1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluperinteet

Rauma ja Pori julistavat joulurauhan netissä – ihmisten toivotaan noudattavan kokoontumisrajoituksia

Joulurauha julistetaan Rauman torilla tänä vuonna ilman ääntä, jotta väkeä ei kerääntyisi paikalle.

Joulurauhalla on pitkät perinteet. Tämä teksti on peräisin 1770-luvulta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Perinteinen joulurauha julistetaan tänä vuonna netissä Porissa ja Raumalla. Livelähetys alkaa Raumalta hieman ennen kello kahtatoista jouluaattona. Pori julkaisee ennakkoon kuvatun videon samoihin aikoihin.

Jotta koronavirus ei pääse leviämään, ei ihmisten haluta tulevan tällä kertaa paikan päälle.

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen uskoo, että tunnelmaan voi päästä myös netin välityksellä. Hän kuitenkin myöntää, että joulurauhan julistaminen etänä on monelle kova paikka.

– Tapahtumalla on pitkät perinteet ja ihmiset ovat kerääntyneet joka vuosi torille vakipaikoille. He tapaavat siellä puolituttuja, jotka kohdataan aina kerran vuodessa. Nyt on jo kuulunut sellaista keskustelua, että ihmiset eivät pääse tapaamaan henkilöitä, jotka ovat kuuluneet heidän jouluunsa lapsuudesta asti.

Äänet pois päältä torilla

Johanna Luukkosen mukaan tapahtumaan liittyykin paljon asioita, joita harva sellaisista osaa ajatella, joiden perinteisiin joulurauhan julistus ei kuulu. Hän toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että tänä vuonna asiat on tehtävä toisin. Varotoimenpiteenä joulurauha julistetaan Raumalla ilman äänentoistoa.

– Aina on se vaara, että joku tulee paikalle, vaikka ihmisiä on pyydetty pysymään poissa. Siksi tilaisuus striimataan ilman ääniä. Torilla sen voi siis nähdä, mutta ei kuulla.

Joulurauhan julistusta voi seurata kaupunkien sivuille tulevien linkkien välityksellä.

Myös valtakunnallinen joulurauha julistetaan Turusta ilman yleisöä koronarajoitusten vuoksi. Yle välittää julistuksen televisiossa, radiossa ja verkossa.