1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Kemin valtuusto teki päätöksen kouluverkkoasiassa, mutta moni asia on edelleen auki

Kouluverkkoa viedään eteenpäin kahden yläkoulun mallilla, mutta kaupunginvaltuuston puheenjohtajakaan ei tiedä, mitä vasemmistoliiton kompromissiesitys tarkoittaa kaiken kaikkiaan.

Kemi
Nelikerroksinen koulurakennus jonka talvinen piha on tyhja-
Syväkankaan koululla toimii jatkossakin yläkoulu. Kimmo Hiltula / Yle

Kemin kaupunginvaltuuston maanantaina kouluverkkoasiassa tekemä päätös toi selkeyttä muutamiin asioihin, mutta jätti samalla monta asiaa aiempaa avoimemmaksi. Kemin kaupungin kansliajohtaja Jukka Vilénin mukaan keskeisintä valtuuston päätöksessä on, että Kemissä on tarkoitus tulevaisuudessa olla kaksi yläkoulua eikä yksi.

– Kouluverkkosuunnitelmat ulottuvat pitkälle 2030-luvulle, joten muutoksia varmasti täytyy vuosien varrella tehdä, sanoo Vilén.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Pasojan (vas.) mukaan selvää on, että maanantaina valtuusto päätti, ettei kaupunki osta Lapin ammattikorkeakoululta uimahallin vieressä sijaitsevaa nk. tyttölyseon rakennusta.

– Kouluverkkoasia oli jäämässä kiinni kysymykseen siitä, ostetaanko amk:n rakennus vai eikö osteta, sanoo Pasoja.

Valtuustossa voittaneen vasemmistoliiton voittanut esityksen mukaan "kaupunginvaltuusto päättää, ettei AMK:n päärakennusta hankita kaupungin omistukseen lukuun ottamatta Melissaa. Suunnittelua, jossa otetaan huomioon tehdyt selvitykset ja kaupunginvaltuustossa käyty keskustelu, jatketaan vaihtoehdon 2 pohjalta."

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Teija Jestilän (sd) mukaan on selvää, että kaupunki on lyönyt nyt kantansa lukkoon AMK:n rakennuksen oston suhteen.

Kemissä koulu- ja päiväkotiverkon kohtaloa on veivattu vuosia, mutta kouluverkkoa koskevia päätöksiä ei ole saatu aikaan. Kaksi vuotta sitten vasemmistoliitto ja demarit ajoivat läpi veronkorotuksen, josta kertynyt raha piti korvamerkitä ja käyttää kaupungin päiväkoti- ja kouluverkkoon, mutta toisin kävi.

Lue myös: Kemin koulutuslautakunta: Uusi koulu Takajärvelle

Kemin heikko talouskehitys uhkaa syödä päiväkoti- ja kouluverkkoon tarkoitetun veronkorotuksen

Kouluverkon aikataulutus on auki

Jatkovalmistelu vaihtoehdon 2 pohjalta tarkoittaa, että Kemin tulevaa kouluverkkoa rakennetaan kahden yläkoulun mallilla.

Tähän vaihtoehtoon oli kirjattu myös tarkka aikataulu, kuinka kouluja ja päiväkoteja yhdistetään ja lakkautetaan. Maanantaisen valtuustopäätöksen jälkeen aikataulutus on kaikkea muuta kuin kiveen hakattu.

– Jos kaupunginhallituksen esitys olisi voittanut, niin meillä olisi selkeät vuosiluvut ja ajatukset, miten lähdetään koulu- ja päiväkotiverkkoa rakentamaan. Minun käsitykseni on, että nyt voittaneen esityksen mukaan suunnittelu jatkuu, sanoo Teija Jestilä.

– Itselleni ei ole täysin selvää, mitä kaikkea tämä vasemmistoliiton voittanut kompromissiesitys tarkoittaa, hän lisää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Pasoja sanoo, että lisäselvityksiä tehdään, koska erilaisia mielipiteitä ja asioita tuli esille ja ne pitää ottaa huomioon.

Pasojan mukaan jatkoselvityksessä ovat ainakin se, kuinka pitkään Hepolan koulun toiminta jatkuu ja miten huomioidaan Takajärvi-Ritikka -alueen lisääntyvä lapsimäärä.

– Joitain pikkuviilauksia suunnitelmiin tulee. Ratkaisuja yritetään saada aikaan kevään aikana.

Ratkaistaviin kysymyksiin kuuluu myös se, ketkä selvittelytyötä jatkavat. Nykyisen kouluverkkotyöryhmän toimeksianto loppuu vuoden päättyessä. Pasojan mukaan nyt on katsottava uusi työryhmä vai jatkaako nykyinen työryhmä eteenpäin.

Kansliajohtaja Jukka Vilénin mukaan on luontevaa, että vuodenvaihteessa aloittava uusi kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen on työryhmässä mukana miettimässä kaupungin kannalta keskeisiä koulutuskysymyksiä.

– Maanantain kokouksessa ei ollut vielä puhetta, kuinka valmistelua jatketaan eteenpäin, sanoo Teija Jestilä.

Lue seuraavaksi