Hyppää sisältöön

Haminaan suunnitteilla koko Etelä-Kymenlaakson yhteinen ensilumenlatu – hiihtämään voisi päästä ilman luonnonlunta

Ensilumenlatu tulisi hiihtäjien käyttöön joulukuussa 2021.

Haminaan kaavaillaan ensilumenlatua alkutalveksi 2021. Arkistokuva. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Haminan Ruissaloon kaavaillaan Etelä-Kymenlaakson yhteistä ensilumenlatua, joka rakennettaisiin säilötystä lumesta joulukuuksi 2021.

Ruissalon ladun yhteyteen suunnitellaan uutta tykkilumiuomaa, jossa lunta voitaisiin varastoida kesän yli. Uuteen tykkilumiuomaan lunta mahtuisi noin 10 000 kuutiota. Lumimäärällä voitaisiin rakentaa 1,5 kilometrin mittainen ensilumenlatu.

Haminassa ei ole aiemmin varastoitu lunta hiihtolatua varten, vaan kausi on päästy aloittamaan vasta sitten, kun luonnonlunta on satanut riittävästi. Tämän vuoksi hiihtokauden aloitus on venynyt tammi-helmikuulle.

Etelä-Kymenlaakson yhteinen latuhanke laitettiin vireille viime keväänä. Hankkeesta päävastuussa ovat Haminan ja Kotkan kaupungit.

– Tavoitteena on, että eteläkymenlaaksolaisten hiihtäjien ei tarvitsisi matkustaa hiihtämään alkutalvesta Kouvolaan, vaan laduille pääsisi lähempänä. Tämä on seudullinen yhteistyö, josta hyötyisivät myös pyhtääläiset, miehikkäläläiset ja virolahtelaiset, sanoo yksi latuhankkeen puuhamiehistä, Kotkan kaupunginvaltuutettu Mika Arola (kok.).

Lunta talteen jo tänä vuonna

Lumen varastointi halutaan aloittaa ensi keväänä.

Lunta on tarkoitus alkaa säilömään uutta tekniikkaa käyttäen. Keväällä lumi kerättäisiin uomaan lumisuojapeitteen alle.

– Lumenvarastointi on mielestäni ainoa mahdollisuus, jolla voidaan saada ladut käyttöön ennen helmikuuta. Nyt latujen rakentaminen on iso haaste, sanoo Mika Arola.

Lumisuojapeitteen patentin omistaa suomalainen Snow Secure Oy, jonka myyntijohtaja, entinen alppihiihtäjä Kalle Palander oli keskiviikkona esittelemässä lumenvarastointimahdollisuuksia Haminassa. Lumiuoma 10 000 kuutiolle maksaisi noin 25 000–30 000 euroa.

Kotkan ja Haminan kaupungit eivät ole vielä tehneet hankintapäätöstä lumisuojapeitteestä.

Tykkilumiuoma ja ensilumenlatu rahoitettaisiin ensisijaisesti haetuilla avustuksilla.

Rahoituksen hakeminen lumenvarastointihanketta varten on Arolan mukaan tarkoitus käynnistää vielä tämän vuoden puolella. Rahoitusta on tarkoitus hakea ainakin Hiihtoliitosta.

– Tavoitteena on saada myös yksityistä rahaa hankkeeseen, jotta ladun käyttäminen pysyisi maksuttomana, Arola sanoo.

Tällä hetkellä Ruissalon 1,5 kilometrin mittaisella latupohjalla ei ole päästy käynnistämään lumitykitystä.

.
.