1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Järinä herätti kummastusta Rovaniemellä – Asiantuntija: Todennäköisesti syynä oli räjäytys

Seismologian instituutin mukaan kyse ei ollut maanjäristyksestä, vaan todennäköisesti kallion räjäytyksestä.

Jyrinä oli voimakkuudeltaan luokkaa 1 magnitudi eli normaalin työmaaräjäytyksen luokkaa, kertoo seismologi Jari Kortström. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Voimakas järinä herätti ihmetystä eri puolilla Rovaniemeä tiistaina aamulla. Helsingin yliopiston seismologian instituutin mukaan kyseessä ei ollut maanjäristys.

– Kyse on todennäköisesti sarjassa tehdystä räjäytyksestä Rovaniemen länsipuolella, Mäntyvaaran raviradan suunnalla. Kyseessä saattoi olla kallion räjäytys tai vastaava, seismologi Jari Kortström sanoo.

Seismisestä tapahtumasta tuli havainto aamulla noin kello 8.47.

– Se on voimakkuudeltaan luokkaa 1 magnitudi eli normaalin työmaaräjäytyksen luokkaa. Ei siis poikkeuksellinen seisminen voimakkuus.

Ylen Rovaniemen toimitukseen tuli useita soittoja ja viestejä järinästä eri puolilta kaupunkia. Kortströmin mukaan räjähdyksen synnyttämä ääni ja paineaalto ovat voineet kulkeutua pitkänkin matkan päähän.

– Todennäköisesti ääntä ja paineaaltoa on syntynyt ilmakehään ja riippuu sääolosuhteista, miten pitkälle se kantaa.

Joka tapauksessa kyseessä ei ollut maanjäristys. Sellaisia tapahtuu Lapissa harvoin.

– Niitäkin kuitenkin tapahtuu joskus. Esimerkiksi vuonna 2017 Rovaniemeltä pohjoiseen oli maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 0,4 magnitudia. 70-luvulla Lapissa on ollut isompiakin maanjäristyksiä, Kortström toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun).