1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Altia

Ruotsin kilpailuviranomainen siirtää Altian ja Arcuksen yhdistymisen jatkokäsittelyyn

Yhdistyminen voidaan hyväksyä sellaisenaan, asettaa sille ehtoja tai kieltää se kokonaan.

Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä arvioi syyskuussa, että Altia on väkijuomissa markkinajohtaja Pohjoismaissa sekä viineissä Suomessa ja Norjassa. Ruotsissa Altia on viineissä kakkonen. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Suomalaisen alkoholiyhtiö Altian ja norjalaisen Arcuksen yhdistymisessä on tullut mutkia matkaan. Altian mukaan Ruotsin kilpailuviranomainen siirtää yhdistymisen jatkokäsittelyyn.

Altia ja Arcus ilmoittivat syyskuussa yhdistyvänsä. Kumpikin yhtiö toimii pohjoismaisilla markkinoilla.

Ruotsin kilpailuviranomainen voi jatkokäsittelyssä hyväksyä sulautumisen sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai kieltää yhdistymisen.

Altian ja Arcuksen ylimääräiset yhtiökokoukset ovat hyväksyneet sulautumisen. Yhdistymisessä Arcuksen kaikki varat ja velat siirtyvät selvitysmenettelyttä Altialle, jolloin Arcus purkautuu. Uuden yhtiön nimeksi on määrä tulla Anora Group.

Altian osakkeenomistajien omistusosuudeksi Anorasta on tulossa 53,5 prosenttia. Suomen valtion omistusosuuden Anorasta on määrä olla vajaat 20 prosenttia.

Kysymys kilpailuviranomaisten hyväksynnöistä heräsi jo syyskuussa

Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä arvioi syyskuussa, että Altia on väkijuomissa markkinajohtaja Pohjoismaissa sekä viineissä Suomessa ja Norjassa. Ruotsissa Altia on viineissä kakkonen. Arcuksenkin markkina-asema on vahva.

Tämä herätti jo yhdistymissuunnitelmaa julkaistaessa kysymyksen kilpailuviranomaisten hyväksynnästä. Tennilä kertoi, että kilpailuviranomaisten kanssa oli käyty keskusteluja asiasta.

Altia ja Arcus ovat hakeneet kilpailuviranomaisten hyväksyntöjä Suomen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta, Ruotsin kilpailuviranomaiselta ja Norjan kilpailuviranomaiselta.

Lue lisää:

Uusi suomalais-norjalainen viinayhtiö aikoo vallata Ruotsin ja Tanskan juomamarkkinat sekä suomalaisten sijoittajien sydämet

Altian yhdistyminen norjalaisyhtiön kanssa herättää positiivisia mietteitä viinamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla

Alkoholijuomayhtiö Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät – Altian osuus uudesta yhtiöstä yli puolet