Hyppää sisältöön

Pahoinpitelyä ja rasismia Uuden-Seelannin valtiollisissa hoitolaitoksissa – vähintään neljännesmiljoona uhria

Suhteellisesti eniten hyväksikäytöstä on kärsinyt maan alkuperäisväestö.

Uudessa Seelannissa on tehty poikkeuksellisen laaja selvitys väärinkäytöksistä valtiollisissa hoitolaitoksissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ainakin 250 000 uusiseelantilaista on kärsinyt pahoinpitelystä Uuden-Seelannin valtion ylläpitämissä hoitolaitoksissa, kertoo maassa tehty ennennäkemättömän laaja selvitys.

Kuninkaallisen komitean tutkimus koskee pääosin vuosien 1950 ja 1999 välistä aikaa ja osin tapahtumia tähän päivään saakka. Siinä on selvitetty tapahtumia julkiseen terveydenhuoltoon kuuluvissa laitoksissa, kuten muun muassa kouluissa, sisäoppilaitoksissa ja vammaisten hoitopaikoissa, sekä myös kirkon ylläpitämissä orpokodeissa.

Tutkimusten mukaan sekä fyysisen että henkisen hyväksikäytön kohteeksi joutui lähinnä 5-17 -vuotiaita lapsia. Yleisin pahoinpitelyn muoto oli seksuaalinen hyväksikäyttö ja muu fyysinen pahoinpitely. Lapsille muun muassa annettiin sähköshokkihoitoja, heitä eristettiin, herjattiin ja altistettiin julmille sekä nöyryyttäville hoidoille, kuvaa raportin sisältöä brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Eniten kärsivät maorit

Suhteellisesti suurimman osan kärsimyksistä joutuivat kantamaan Uudessa-Seelannissa vähemmistönä olevan maoriväestön edustajat. Runsaat 80 prosenttia pahoinpidellyistä lapsista oli maoreja, kun heidän osuutensa hoidossa olleista oli alle 70 prosenttia. Maan koko väestöstä heidän osuutensa on 16 prosenttia.

Heidän lisäkseen valtion ylläpitämän hoitolaitoksen hyväksikäytön uhreina olivat etenkin vähävaraisten perheiden lapset, vammaiset, sekä tytöt ja naiset. Joidenkin kohdalla seuraamukset olivat vakavia.

– En halunnut enää elää. Ajoin autoni alas kalliolta. Jos joku olisi pysähtynyt kysymään miksi, he olisivat saaneet tietää jotain, mutta kukaan ei kysynyt, kertoi tutkintakomissiolle maoriuhri nimeltään Peter.

Toinen haastatelluista kertoi, että kyse ei ollut vielä menneistä muistoista.

– Kipu on yhä läsnä. Arkkipiispa puhuu ympyrän sulkeutumisesta, mutta miten se voisi sulkeutua, kun herään yhä toistuviin painajaisiin, sanoi Mike Ledingham.

Ministeri lupaa muutoksia

Osa tutkinnan kohteena olleista laitoksista on uskonnollisia yhteisöjä, joissa on muun muassa pyritty ”puhdistamaan” maoreista näiden kulttuurinen identiteetti.

Uhrien todellisen määrän arvellaan olevan vielä suurempi. Uuden-Seelannin julkisista hoitopalveluista vastaava ministeri Chris Hipkins lupasi viranomaisten ottavan raportista opikseen.

– Kruunu on käyttänyt suhteettoman suuren osan voimavaroistaan tuomittavan toiminnan puolustamiseksi, sen sijaan, että olisi lähestynyt sitä uhrien näkökulmasta. Tähän strategiaan on tullut jo muutos, Hipkins sanoo.

.
.