1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Kahdelle keskisuomalaiselle koululle Liikkuvat-palkinnot – Keski-Palokan koululla ja Muuramen lukiolla on jo pitkät perinteet liikkumisen edistämiseen

Jyväskylän Keski-Palokan koululle myönnettiin Liikkuva koulu -palkinto ja Muuramen lukioon Liikkuva opiskelu -palkinto.

koulut
Keski-Palokan koulu Jyväskylässä.
Jyväskylän Keski-Palokan koululle on myönnetty Liikkuva koulu -palkinto. Laura Tolonen / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt yhteistyössä Opetushallituksen kanssa Liikkuvat-palkinnot esimerkillisestä työstä lasten ja nuorten liikkumisen edistämisessä.

Jyväskylän Keski-Palokan koulu palkittiin Liikkuva koulu -palkinnolla ja Muuramen lukio Liikkuva opiskelu -palkinnolla.

Palkinnoilla kiinnitetään huomiota toimintaan, jossa edistetään rohkeasti, määrätietoisesti ja innovatiivisesti lasten ja nuorten liikkumista ja liikunnallista toimintakulttuuria.

Keski-Palokan koulussa Jyväskylässä Liikkuva koulu -toiminta on koko kouluyhteisön yhteinen asia. Liikkuva koulu -toiminta on pystytty koulussa vakiinnuttamaan ja tuotu koulun pysyviin rakenteisiin. Koulupäivän liikunnallistaminen ei ole erillistoimenpide vaan 550 oppilaan koulun arkea.

– Keski-Palokan koulussa olemme kehittäneet toimintamalleja tiedostaen sen, että oppilaiden liikunta-aktiivisuus ja -taidot vaihtelevat. Kaikille oppilaille pyritään löytämään motivoivaa toimintaa liikunta-aktiivisuuden tasosta riippumatta, kertoo Keski-Palokan koulun Liikkuva koulu -vastaava Samuli Pentinniemi.

Lapset ovat myös osallistuneet erilaisiin projekteihin, joissa koulun pihaympäristöstä on tehty yhä kutsuvampi liikkumaan.

– Kun oppilaat pääsevät vaikuttamaan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, sitoutuvat he myös vahvemmin siihen. Esimerkiksi koulun pihasuunnitelmaan lisättiin aikanaan piilopaikkoja leikkejä varten juuri oppilaiden vaikutuksesta, Pentinniemi muistuttaa.

Muuramen lukiossa panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin

Muuramen lukion Liikkuva opiskelu -toiminta on laaja-alaista, se syventyy hyvinvoinnin eri osa-alueisiin ja toimintaa integroidaan opetukseen.

Opiskelijat ovat Muuramen lukiossa osallisena kaikilla toiminnan tasoilla: suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.

– Toteutamme Liikkuva opiskelu -toimintaa monella tasolla ja panostamme opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siihen liittyvät muun muassa opintojen tauotukset ja välitunnit, kaksoistuntien jumppatuokiot ja lisäksi kouluterveydenhoitaja ja kuraattori ovat olleet kertomassa hyvinvointiin liittyvistä asioihin, Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen sanoo.

Toimintaa on yhdistetty opetuksen virtuaalisisältöihin ja tekoälyyn liittyviin kehittämishankkeisiin.

– Uneen ja oppimiseen olemme saaneet uutta tietoa ja sitä on kartoitettu älykelloilla. Opiskelijat keräsivät dataa koeviikolla, normaalilla opiskeluviikolla ja kokeiden jälkeisellä viikolla, ja katsottiin, miten ne korreloivat. Lauantain ja sunnuntain välisen yön opiskelijat nukkuivat yleensä hyvin. Välillä uni jäi liian vähälle, Puustinen kertoo.

Liikkuva opiskelu -toiminta on yhdistetty myös oppilaitoksen erityispiirteeseen, yrittäjyysopintoihin. Luokilla on omia kummiyrityksiä, joista usea on liikunta-alan yritys, kuten Riihivuori, Method Putkisto ja Muurame Golf. Monet opiskelijat ovatkin saaneet työpaikan yrityksistä.

– Meillä on yritteliäs ja kokeileva ilmapiiri. Olen erittäin ylpeä laadukkaasta työstä, jota täällä tehdään, sanoo Puustinen.

Muuramen lukio on ollut aktiivinen verkostotoimija niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti jakaen kokemuksiaan ja osaamistaan. Toiminta on muuttanut opiskelijoiden ja työyhteisönkin arkea sekä toimintatapoja liikunta-aktiivisuutta ja hyvinvointia edistäväksi.

Lue seuraavaksi