Hyppää sisältöön

Vihreiden Jenni Pitko pitää hallituskumppani keskustan julkista kritiikkiä poikkeuksellisena: “Heidän tapansa käsitellä oma tilanteensa”

Pitkon mielestä vihreiden ja keskustan olisi syytä keskustella, jotta yhteistyö saadaan toimimaan.

Vihreitten kansanedustaja Jenni Pitko.
Vihreiden ryhmänjohtaja Jenni Pitko puolustaa vihreiden viestittelyä Haavisto-mietintöön liittyen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko (vihr.) vastasi A-studiossa keskustan aiemmin päivällä esittämään kritiikkiin.

– On varmasti poikkeuksellista, että toista hallituspuoluetta tällä tavalla kritisoidaan, mutta se on heidän tapansa tässä tilanteessa ollut käsitellä oma tilanteensa.

Eduskunnan äänestyksessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksesta keskusta päätyi yhtä kansanedustajaa lukuun ottamatta tukemaan Haavistoa, muttei ilman vihreiden arvostelua. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) vaati vihreitä “siivoamaan nurkkansa” ja palauttamaan ministeriryhmänsä uskottavuuden.

Pitkon mukaan vihreiden ja keskustan yhteistyötä kohentavaa keskustelua olisi hyvä käydä.

– On se varmaan näkynyt, että keskustalla ja vihreillä ei ole ollut tässä hallituksessa aina ihan helppoa.

Pitko: Emme yrittäneet vaikuttaa tai painostaa

Vihreisiin ja perustuslakivaliokuntaan liittyvä kuohunta alkoi viikko sitten tiistaina, kun MTV julkaisi vihreiden kansanedustajan lähettämän sähköpostiviestin. Viestissä ehdotettiin lievennyksiä perustuslakivaliokunnan Haavisto-mietintöön ja se oli lähetetty vain valiokunnan hallituspuolueiden edustajille.

Viestin lähettäjäksi ilmoittautui myöhemmin Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Pitko puolusteli Alanko-Kahiluodon toimintaa normaaliksi ja sanoi, ettei viestiä ollut edes suunnattu kaikille hallituspuolueiden edustajille.

– Mitä ilmeisemmin hän (Alanko-Kahiluoto) on hakenut tukea ajatuksilleen niiltä henkilöiltä, keneltä uskoo sitä saavansa. Muutosesitysten tekeminen on normaalia. Se ei ole painostamista tai epäasiallista vaikuttamista.

Jenni Pitko A-studiossa tiistaina 15. joulukuuta. Kuva: Sasha Silvala / YLE

"Kadun, että olen lähettänyt tällaisen viestin"

Pitko on itsekin ollut myrskyn silmässä viikon ajan. Helsingin Sanomat kirjoitti, että hän oli lähettänyt muille eduskuntapuolueiden ryhmänjohtajille viestin, jossa hän kritisoi perustuslakivaliokunnan virkamiestä ja halusi keskustella valiokunnan uskottavuudesta.

Omien sanojensa mukaan hänen pyrkimyksenään oli vain keskustella siitä, miten tietovuodot perustuslakivaliokunnasta saataisiin loppumaan.

– Se oli yksi viesti osana suurempaa viestiketjua, joka alkoi vuotoihin liittyen.

Pitko kiistää, että olisi arvostellut virkamiestä, mutta myöntää maininneensa hänet viestissä.

– Ymmärrän, että on voinut saada kuvan, että olisin kritisoinut. Siksi olen pyytänyt tätä anteeksi ja kadun, että olen lähettänyt tällaisen viestin.

Lue lisää:

.
.