat menneet verkkoon ja digiloikkaa on otettu monella sektorilla.

Kauneimmat joululaulut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973. Sitä kutsutaan jo maan suurimmaksi musiikkitapahtumaksi: vuosittain laulutilaisuudet kokoavat yhteen miljoona suomalaista. Kauneimmat joululaulut vetävät myös verkossa, tapahtumiin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Koronavuoden aikana Tuukkanen kertoo ihailleensa taitoa ja ennakkoluulottomuutta millä erityisesti kanttorit ryhtyivät kehittämään omaa työtään uusi muotoihin, joita ei aikaisemmin kuviteltu edes mahdollisiksi.

Yksi näistä kanttoreista on Puolangan seurakunnan Elisa Ojala. Ojala on ilmoittanut Puolangalla päivät jolloin hänet voi tilata laulattamaan joululauluja omalle pihalle tai vaikka koko naapurustolle.

Pääkuvasta aukeavasta videosta voit seurata yhden puolankalaisen naapuruston yhteislaulua.

Osa uusista tavoista jää elämään

– Onhan tätä ollut kaunista seurata, mitä kanttorit ovat keksineet. Mennään ihmisten luokse pihoille, jonne ihmiset ovat toivoneet mieleistään musiikkia, Kirkkohallituksen musiikkiasioiden asiantuntija Teija Tuukkanen ihastelee.

Tuukkanen arvioi, että myös tulevina vuosina kirkon toiminnassa tulevat näkymään tänä vuonna saadut oivallukset.

– Tässä on syntynyt monta toimintatapaa, joita seurakunnat ryhtyvät myöhemminkin toteuttamaan. Pienemmällä joukolla pienemmän joukon luokse meneminen yleistyy.

Tuukkanen muistuttaa, että musiikissa on aina tärkeää paikan päällä kuuntelu ja yhteisöllisyys. Virtuaalinen saavutettavuus nähdään silti tulevaisuudessa tärkeänä.

– Kun on kymmeniätuhansia seuraajia jollakin tilaisuudella, niin eihän sellaisiin päästä esimerkiksi fyysisesti kirkkosaleissa. Tulevaisuudessa useat konsertit tullaan striimaamaan netin välityksellä samalla, kun kirkoissa pidetään tilaisuuksia.

Puolangan seurakunnan kanttori Elisa Ojala kertoo, että heidän seurakuntansa on tavoittanut uusia yleisöjä striimaamalla jumalanpalveluksia. Ojalan mukaan aika näyttää, mikä jää käytäntöön tulevaisuudessa.

Keskustelu on auki 17.12 kello 23:een asti.

Lue myös:

Korona vie rakkaimmat jouluperinteet verkkoon: “On tulossa Youtube- ja Facebook-joulu”

Lue seuraavaksi