1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhuoltohenkilöstö

Osa sairaanhoitajista miettii ammattioikeuksistaan luopumista pitkittyneessä koronatilanteessa – pyrkimyksenä estää töihin pakottaminen

Valvira pitää kirjaa terveydenhuollon ammattioikeuksista, eikä siellä vielä tunnisteta "hoitajapakoa".

terveydenhuoltohenkilöstö
Suojavisiiriin ja maskiin pukeutunut sairaanhoitaja.
Suojavisiiriin ja maskiin pukeutunut sairaanhoitaja. Kuvituskuva.Mika Halme / Yle

Pitkittyvä koronatilanne on saanut osan sairaanhoitajista miettimään kokonaan ammattioikeuksistaan luopumista esimerkiksi alanvaihdon yhteydessä.

Asia on herättänyt runsasta keskustelua muun muassa Hoitajat.net-yhteisön Facebooksivulla.

Ammattioikeuksista luopumisella pyritään estämään se, että entinen sairaanhoitaja esimerkiksi valmiuslain nojalla määrättäisiin vielä hoitotöihin.

Osa hoitajista pitää oikeuksista luopumista luovuttamisena hetkessä, jolloin sairaanhoitohenkilökuntaa tarvitaan kaikkein eniten. Osa näkee puolustavansa omia oikeuksiaan, sillä kokee, että hoitajia ei arvosteta tarpeeksi näinkään tiukassa paikassa. Työn vaihtamisen jälkeen ei haluta olla enää tekemisissä hoitoalan kanssa.

– Kyllähän tällaisella toiminnalla varmasti halutaan estää töihin pakottaminen. Ja jos tällaista keskustelua käydään netissäkin, niin kyllä pohdinta silloin on varmasti todellista, Tehyn Kuopion aluetoimiston järjestöasiantuntija Hanna Ripaoja kommentoi.

Valvira myöntää hakemuksen perusteella oikeuden harjoittaa terveydenhuollon ammattia. Vuonna 2019 Valvira myönsi liki 4 900 ammattioikeutta sairaanhoitajille.

Tänä vuonna ammattioikeutensa on luovuttanut pois vajaat 20 henkilöä. Se on hieman enemmän kuin tavallisesti, mutta edelleen valtakunnallisesti hyvin pieni määrä.

Vielä ainakaan ei siis ole nähtävissä ilmiötä, että sairaanhoitajat luopuisivat oikeuksistaan entistä enemmän.

– Sitä en tilastoista näe, keitä nämä henkilöt ovat olleet, eli onko kyseessä sairaanhoitajia vai muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Enkä sitä, mistä päin Suomea he ovat, ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen Valviralta kommentoi.

Elinikäinen oikeus ammatin harjoittamiseen

Ammatinharjoittamisoikeus ei raukea ajan mittaan, vaan kyseessä on elinikäinen oikeus.

Oikeus lähtee pois vain, mikäli Valvira joutuisi puuttumaan henkilön toimintaan tai hän päättää itse luopua oikeudestaan.

– Ammatinharjoittamisoikeuden saa koulutuksen perusteella, eikä sitä viedä pois esimerkiksi iän perusteella.

Oikeus ei myöskään häviä, vaikka terveydenhuollon ammattilainen vaihtaisi alaa.

Oikeuksista luopujien pienestä määrästä voikin päätellä, että yleensä ammatinharjoittamisoikeus jätetään takataskuun, vaikka edessä olisi ammatin vaihto tai eläköityminen.

Lue seuraavaksi