Hyppää sisältöön

Lähipäivät ratkaisevia Pohjanmaan vakavassa koronatilanteessa

Koronakoordinaatioryhmä päättää perjantaina, tarvitaanko uusia suosituksia ja nykyistä tiukempia toimenpiteitä.

Pohjanmaan koronanyrkki vetoaa alueensa kansalaisiin ja pyytää hakeutumaan testeihin jo lievistäkin oireista. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Lähipäivät ratkaisevat, tarvitseeko Vaasan sairaanhoitopiiri uusia koronasuosituksia ja nykyistä tiukempia toimenpiteitä. Eilen tiistaina koolla ollut koronakoordinaatioryhmä kokoontuu uudelleen jo perjantaina arvioimaan tilannetta.

Viimeisen viikon aikana tartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti Pohjanmaalla. Tartuntatilanne on pahentunut etenkin Vaasassa, mutta positiivisia testituloksia on kirjattu myös tasaisesti koko sairaanhoitopiirin alueella.

Vaasan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on 40, ja positiivisten näytteiden määrä on ollut kuluneella viikolla yli kolme prosenttia koko näytemäärästä. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä korkein Korsnäsissä ja Uudessakaalepyyssä.

Osa tartunnoista liittyy edelleen Uudenkaarlepyyn ryppääseen, mutta monen uuden tartunnan lähde on peräisin maakunnan ulkopuolelta, myös ulkomailta.

Leviämisvaihe jälleen lähellä

Pohjanmaa on edelleen vaiheluokituksessa epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta alue lähestyy uhkaavasti epidemian leviämisvaihetta. Vaasan sairanhoitopiiri on jo kertaalleen ollut lokakuussa leviämisvaiheessa, mutta palautui sieltä kiihtymisvaiheeseen.

– Tilanne on vakava. Jos emme saa epidemian leviämistä hidastumaan, ajaudumme jälleen leviämisvaiheeseen, mikä tietää tiukkoja toimenpiteitä. Joulun lähestyessä matkustelu lisääntyy, mikä kasvattaa entisestään riskiä viruksen kiihtyvälle leviämiselle, kuvailee tilannetta ryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Pohjanmaan koronanyrkki vetoaa alueensa kansalaisiin ja pyytää hakeutumaan testeihin jo lievistäkin oireista.

.
.