Hyppää sisältöön

Siilinjärveläisillä on yleisintä käydä töissä toisessa kunnassa, vähiten pendelöivät kuopiolaiset

Työmatkaliikenne on Pohjois-Savossa yleistä. Joka neljäs työssä olevista hakee leivän omaa kotikuntaa pitemmältä.

Viitostietä kulkee monen siilinjärveläisen työmatka, useampi käy töissä Kuopiossa kuin kotikunnassa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savossa pendelöinti eli työssä käynti kotikunnan ulkopuolella on yleisintä Siilinjärvellä. Työssä olevista siilinjärveläisistä noin 60 prosenttia hankkii elantonsa asuinkuntansa ulkopuolelta. Myös tervolaisista työllisistä yli puolet käy töissä muualla.

Seuraavaksi yleisimmin kotikuntaa kauempana työskentelevät Tuusniemen, Leppävirran ja Sonkajärven kuntalaiset. Yli 40 prosenttia työllisistä pendelöi myös Kaavilla ja Lapinlahdella.

Vähiten kotikunnan ulkopuolella käyvät töissä kuopiolaiset, joista vain joka kuudes työelämässä oleva hakee leipänsä muusta kunnasta.

Seuraavaksi harvemmin kuntarajan ylittävät työn perässä Keiteleellä, Varkaudessa ja Iisalmessa asuvat.

Muut seitsemän Pohjois-Savon kuntaa asettuvat 30–40 prosentin välille siinä, kuinka paljon työllisistä pendelöi kotikuntaa kauemmas. Pienin osuus tässä ryhmässä on Vieremällä ja Kiuruvedellä (30%) ja suurin Rautalammilla (37%).

Kaikkiaan työn takia pendelöi kotikuntaansa kauemmas vuonna 2018 noin 25 500 pohjoissavolaista.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen lukuihin.

Koronaepidemian arvioidaan vähentäneen työmatkapendelöintiä merkittävästi, mutta tuoreita ja kattavia tietoja määristä ei ole vielä saatavilla.

.
.