Hyppää sisältöön

Unkari kielsi adoption samaa sukupuolta olevilta pareilta

Parlamentin hyväksymän lain päälinjaus on, että ainoastaan naimisissa olevat mies ja nainen voivat adoptoida lapsia.

Ihmisiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien marssilla Budapestissa heinäkuussa 2017. Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Unkarin parlamentti hyväksyin tiistaina lain, joka käytännössä estää samaa sukupuolta olevia pareja adoptoimasta lapsia.

Unkarin parlamentissa valtaa pitää pääministeri Viktor Orbánin johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue, joka myös esitteli nyt hyväksytyn lain.

Uuden lain mukaan lapsia voivat adoptoida ainoastaan naimissa olevat parit ja vain poikkeustapauksissa – perheasian ministerin luvalla – yksin elävät ihmiset.

Unkarin lainsäädäntö ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Aikaisemmin homo- ja lesboparien on kuitenkin ollut mahdollista yrittää adoptiota niin, että vain toinen vanhemmista on ollut lapsen virallinen huoltaja.

Unkarin parlamentti hyväksyin tiistaina myös maan perustuslakiin uusia lisäyksiä, jotka määrittelevät perheen miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yhteisöksi.

Uusiin lakeihin sisältyy edelleen tiettyjä poikkeuksia, jotka mahdollistavat jossain olosuhteissa yksin elävien ihmisten tai perheen sisäiset adoptiot.

– Pääsääntö kuitenkin on, että lapsen voivat adoptoida ainoastaan naimisissa olevat parit eli siis mies ja nainen, jotka ovat avioliitossa, oikeusministeri Judit Varga kommentoi.