Hyppää sisältöön

Riihimäen uusi kaupunginjohtaja on kova somettaja, joka vei Kontiolahden Tinderiin – Jere Penttilä toivoo riihimäkeläisiä lenkkiseuraksi

Penttilä pyhittäisi somen positiiviselle puheelle. Kritiikin hän haluaa kuulla kasvotusten.

Jere Penttilä otti juttua varten Ylen pyynnöstä itsestään selfien Kontiolahden kunnantalolla. Kuva: Jere Penttilä

Kun Riihimäen uusi kaupunginjohtaja Jere Penttilä valittiin murskavoitolla tehtäväänsä, hän laittoi asiasta tiedon myös kaikkiin sosiaalisen median kanaviinsa. Esimerkiksi Twitter täyttyi onnitteluista, ja Penttilä lupasi vastata jokaiselle onnittelijalle erikseen.

Penttilä on aktiivisesti mukana Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä. Twitterissä on 3 000 seuraajaa ja Facebookissa ystäviä löytyy 1 400.

– Jokaisella alustalla on ihmisiä, joita en ole koskaan tavannut ja joiden kanssa on silti muodostunut jonkinlainen side.

Penttilä kokee sosiaalisen median helppona kanavana kuntalaisten suuntaan.

– Siellä on helppo viestiä kunnan asioista.

Monipolvinen keskustelu sosiaalisessa mediassa on vaikeaa, eikä Penttilä siihen pyrikään. Sanoista puuttuvat ilmeet, eleet ja äänenpainot. Väärinymmärtämisen mahdollisuus on suuri.

– En pidä somea hyvänä keskustelualustana, mutta lyhyiden ja nopeiden asioiden hoidossa se on erinomainen.

Kritiikki käsitellään kasvokkain keskustellen

Kaupungin viestintä on koko organisaation asia. Se, miten kaupungin tai kunnan työntekijä sosiaalisessa mediassa on, vaikuttaa myös siihen, miten kuplaan osunut satunnainen someilija paikkakunnan näkee. Penttilä pitääkin viestintää laajasti kaikkien kaupungin työyhteisöjen asiana.

– Kannustan kaikkia olemaan työroolissaan mukana somessa. Se on luontainen kanava kuntalaisten suuntaan siinä missä puhelin tai sähköpostikin.

Penttilä päivittää tilejään usein. Henkilökohtaisesta elämästä tilaa vievät etenkin liikuntaharrastukset. Kuvissa ollaan välillä metsässä ja välillä järvellä kalassa. Pääpaino on kuitenkin työasioissa, mielellään myönteisessä valossa. Kritiikille on oma paikkansa.

– En pidä siitä, että somessa kritisoidaan ihmisiä tai asioita. Negatiivisuus ei oikein tuo mitään lisäarvoa. Sen takia haluan itse luoda keskustelua positiivisuuden kautta. Kritiikin toivon saavani kasvokkain, jolloin myös hyvä keskustelu on mahdollista.

Snapchattia tuleva Riihimäen kaupunginjohtaja käyttää toistaiseksi vain perheen kesken.

– Vielä en ole uskaltanut kysyä lapsilta, että opettaisivatko TikTokinkin, hymähtää Penttilä.

Ensimmäinen kunta Tinderissä

Kunnanhallituksen byrokratiakieltä vilisevä päätös pääsee Jere Penttilän someen harvemmin sellaisenaan. Kulma mietitään ihmisen kautta.

– Päivitys on kiinnostavampi, kun mietin siihen joko henkilökohtaisen kytköksen tai miten se vaikuttaa kuntalaisten elämään.

Kuuntele, mitä uusi kaupunginjohtaja Jere Penttilä pitää Riihimäen vahvuuksina ja mitä mieltä hän on kouluverkkosuunnitelmista. Toimittajana Kati Turtola.

Ihmisläheistä kulmaa mietittiin Kontiolahdella myös silloin, kun tonttikauppaan haluttiin saada lisää eloa.

– Idea lähti siitä, ettei yksikään kunta ole ollut vielä Tinderissä, ja se olisi jotain erilaista.

Kampanjasta haluttiin hyväntahtoinen ja hauska. Tinderin ja Facebookin profiilit luotiin kaavoitusyksikön henkilöstöjen persoonien pohjalta, profiileiden kuvitteellisuudesta kerrottiin avoimesti.

Kampanja jäi kuitenkin odotettua lyhyemmäksi, kun profiilit poistettiin koska ne eivät olleet alustojen sääntöjen mukaisia. Tempaus on kuitenkin todennäköisesti se, millä Kontiolahden tontit tulivat myös laajemman yleisön tietoisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

Kun Jere Penttilä siirtyy Riihimäen kaupunginjohtajan tehtäviin keväällä, ei Riihimäkeä olla viemässä Tinderiin. Se on jo kokeiltu. Penttilä sanoo, ettei uuden etsiminen saa olla itsetarkoitus.

– Kannatan kaikenlaista kokeilukulttuuria ja hyvien ideoiden esiin tuomista. Joskus ne onnistuvat ja joskus eivät. Katsotaan mitä keksitään Riihimäellä.

Kaupunginjohtaja toivoo lenkkiseuraa riihimäkeläisistä

Kuntatyö kysyy ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä ja laajoja kaaria. Asiat tapahtuvat hitaasti. Tärkeintä on Penttilän mielestä kehittyminen ja positiivinen kierre, sillä silloin asiat tapahtuvat helpommin kuin taantuman kourissa kiristellessä.

– Kaupungin pitää pyrkiä saamaan lisää asukkaita, yrityksiä ja työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja sekä hyvinvointia.

Penttilä muistuttaa, että kunnan kehittäminen on kaikkien kuntalaisten vastuulla ja se on yhteinen asia.

– Haluan tuoda positiivisen ja kehittävän asenteen koko kaupungin organisaatioon, sidosryhmiin ja tietysti kuntalaisiin.

Riihimäen tuleva kaupunginjohtaja on jo suunnitellut tekoja, joiden avulla voisi tutustua kaupunkiin ja kuntalaisiin paremmin. Kunhan Penttilä on päässyt ensin muuttamaan, on aika vetää jalkaan lenkkitossut ja lähteä riihimäkeläisten kanssa lenkille.

– Se olisi mahtava tapa oppia hyviä lenkkimaastoja ja päästä paremmin perille siitä, mitä riihimäkeläiset oikein kaupungistaan ajattelevat ja miten voisimme yhdessä toimia.

.
.