1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lämpöhukka

Harvinainen video näyttää, miten hukkalämpöä etsitään Helsingin yössä – kopterin kyydistä kuvataan 1 400 kilometriä maan alla kierteleviä putkia

Kaukolämpöputkia kuvataan öisin, koska esimerkiksi autojen lämpimät moottorit haittaavat työtä.

Lämpöhukka
Helsingin kaukolämpöputkien mahdollisia vuotoja etsitään helikopterista
Helsingin kaukolämpöputkien mahdollisia vuotoja etsitään helikopterista

Valaistu öinen Helsinki tuikkii kauniisti helikopterista katsottuna. Nyt ei kuitenkaan olla ihailemassa maisemia, vaan etsimässä kaukolämpöputkien mahdollisia vuotoja helikopteriin kiinnitetyllä lämpökameralla.

Pääkaupungin alla risteilee kaukolämpöputkia 1 400 kilometriä.

Jatkuvalla kunnossapidolla kaukolämpöputkien vaurioiden määrä on saatu laskemaan Helsingissä keskimäärin 150:sta alle sataan vuodessa.

  • Hyppäsimme kyytiin, kun Helsingin kaukolämpöputkia kuvattiin helikopterilla. Katso video pääkuvasta.

Kopterin alapuolella ei näy paljoakaan liikennettä, ja se on vain hyvä asia, sillä lämpökamera voi poimia vääriä hälytyksiä kaikesta lämmöstä.

Esimerkiksi lämpimät autojen moottorit voivat antaa vikahälytyksen. Myös pitkään pysäkillä seissyt bussi jättää maahan lämpöjäljen.

Kopteri lentää 300 metrin korkeudessa

Pieni helikopteri lentää Helsingin yllä ennalta suunniteltujen kuvauslinjojen mukaan. Tietokoneen näytöllä ne näkyvät sinisinä viivoina. Kun alueet on kuvattu, ne muuttuvat näytöllä punaisiksi.

Itse kuvaamiseen ei mene kuin pari yötä, mutta harmaat säät ovat haitanneet kuvaamista tänä syksynä. Pilvikorkeuden pitää olla 1 500 jalkaa eli 457,2 metriä, jotta helikopteri saa lentoluvan. Kuvaamisen aikana kopteri lentää 300 metrissä.

Pääkaupungin alla 1 400 kilometriä kaukolämpöputkia

Lämpökameran näyttämät kohdat analysoidaan jälkikäteen. Jos jossakin huomataan lämpövuotoa, paikka tutkitaan maanpäällä uudelleen lämpökameralla tai putkistoon laskettavalla robottikameralla.

Ensimmäisenä paikalle ei siis tuoda kaivinkonetta. Lämpöä voi vuotaa harakoille esimerkiksi eristeistä.

Vastaavaa kuvaamista ja ennakoivaa kunnossapitoa tehdään monissa muissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereella kuvattiin kaukolämpöverkostoa pari viikkoa sitten.

Valtaosa helsinkiläisistä kodeista lämpenee Hanasaaren, Salmisaaren ja Vuosaaren voimaloiden kaukolämmöllä.

21.12.2020 klo 12.36 Jutun otsikkoa muutettu. Aikaisemmasta otsikosta saattoi saada käsityksen, että kaukolämpöputket ovat 1 400 kilometrin syvyydessä kokonaispituuden sijasta.

Lue seuraavaksi:

Öljylämmityksestä luopuminen määräajassa on kunnille kova haaste – syrjässä oleva ja tarpeettomaksi koettu kiinteistö ei juuri innosta remontoimaan

Pora jyrisee kohti maan syvyyksien lämpöä pian myös Helsingissä – energiayhtiö Helen sai ministeriöltä miljoonien eurojen tuen geolämpöön

Lämmittääkö hyinen Itämeri pian Helsinkiä? Energiayhtiö selvittää kivihiilen korvaamista merivedellä – animaatio näyttää, miten se onnistuisi

Lue seuraavaksi