1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeiden kauppa ja salakuljetus

Korkein oikeus pani pisteen vuosikausien vatvomiselle tynnyrihuumejutussa – Jari Aarnio pyöritti huumeliigaa, alaiselle lyhyt tuomio virkarikoksista

Aarnion osalta jutun oikeuskäsittely päättyi vuosi sitten. Aarnion alainen saa virkarikoksista 5 kuukautta vankeutta.

Hollannista salakuljetettiin Suomeen satoja kiloja hasista sinisiin tynnyreihin pakattuna. Tynnyreiden ilmoitettiin sisältävän kyllästysainetta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Korkein oikeus (KKO) on antanut tuomion suuressa tynnyrihuumejutussa. Suomeen salakuljetettiin vuosina 2012–2013 Hollannista satoja kiloja hasista sinisissä tynnyreissä.

KKO myönsi valituslupia jutussa vain pieneltä osin ja tuomio koskee kahta hovioikeudessa aiemmin tuomittua henkilöä.

Syyttäjän valitus koski Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion alaisena toimineen poliisimiehen rangaistusta ja viraltapanoa.

Hovioikeus tuomitsi rikosylikonstaapelin virkarikoksista sakkorangaistukseen ja hylkäsi syyttäjän vaatimuksen viraltapanosta. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen kolmeksi vuodeksi vankeuteen ja menettämään virkansa.

Korkein oikeus tuomitsi miehen useista virkavelvollisuuden rikkomisista ja yhdestä virkasalaisuuden rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Rikosylikonstaapeli oli syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomisiin muun muassa osallistuessaan esimiehensä Jari Aarnion kanssa järjestelyihin, joissa käräjäoikeutta oli väärien ja harhaanjohtavien tietojen perusteella erehdytetty myöntämään oikeudettomia televalvonta- ja telekuuntelulupia.

KKO:n mukaan miehen teot olivat osoittaneet piittaamatonta suhtautumista voimakkaasti perusoikeuksiin puuttuvien pakkokeinojen käyttöön. Moitittavuutta lisäsi se, että niiden toteuttamisessa oli käytetty hyväksi tuomioistuinta.

KKO katsoo, että teot olivat olleet haitallisia myös poliisin toimintaa koskevan luottamuksen kannalta.

KKO hylkäsi vaatimuksen Aarnion alaisen viraltapanosta

Rikosylikonstaapeli oli myös käyttänyt laittomasti poliisin rekistereitä saadakseen salassa pidettäviä tietoja Aarnion liittyneistä rikosepäilyistä. Hän oli tehnyt hakuja osin Aarnion yllytyksestä.

Mies syyllistyi virkasalaisuuden rikkomiseen paljastaessaan poliisin rekistereistä laittomasti saamiaan tietoja Aarniolle.

KKO hylkäsi syyttäjän vaatimuksen viraltapanosta, koska mies ei enää toiminut virassa, jossa hän oli rikokset tehdessään.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi poliisin viime vuonna.

Rajoitetun valitusluvan sai myös savolainen maatilan emäntä, jonka oli katsottu järjestelleen Hollannin matkoillaan hasiksen tuontia Suomeen ja levittäneen sitä.

Käräjäoikeudessa seitsemän vuoden vankeuteen tuomitun naisen rangaistus lyheni hovioikeudessa kahteen vuoteen. KKO ei muuttanut hovioikeuden tuomiota hänen osaltaan.

Aarnion osuus huumeliigassa ratkesi jo aiemmin

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio todettiin hovioikeudessa hasiksen salakuljetusta junailleeksi "Pasilan mieheksi".

Myös Aarnio haki valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, mutta KKO ei sitä hänelle myöntänyt ja Helsingin hovioikeuden tuomio jäi voimaan.

Hovioikeus tuomitsi hänet kesäkuussa 2019 kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja virkarikoksista. Häneen syykseen luettiin satojen hasiskilojen maahantuonnin järjestely, törkeä todistusaineiston vääristely ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.

Hovioikeus on myös tuominnut Aarnion Trevoc- jutussa kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Korkein oikeus ei antanut Aarniolle valituslupaa tässäkään jutussa.

Ensimmäiset tuomiot tynnyrihuumeista jo 2012

Tynnyrijuttua on puitu eri oikeusasteissa vuosien ajan. Ensimmäiset tuomiot annettiin vuonna 2012.

Tuolloin viisi suomalaista ja yksi hollantilainen tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeistä huumausainerikoksista. Tuomitut olivat lähinnä huumeiden vastaanottajaporrasta Suomessa.

Rikollisorganisaation ylätasolle päästiin vasta kun poliisi löysi Jari Aarnion yhteyden salakuljetukseen.

Aarnio vangittiin huumerikospäilyjen vuoksi joulukuussa 2013 ja oikeudenkäynti alkoi kesäkuussa 2015.

Lue myös aikaisemmat jutut:

"Onko todella näin, että hän voi palata poliisiksi?" – Syyttäjä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta Jari Aarnion alaisen virkajutussa

Jari Aarnion tuomio "tynnyrijutussa" jää voimaan: 10 vuotta vankeutta

Jari Aarnio määrättiin heti vankilaan törkeistä huumerikoksista, Aarniolla nyt 13 vuoden tuomio – Joutuu maksamaan valtiolle yli miljoona euroa

Muistatko kuka kukin on Jari Aarnion huumevyyhdessä? Uusi kierros mammuttijutussa alkaa tänään

Huumeoikeudenkäynnissä istuu syytettyjen penkillä "Aarnion uskollisia sotureita"

Syyttäjä: Huumetynnyrin paljastuminen käynnisti "kauhean vatkauksen"