1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Hämeenlinnan yhtiö ei joudu maksumieheksi Sunny Car Center -jupakassa

Konkurssipesä vaati Hämeenlinnan kaupungin yhtiöltä yli 300 000 euron palautusta. Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi vaateen aiheettomaksi.

Sunny Car Center
Viimeinen Sunny Car Center -käräjäoikeudenkäynti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Vasemmalla etualalla julkisselvittäjä Jorma Tuomaala ja oikealla etualalla Linnan Kiinteistökehityksen lakimiehet Niina Rosenlund ja Miika Huhtinen
Viimeisintä Sunny Car Centeriä koskevaa siviilikannetta käsiteltiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa marraskuussa.Antti Ruonaniemi / Yle

Hämeenlinnan sataprosenttisesti omistaman Linnan Kiinteistökehitys Oy:n edeltäjä Kantolan Kiinteistöt Oy sijoitti noin kolmesataa tuhatta euroa Sunny Car Centeriin ja peri ne myöhemmin takaisin. Monimutkaisessa kiistassa konkurssipesä oli sitä mieltä, että kyse oli osakesijoituksesta ja rahat tuli palauttaa pesälle.

Kiinteistöyhtiö katsoi, että kyse oli lainasta Sunny Car Centerille, joten Kantolan Kiinteistöillä oli oikeus periä velkansa takaisin korkoineen. Tätä mieltä oli myös Kanta-Hämeen käräjäoikeus.

Käräjäoikeuden mukaan varsinainen osakeanti ei ollut toteutunut. Sen vuoksi rahojen palauttamisessa ei ollut kyse osakeannin peruuttamisesta, vaan sijoitussopimuksen purkamisesta.

Kiistassa toissijaisena vastaajana olivat Sunny Car Centerin hallitus eli liikemies Markku Ritaluoma, poliitikko Iisakki Kiemunki ja hallituksen kolmas jäsen. Käräjäoikeus kumosi vaateet myös heidän osaltaan.

Tuomion myötä konkurssipesä saa maksettavakseen mittavat oikeudenkäyntikulut eli yli 90 000 euroa.

Konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on jo jättänyt asiasta oikeudelle tyytymättömyytensä.

Sunny Car Center työllistää oikeutta vielä pitkään

Sunny Car Centerin siviilikanneistunnot päättyivät käräjäoikeustasolla tiistaina. Euroopan suurinta autokauppaa havitelleen yhtiön konkurssipesän julkiselvittäjä Jorma Tuomaala jätti oikeuteen kaikkiaan viisi kannetta. Näistä hämeenlinnalaisyhtiötä vastaan nostettu on viimeinen, joka ratkaistiin käräjäoikeustasolla.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Sunny Car Center työllistä suomalaista oikeusjärjestelmää korkeammilla oikeustasoilla. Kanteista kaksi on
saanut lainvoimaisen tuomion, mutta kahdesta muusta on vielä tulossa hovioikeuden päätös lähiaikoina. Mahdollista on, että näistä päätöksistä haetaan valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Koska Jorma Tuomaala on jättänyt käräjäoikeuden päätöksestä oikeudelle tyytymättömyytensä, on todennäköistä, että nyt annettu Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätös päätyy vielä Turun hovioikeuden ratkaistavaksi.

Lisäksi syyttäjä pohtii, nostetaanko Sunny Car Centerin pääomistajaa Markku Ritaluomaa vastaan rikossyytteet. Jos niin käy, niitä käsitellään käräjillä aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.

Suurautokauppahankkeesta kerrottiin ensimmäistä kertaa juhannuksen alla 2010. Kanta-Hämeen käräjäoikeus päätti asettaa kauppaa toteuttamaan perustetun Sunny Car Centerin konkurssiin syksyllä 2015.

Lue seuraavaksi