Hyppää sisältöön

Antti Rinne valittiin kuohuvan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi

Rinne sijaistaa sairauslomalle jäänyttä puheenjohtajaa Johanna Ojala-Niemelää.

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne valittiin perustuslakivaliokunnan väliaikaiseksi puheenjohtajaksi keskiviikkona. Rinne johtaa tänään puhemiehenä viimeisen täysistuntonsa ennen uutta tehtävää, kuva on marraskuulta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuohunnan keskellä olleen perustuslakivaliokunnan väliaikaiseksi puheenjohtajaksi nousee SDP:n entinen puheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Antti Rinne.

Perustuslakivaliokunta vahvisti Rinteen puheenjohtajuuden yksimielisesti keskiviikkoaamuna.

Rinteen nimi on ollut esillä jo viime viikosta asti, kun SDP:n eduskuntaryhmä esitti tätä yksimielisesti tehtävään. Puolueen mukaan tarkoitus on, että Rinne hoitaa tehtävää, kunnes nykyinen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) palaa sairauslomalta.

Ojala-Niemelä jäi tällä viikolla sairauslomalle hyvälaatuisen aivokasvaimen leikkauksen takia.

Samassa tehtäväkierrossa Rinteen tilalle eduskunnan varapuhemieheksi on nousemassa SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Tarja Filatov.

Turbulenssia perustuslakivaliokunnassa

Rinne saa johdettavakseen valiokunnan, jonka tulisi olla eduskunnan epäpoliittisin, mutta joka on tällä vaalikaudella vellonut erikokoisten kohujen keskellä.

Joulukuun alussa valiokunta sai valmiiksi erimielisen mietintönsä vihreiden ulkoministerin Pekka Haaviston ministerivastuuasiasta. Valiokunnan toiminnassa arvostelua herätti muun muassa se, että kaksi vihreiden valiokuntajäsentä teki mietintöön vastalauseen, jossa esitettiin Haavistolle suopeampaa muotoilua asiasta.

Ennen mietinnön valmistumista julkisuuteen vuoti vihreiden kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon viesti, jossa tätä lievempää muotoilua pohjustettiin osalle hallituspuolueiden jäseniä.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) suomi tapahtumisen jälkeen paitsi valiokunnan luottamusta ja arvovaltaa nakertavia vuotoja, myös politiikan ja lain sekoittumista valiokunnassa.

Vehviläinen piti moraalisesti kyseenalaisena myös sitä, että kaksi Haavistosta muistutuksen tehnyttä kansanedustajaa käsitteli muistutuksesta noussutta ministerivastuuasiaa perustuslakivaliokunnassa. Menettely on täysin laillinen.

Käänteitä ei ole puuttunut myöskään Antti Rinteen vaalikaudesta.

Rinne toimi hallituksen muodostamisen jälkeen noin puoli vuotta pääministerinä.

Menetettyään joulukuussa 2019 hallituskumppani keskustan luottamuksen Rinne erosi, ja pääministeriksi sekä myöhemmin myös SDP:n puheenjohtajaksi nousi silloinen varapuheenjohtaja ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Rinne siirtyi tämän jälkeen varapuhemiehen tehtäviin.

Lue myös: