1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Ulkopuolinen selvitys: Mikkelin kaupungin professuurihankkeen toteutuksessa useita puutteita

Mikkelin kaupunki pyysi ulkopuolista tilintarkastusyhtiö KPMG:tä selvittämään asiaa, kun sen professuurihankkeesta heräsi julkisuudessa kohu.

Mikkeli
Mikkelin kaupungintalo
Kalle Pallonen / Yle

Mikkelin kaupunki on saanut (siirryt toiseen palveluun) tilintarkastusyhtiöltä moitteita "professuurihankkeeseen" liittyvästä päätöksenteosta, toteutuksesta ja seurannasta.

Tilintarkastusyhtiö KPMG antoi selvityksensä kaupungille alkuviikosta. Selvityksessä on löydetty professuurihankkeen toteutuksesta merkittäviä puutteita.

Kaupunki päätti selvittää asian ulkopuolisella taholla julkisuudessa heränneen kohun vuoksi. Epäilyjä esitettiin julkisuudessa muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratorion professorina toimineen Mika Sillanpään saamien palkkioiden asianmukaisuudesta. Epäilyjä heräsi muun muassa siitä, vastasiko Sillanpään työpanos hänen saamaansa kuukausittaista korvausta kaupungin kehitysyhtiöltä.

Kritiikkiä kaupunki saa tilintarkastusyhtiöltä siitä, että hankkeen päätöksenteko, täytäntöönpano, seuranta ja valvonta on ollut puutteellista. Esimerkiksi hankkeen toteuttamistavasta ei ole sovittu yksityiskohtaisesti ja dokumentoidusti Mikkelin kaupungin ja sen kehitysyhtiön välillä.

Selvitystahon mukaan professuurihankkeen tuottamaa hyötyä ei myöskään ole mahdollista arvioida luotettavasti tai läpinäkyvästi.

Sillanpää työskenteli Lappeenrannan teknillisen yliopisto LUT-yliopiston vihreän kemian laitoksen professorina Mikkelissä viime vuoden loppuun saakka. Sillanpäätä ennen Mikkelin kaupungin silloinen kehitysyhtiö maksoi myös LUTin materiaalitekniikan professorina toimineelle David Cameronille lisäpalkkaa.

Koska usean kaupunginhallituksen jäsenen katsotaan olleen jäävejä, esittää kaupunginhallitus valtuustolle tilapäisen valiokunnan asettamista. Valiokunnan on määrä jatkaa erityisselvityksen käsittelyä lainmukaisesti.

Lue myös:

Yliopisto LUT:n Mikkelin toimipiste saa kaksi uutta professoria

Itä-Suomen poliisi selvittää Mikkelin professuurihankkeen sitouttamisrahojen tapausta – asian tiimoilta on käynnistetty esiselvitys

Mikkelin professuurien rahoituksesta tehdään sisäinen tarkastus

Länsi-Savo: Mikkeli sitoutti tunnettua professoria tuntuvalla lisäpalkkiolla vuosien ajan

Lue seuraavaksi