Hyppää sisältöön

Etiopian mureneva rauha

Viisi viikkoa levottomuuksia on käynnistänyt joukkopaon Etiopian pohjoisesta Tigraysta Sudanin puolelle.

Kaikkiaan liikkeellä on lähes miljoona ihmistä. Yli 50 000 on tullut Sudaniin. Heistä 12 000 on Um Rakuban leirillä.

Um Rakuba on majoittanut etiopialaispakolaisia monessa aallossa jo 1980-luvulta alkaen. Tuolloin lähdön syy oli nälänhätä.

Nyt liikkeelle pakottavat Etiopian armeijan ja hallitusta vastustavan TPLF-rintaman yhteenotot Tigrayssa. Tilanne kärjistyi syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit vastoin keskushallinnon määräyksiä.

Monet siviilit ovat kertoneet joutuneensa väkivallan kohteeksi etnisen taustansa perusteella. Tigrayn maakuntaa puolustava TPLF vastustaa Eritreaa, jonka kanssa Etiopian hallitus solmi rauhan vuonna 2018.

Leireillä eletään poikkeusoloissa, mutta arjen rutiineja tarvitaan.

Perjantairukouksia ei jätetä väliin poikkeuksellissakaan oloissa.

Koulunkäynti saattaa jäädä pakolaislapsilta vuosiksi.

Tigrayn tilanteesta on vaikea saada tietoa. Alueen keskuksen Mekelen kerrotaan olevan sekasorrossa ja ruokapulan kourissa.

Etiopian hallitus ei päästä ruoka-apua kapinoivaan Tigrayhyn. Keskiviikkona kerrottiin, että EU lykkää 90 miljoonan euron budjettituen myöntämistä toistaiseksi. Rahaa luvataan, kun ruokatoimitukset sallitaan ja olosuhteet rauhoittuvat.

Osa avustustoimituksista on juuttunut Etiopian ja Sudanin rajalle.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019 rauhasta Eritrean kanssa. Pysyvään rauhaan maan sisällä on vielä matkaa.

Tekijät

Erja Tuomaala

Lähteet

ValokuvatEPA
VideoReuters