Hyppää sisältöön

Seattleen kotiutunut Muusa Liinpää hyväksyi lopulta lumettoman joulun – kuvittaja Marjo Nygård pitää kiinni perinteistä: "Ehkä tulevaisuudessa lumi on ihme eikä itsestäänselvyys"

Tilastojen mukaan yhä useammin joulu on musta. Monille lapsille luminen joulu alkaa olla enää vain mielikuva.

Viime vuosina on jouduttu totuttelemaan siihenkin, että joulun tunnelma tulee sateen ropinasta. Kuva: Linus Hoffman / Yle

18 vuotta sitten Helsingistä Yhdysvaltoihin Seattleen muuttanut Muusa Liinpää on sydänjuuriaan myöten jouluihminen.

– Aika marraskuun lopusta jouluun on ehdottomasti vuoden ihaninta aikaa, hän sanoo.

Liinpää kertoo, että ensimmäisinä amerikanjouluina Suomeen oli ihan valtava ikävä.

– Pidin amerikkalaisista jouluvaloista ja hälinästä, siitä iloisesta valmistautumisesta, mutta kaipasin joulurauhaa ja Yioppilaskunnan Laulajia.

Myös lunta ja perinteistä joulun postikorttimaisemaa Liinpää kaipasi. Jouluun liittyi vahvana mielikuva valkeasta joulusta ja pakkassäästä, eikä siitä ollut helppo luopua, vaikka hänelle helsinkiläisenä olivat tuttuja lumettomatkin joulut.

Aika teki kuitenkin tehtävänsä, ja vuonna 2013 Liinpää kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun):

“Tänä syksynä totesin ihan yllättäen autossa istuessa ja ajellessa, että oma sisäinen mielikuva jouluisesta maisemasta on muuttunut. Huomasin miettiväni että onpa jouluisen oloista ajaessani läpi harmaan maiseman. Kauan siihen meni, toistakymmentä vuotta.”

Kohti lumettomia jouluja

Tilastollinen todennäköisyys siihen, että Seattlessa päästäisiin viettämään lumijoulua on pieni, vain viisi prosenttia.

– Vuoden 1945 jälkeen täällä on ollut viisi valkeaa joulua, toteaa Liinpää.

Seattlessa joulun säät ovat sellaisia, joita kohti Suomessakin ollaan ehkä menossa.

Ainakin osassa maata jouluinen maisema muuttuu vähitellen valkoisesta harmaaksi. Muutos on jo selvästi näkyvissä, ja siihen voi perehtyä Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.

Jouluaattona 2013 satoi vettä keskisessä Suomessa. Kukkapenkkiä koristi silloin orvokki. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Ennätyksellisen lauha joulu oli vuonna 2006, jolloin joulun tienoo oli yksi lauhimmista yli sataan vuoteen. Manner-Suomen korkein lämpötila oli 8,3 astetta. Jouluaatto oli laajasti maan etelä- ja keskiosassa mittaushistorian lämpimin.

Meteorologi Matti Huutonen sanoo, että jos ilmaston lämpenenimen jatkuu nykyrataa, mustien joulujen todennäköisyys Suomessa kasvaa jatkossa vielä lisää.

– Pitkän linjan trendi on, että sää jatkuu syksyllä lauhana entistä pidempään. Se tietää sitä, että luntakin on varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa entistä vähemmän myös joulun tienoilla.

Mustien joulujen lapset

Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat, että esimerkiksi seinäjokelaisten 10-vuotiaiden lasten jouluista jo puolet on ollut mustia.

Heidän ensimmäinen joulunsa vuonna 2010 oli runsasluminen, mutta sitähän he eivät muista.

Mitä lumi näille lapsille merkitsee? Pitääkö jouluna olla lunta?

Lumettomien joulujenkin lapset piirtävät joulukuvaan valkoiset hanget. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Välitimme kysymyksen Seinäjoen Kivistön alakoulun nelosluokkalaisille. Heidän opettajansa Sanna Luomanperä ja Tommi Yli-Kortesniemi keskustelivat oppilaidensa kanssa siitä, mikä luo jouluun oikean tunnelman.

Opettajat kertovat, että luntakin kaivataan.

– Lumen merkitys koetaan edelleen tärkeäksi, sillä monet oppilaat haluaisivat lumisen joulun.

Myös nelosluokkalaisten kuvaamataidon töissä tonttu seikkailee edelleen hankien keskellä ja taivaalta tupruttaa lunta.

Lumi ei näyttäisi kuitenkaan olevan lapsille mikään joulun ykkösjuttu. Heidän kertomuksissaan toistuvat tärkeinä joulun tunnelman luojina muut asiat: yhdessäolo perheen kanssa, piparin tuoksu ja jouluruuat, joululaulut, jouluvalot ulkona ja sisällä, kynttilät.

Jotkut lapset mainitsevat myös lemmikit ja eläimet, kun heiltä kysytään, mikä on merkityksellistä joulussa. Tonttu voi saada välillä eläimenkin hahmon.

Ikävä heijastuu jäästä. Kuva Marjo Nygårdin kirjasta Lumi ja Lunni. Kuva: Marjo Nygård

Joulun kuvissa lunta

Seinäjokelainen kuvittaja, graafikko Marjo Nygård tietää, että mielikuva valkeasta joulusta istuu lujassa, vaikka ilmasto lämpenee ja maisema muuttuu.

– Tilaaja useimmiten haluaa sen totutun näkyvän jouluisissa kuvituksissa ja mitä laajempi kohderyhmä on kyseessä, sen perinteisempää kuvaa halutaan.

