1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuorisotyö

16-vuotiaan pojan murhaepäily Koskelassa järkytti nuoria – nuorisotyöntekijä: "Suurin kysymys on, miksi"

Helsingin nuorisotyöntekijät ovat läsnä nuorille, jotka kaipaavat aikuista kuuntelijaa.

nuorisotyö
Koskelan henkirikoksen muistopaikka.
Kynttilät palavat Koskelan henkirikospaikalla.Matti Myller / Yle

Helsingin nuorisotyöntekijät tarjoavat nyt tehostetusti keskusteluapua Koskelan ja sen lähialueiden nuorille. Koskelan henkirikos, jossa kolmea 16-vuotiasta poikaa epäillään samanikäisen pojan murhasta, on järkyttänyt ihmisiä laajasti ikään katsomatta.

Nuorten parissa työskentelevä Pasilan nuorisotyön yksikön toiminnanjohtaja Pirjo Huuhtiainen kertoo nuorten olevan hämillään henkirikoksista, joissa epäillyt ja uhrit ovat olleet nuoria.

– Suurin kysymys on, miksi tällaista tapahtuu. Nuorten on vaikeaa ymmärtää, kuinka tällaista voi tapahtua heidän kotinsa lähialueella, Huuhtiainen kertoo.

Nuorisotyöntekijät etsivät nuoria sieltä, missä nuoret aikaansa viettävät, ja kyselevät heidän kuulumisiaan. Tärkeintä on se, että nuorella on joku aikuinen, jolle puhua.

– Kannattaa puhua kotona vanhempien kanssa asiasta, jos jokin on jäänyt vaivaamaan. Nuori voi olla yhteydessä myös nuoriso-ohjaajaan tai kirkon ohjaajiin. Ei kannata arkailla asian kanssa, vaan olla rohkeasti yhteydessä. Ei pidä jäädä yksin niiden ajatusten kanssa, Huuhtiainen neuvoo.

Ruusuja ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.
Alaikäisten epäiltyjen rikokset ovat järkyttäneet tänä syksynä. Kynttilöitä Koskelan rikospaikalla.Petteri Bülow / Yle

Kriisiapua on saatavilla

Jos nuori vaikuttaa tarvitsevan kriisiapua, nuorisotyöntekijät ohjaavat hänet tukipalvelujen pariin.

Huuhtiaisen mukaan kriisiavulle on ollut korostunut tarve koko koronapandemian ajan keväästä saakka. Helsingin nuorisotyöntekijät ovat mukana muun muassa Sekasin-chatissa vastaamassa nuorten kysymyksiin.

– Uskon, että sosiaalisten tilanteiden rajoittaminen ja koronaepidemiatilanne aiheuttavat nuorille yksinäisyyttä ja kysymyksiä.

Medialukutaito tärkeää

Mediaa seuraavan nuoren näkökulmasta syksy on ollut synkkä koronan lisäksi useiden nuoriin liittyvien rikosuutisten vuoksi. Poliisi on tiedottanut alaikäisten väkivaltaisen käytöksen yleistyneen. Järkyttäviä alaikäisten epäiltyjen rikosuutisia onkin riittänyt tänä syksynä jokaiselle kuukaudelle.

Syyskuussa Vantaalla Kytöpuiston koulussa kuudesluokkalainen loukkaantui vakavan väkivallan seurauksena, lokakuussa nuorisojoukon epäillään yrittäneen tappaa nuoren miehen Kirkkonummella, marraskuussa kolmen alaikäisen epäillään tappaneen nuoren miehen Vallilassa ja joulukuussa tapahtui Koskelan alaikäisten tekemäksi epäilty murha.

Muun muassa edellä mainitut esimerkit ovat nostaneet nuorten pahoinvoinnin laajasti esille mediassa. Vakavalla väkivallalla reagoivat nuoret ovat kuitenkin vain pieni osa nuorisoa. Poliisin mukaan suurella osalla nuorista menee hyvin, mutta niillä joilla menee huonosti, saattaa mennä nyt entistä huonommin.

Huuhtiaisen mukaan nuoret tarvitsevat erityisen hyvää medialukutaitoa suhteuttaakseen asioita.

– Sosiaalisesta mediasta leviää paljon tietoja, jotka eivät ole totta. Ne saattavat päätyä uutisiin faktoina. On tärkeää, että me aikuiset paitsi kuuntelemme nuoria, pidämme myös keskustelun faktoissa, hän muistuttaa.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat (siirryt toiseen palveluun) on avoinna vuoden jokaisena päivänä: maanantaista perjantaihin kello 9–24 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 15–24.

Lisää aiheesta:

Nämä asiat tiedetään teinipojan murhasta Koskelassa: 16-vuotiaiden epäiltyjen kuulusteluja jatketaan, poliisi tiedottaa asiasta maanantaina

Nuorisojoukkoa syytetään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä Kirkkonummella – Syyttäjä: Uhrin henkiin jääminen vain sattumaa

16- ja 14-vuotiaita poikia epäillään taposta lauantaiyönä Helsingin Vallilassa – noin parikymppinen mies kuoli saamiinsa vammoihin

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Väkivaltarikosten määrä kasvanut, teot raaistuneet ja alaikäisten väkivaltainen käytös yleistynyt – kulunut vuosi on ollut synkkä Itä-Uudellamaalla

Harvinainen väkivallanteko Vantaan Kytöpuiston koulussa – yksi alakoululainen loukkaantui välitunnilla

Lue seuraavaksi