Hyppää sisältöön

Konsulipäällikkö Tuominen kiistää Haaviston väitteet: Hänellä ei ollut velvollisuutta puhua poliisille totta, koska oli rikoksesta epäilty

Poliisin esitutkinta-aineisto ulkoministeri Haavistoa koskevassa al-Hol-tutkinnassa tuli julkiseksi maanantaina. 

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen kiistää sanoneensa ulkoministeriössä pidetyssä kokouksessa, että orpolapsilla olisi hyvä olla al-Holin leirillä Syyriassa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikolla vakavat moitteet ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) siitä, että hän on pyrkinyt hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti siirtämään konsulipäällikkö Pasi Tuomisen muihin tehtäviin al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseen liittyvien erimielisyyksien takia.

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa valtakunnansyyttäjää tutkimaan Haaviston menettelyä. Myöhemmin keväällä tutkinta siirtyi keskusrikospoliisille.

Tuominen kiistää Haaviston väitteet

Poliisikuulusteluissa Haavisto väitti Tuomisen sanoneen 16.9.2019 ulkoministeriössä pidetyssä kokouksessa, että “orpolapsilla on nyt hyvä olla siellä alueella, kun ovat perheisiin tilapäisesti sijoitettuina”. Kokouksessa Haavisto esitteli keinoja, joilla al-Holissa olevat lapset voitaisiin kotiuttaa.

Yle kertoi julki tulleista esitutkintapöytäkirjoista maanantaina.

Tiistaina Tuominen kiisti Ylelle, että hän olisi sanonut kokouksessa, että orpolapsilla on hyvä olla siellä.

– En ole koskaan sanonut näin. Voin todeta myös, että Haavisto on esittänyt tämän väitteen esitutkinnassa rikoksesta epäiltynä, eikä hänellä ole ollut totuudessapysymisvelvoitetta, Tuominen toteaa.

Tuominen viittaa siihen, että rikostutkinnassa rikoksesta epäillyllä ei ole velvollisuutta puhua totta kuten todistajilla on.

– Olen kiistänyt Haaviston väitteet loppulausunnossani, mukaan lukien tämä väite.

Tuominen kiistää esitutkinnan loppulausunnossa Haaviston väitteet yleisesti. Hän on aiemmin kieltäytynyt kommentoimasta Ylelle Haavisto-jupakkaan liittyviä kysymyksiä.

Yle toi maanantaina esiin Tuomisen loppulausunnossaan esittämiä näkemyksiä leirin turvallisuustilanteesta.

– Al-Holin leirille matkustamisen osalta on syytä huomata, että 16.9.2019 ei ollut tietoa siitä, että leirillä olevat lapset ja naiset olisivat konkreettisesti ja akuutisti hengenvaarassa. Kyseessä ei ollut sieppaustilanne eikä sitä voi siihen rinnastaa. Siksi ei ollut olemassa korkeampaa toimintavelvoitetta tai riskinottopainetta tai -velvollisuutta, Tuominen kirjoittaa loppulausunnossaan.

Mitä kokouksessa sanottiin?

Tuomisen ja Haaviston kiista kulminoitui siis 16.9.2019 ulkoministeriössä pidetyssä kokouksessa. Tutkintamateriaalissa on mukana Haaviston diplomaattiavustajan muistiinpanot kokouksesta.

– Tuomiselta useita syitä/selityksiä, miksi eivät voi edetä: muut viranomaiset eivät halua lähteä, ei ole turvallista, otamme [lapset] toimivaltamme alle jos tapaamme lapset, orpolapset ovat perheissä ja isä mahdollisesti elossa [...], muistiinpanoissa lukee.

Tämä tukee Haaviston väittämää siltä osin, että Tuominen olisi todennut orpolasten olevan perheissä. Muistiinpanoissa ei kuitenkaan lue, että Tuominen olisi suoraan sanonut, että orpolapsilla on hyvä olla siellä, vaikka he ovat perheissä.

Tuominen toimii yhä konsulipäällikkönä. Hän kertoo loppulausunnossaan, että Haaviston menettely on aiheuttanut hänelle haittaa, eikä hän ole pystynyt hoitamaan täysipainoisesti työtehtäviään Haaviston menettelystä syntyneen julkisen kohun vuoksi.

Kysymykseen tehtävässä jatkamiseen Tuominen toteaa näin:

– En kommentoi millään tavalla. Työni jatkuu normaalisti, Tuominen sanoi Ylelle.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan 16.12.2020

LIsää aiheesta:

.
.