Ehkä mielikuva on kuitenkin muuttumassa – ainakin ajan kanssa, arvioi kuvittaja:

– Jos yleisemmin ajattelen kuvittajan työpöytää, niin senkin raamit on ihanasti laajentuneet. Ollaan enemmän nykylasten elämässä sisällä. Ehkäpä tulevissa talvi-tai joulukirjoissa se lumikin on yksi ihme eikä itsestäänselvyys.

Marjo Nygårdin jouluaiheisissa kuvissa sataa usein lunta. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Nygårdin työpöydällä on syntynyt useita jouluaiheisia kuvia ja kuvituksia.

Hän on tehnyt kaksi kertaa joulupostimerkit leimoineen ja kuorineen Postille ja myös jouluisia ja talvisia lasten kuvakirjoja. Tänä jouluna Nygård on tehnyt joulukalenterin Epilepsialiitolle.

Siinä joulukalenterissa lapsi halaa lumiukkoa – lumisateessa.

– En ole vielä päästänyt kuvituksissani irti lumesta ja mahdollisuudesta valkoiseen talveen. Edes mielikuvituksessa vielä luistellaan luonnonjäällä ja rakennetaan lumiukkoja. Kaikenlaista uutta olen valmis ottamaan vastaan, mutta tässä lumiasiassa haluan vielä jumittaa.

Huoli ilmaston tilasta

Nygård haluaa pitää lumesta kiinni, koska Suomen talveen kuuluu lumi ja vuodenaikojen vaihtelut ja ne ovat olleet tämän pohjoisen maan rikkaus.

Hän iloitsee siitä, että kirjoja tehdessä voi kulkea ajassa rajattomasti eteen- tai taaksepäin.

– Nämä mustat talvet luovat omanlaisensa tumman verhon itsellekin ja huolen ilmastomme tilasta.

Vaikka lumettomuus ilmiönä huolestuttaa Marjo Nygårdia, hänen kotiinsa joulu tulee, vaikka maa olisi musta.

Nygårdille talvinen maisema tulee mieleen jouluisella hautausmaalla kynttilämerestä, mutta muuten hänen oma joulumaisemansa koostuu enemmän tunnelmasta kuin yksittäisestä luontomielikuvasta.

– Siihen liittyy vahvasti perhekeskeisyys, omat vanhempani, aikuiset lapseni ja siskoni perhe, koirineen kissoineen. Se on kynttilöitä, joulun tuoksuja ja makuja, yhdessäoloa, hyviä kirjoja ja palapelejä. Hiljentymistä ja verkkaista läsnäoloa.

Siinä hetkessä Nygård ei pane yhtään pahakseen, jos lumihiutaleet sattuvat leijailemaan ikkunan takana.

– Kyllä niitä katselee, sisällä takkatulen lämmössä.

Pukki muutti pohjoisnavalle

Seattlessa Muusa Liinpää on valmistautunut joulun viettoon yhdessä puolisonsa Mikko Liinpään ja lastensa, 12-vuotiaan Mian sekä 10-vuotiaiden kaksosten Maxin ja Magnuksen, kanssa.

–Joulukoristelu alkaa meillä heti kiitospäivän jälkeen ja koti puetaan jouluasuun kuusineen ja koristeineen. Myös jouluvaloilla on suuri merkitys ja pimeään syksyyn on ihanaa tuoda valoa pihavalaistuksella, kertoo Muusa Liinpää.

Muusa Liinpää sanoo tytärtään Miaa lumen lapseksi. Kuva: Muusa Liinpää

Perheen joulu on vähitellen amerikkalaiostunut. Muusa Liinpää toteaa, että surin muutos tapahtui lasten syntymän myötä.

– Kun perheessä oli kolme pientä lasta, alkoi se jouluaamun lahjojen avaaminen tuntua tosi houkuttelevalta. Vähitellen siitä ”ainoasta oikeasta” joulusta uskalsi päästää irti.

Blogissaan Muusa Liinpää kertoo muutoksesta:

"Jossakin vaiheessa pukkikin muutti Korvatunturilta pohjoisnavalle, eikä jouluun tarvittu enää lunta ja pakkasta vaan se perinteinen joulumaisema on se meidän talvimaisema."

Peipposet pihan pensaissa

Seatlessa joulukuussa sadepäiviä on yleensä vähän. Muusa Liinpään mukaan useimmiten joulukuussa paistaa aurinko.

– Tänä päivänä jouluiseen maisemaan kuuluu tummia vihreän, harmaan ja ruskean sävyjä ja pihan pensaissa sirkuttavat peipposet. Aurinkoisena päivänä vuorille satanut lumi tuo talven tunnun.

Seattlen jouluinen maisema on usein aurinkoinen. Kuva: Muusa Liinpää

Vaikka lunta ei enää tarvita tuomaan jouluun tunnelmaa, ovat Liinpäät päässeet kokemaan Seattlessa kaksi kertaa myös valkoisen joulun.

Kolme vuotta sitten Seattlen joulu oli kuin elokvasta: aattoiltana maahan alkoi leijailla suuria lumihiutaleita ja jouluaamuna maa oli lumen peitossa.

Tätäkin herkempänä muistona Muusa Liinpään mieleen on jäänyt vuoden 2008 joulu. Silloin lumimyräkkä toi seudulle reilusti lunta joulunalusviikolla ja jouluaamunakin satoi vielä tuuman verran uutta valkoista lunta.

– Se oli myös esikoisemme ensimmäinen joulu, ja hänen syntyessään aiemmin samana vuonna satoi täällä maahan kevään myöhäisin lumi. Hän on lumen lapsi siis.

Aiheesta voi keskustella 26.12.20 kello 23:een asti.

.
.