1. yle.fi
  2. Uutiset

Osa marketeista tasaa jouluruuhkia: kauppaan pääsee puoleenyöhön saakka

Ympärivuorokautista aukioloakin pohdittiin Osuuskauppa KPO:ssa, mutta se arvioitiin ylimitoitetuksi.

Joulusesonki
Kuvassa Prisman kyltti ja aukioloajat.
Osuuskauppa KPO saattaa jatkossakin venyttää aukioloaikoja ainakin ruuhkaisina viikonloppuina.Yle

Osa marketeista haluaa tasata jouluruuhkia laajentamalla aukioloaikojaan. Samalla lisätään turvallisuutta korona-aikana.

Minimanit ja osa alueen Prismoista pitää ovensa auki puoleenyöhön saakka jouluun asti. Minimaneissa pidennys on jo käytössä, Kokkolan ja Vaasan Prismoissa käytäntö alkaa perjantaina.

Pietarsaaren ja Ylivieskan Prismoissa aukiolo ei laajene nykyisestä. Päätös perustuu paikkakuntien kokoon ja asiakasmäärään.

Osuuskauppa KPO arvioi jatkoa kokemusten pohjalta. Pidennykselle voi olla tarvetta tulevaisuudessakin ainakin ruuhkaisina viikonloppuina.

Sen sijaan esimerkiksi Kokkolan Citymarket ja Halpa-Halli sulkevat ovensa myös joulun alla normaaliin aikaan.

Osuuskauppa KPO pohti aikanaan jopa ympärivuorokautista aukioloa suurempien kaupunkien tapaan. Se tuntui kuitenkin ylimitoiteltulta tämän kokoluokan kaupungeissa, sanoo market-toimialajohtaja Antti Paananen.

Asiointi on jo levittäytynyt

Asiointikäyttäytyminen on jo muuttunut: aamutunnit ovat vilkastuneet, samoin viimeiset tunnit ennen normaalia kello 22:n sulkemisaikaa, sanoo Paananen.

– Asiakkaat ovat siirtäneet ostoja laajemmalle, ja ruuhkat 16–17 välillä ovat tasaantuneet. Näkymä on tulevaisuudessa varmaan se, että isommat myymälät ovat entistä pidempään auki.

Päätöksiä jatkosta tehdään kokeilun jälkeen.

–Siirrytäänkö vielä laajempaan aukioloon, se jää nähtäväksi. Tämä on hyvä testi, ja uskon että sille tulee jatkoa muiden ruuhkaisten viikonloppujen osalta, jos tarve vaatii, sanoo Antti Paananen.

Lue seuraavaksi