1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläkkeet

Keva on vahingossa maksanut etuajassa eläkettä 400 000:lle kuntien eläkeläiselle, tammikuun eläkkeet tilille jo huomenna – "Tämä on ensimmäinen tämän kokoluokan virhe"

Tammikuussa eläkkeitä ei makseta, ennenaikainen maksu joulukuussa voi vaikuttaa 2020 verotukseen ja Kelan etuuksiin.

eläkkeet
KEVA:n pääkonttori
Tammikuun eläkkeet maksetaan etuajassa inhimillisen virheen takia.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuntien eläkkeitä hoitava Keva on vahingossa maksanut etuajassa eläkkeitä noin 400 000:lle kuntien eläkeläiselle. Rahat tulevat tileille huomenna.

Kaikkiaan kyse on noin 420 miljoonan euron summasta.

Ennenaikainen tammikuun 2021 eläkkeiden maksu kompensoidaan niin, että tammikuussa ei makseta lainkaan eläkkeitä niille, jotka saavat tammikuun eläkkeen etuajassa jo huomenna. Kunta-alan eläkkeet maksetaan seuraavan kerran 3.2.2021

Ennenaikainen tammikuun eläkkeiden maksaminen voi vaikuttaa tämän vuoden verotukseen ja Kelan etuuksiin.

Kunta-alan eläkkeiden olisi pitänyt olla asiakkaiden tileillä vasta maanantaina 4.1.2021.

– Tämä on ensimmäinen tämän kokoluokan virhe eläkkeiden maksussa, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo Ylelle.

– Pyydän anteeksi, Kietäväinen sanoo.

Kyseessä on inhimillinen virhe.

– Kevassa on tänään aamupäivällä huomattu, että maksuun on inhimillisen virheen vuoksi lähtenyt kunta-alan eläkkeet etuajassa, Kevan varatoimitusjohtaja Kimmo Mikander kertoo Ylelle.

– Tästä seuraa se, että kunta-alan eläkkeensaajille tulee ylimääräinen eläke tilille huomenna.

Virhe koskee vain kunta-alaa, eikä siis esimerkiksi Kevan maksamia valtion tai kirkon eläkkeitä.

– Olennaista on, että eläkeläiset varautuisivat tähän, että seuraava eläke ei tule tammikuussa vaan vasta helmikuun alussa, toimitusjohtaja Kietäväinen sanoo.

Tilanne koskee noin 400 000 kuntaeläkettä

Kunta-alalta eläkettä saavat eivät tapahtuneen virheen takia siis saa eläkettä tileilleen tammikuussa 2021. Seuraavan kerran eläke maksetaan heille keskiviikkona 3.2.2021. Tilanne koskee noin 400 000 kuntaeläkettä.

Keva on selvittänyt verottajan alustavan kannan, jonka mukaan joulukuussa virheellisesti maksettu tammikuun eläke luetaan vuoden 2020 eläketuloksi.

Asiakkaan tilanteesta riippuen virheellä voi olla vaikutusta esimerkiksi Kelan etuuksiin. Keva on ollut asiasta yhteydessä Kelaan.

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että asiaa selvitellään, mutta koska virhe huomattiin vasta tänään, ei verottajalta tai Kelalta ole vielä saatu vastauksia.

– Olemme olleet yhteydessä verottajaan ja Kevaan sekä valvovaan ministeriöön eli valtiovarainministeriöön, Kietäväinen sanoo.

– Tänään meillä ei ole vielä vastauksia.

On mahdolllista että mätkyjä tulee. Mutta koska tarkempaa tietoa ei ole, Kietäväinen sanoo, että esimerkiksi mahdollisista korvauksista tai vastaavista ei vielä ole tietoa.

Evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin henkilöstön eläkkeet Keva maksaa maanantaina 4.1.2021. Valtion eläkkeet maksetaan normaalina maksupäivänä eli 20.1.2021.

"Pyydämme anteeksi asiakkailtamme"

– Me olemme tietysti erittäin pahoillamme tästä tehdystä virheestä ja pyydämme sitä asiakkailtamme anteeksi, että joudumme niin isoa kunta-alan eläkeläisten joukkoa tälläisella asialla vaivaamaan, varatoimitusjohtaja Mikander sanoo.

Hän toteaa, että virheen syyt selvitetään tarkkaan, jotta vastaava ei enää toistuisi.

Virhe tapahtui, kun eläkkeiden maksuajoon oli inhimillisen virheen vuoksi jäänyt väärä päivämäärä, Mikander kertoo.

– Virhe johtuu vuodenvaihteen useista muutoksista järjestelmään, jossa oikaistaan veroja ja hyödynnetään tulorekisteriä. Siinä yhteydessä on inhimillisen virheen vuoksi jäänyt väärä niin sanottu velotuspäivä, jonka pankki on sitten toteuttanut. Se huomattiin tänään aamupäivällä.

Keva on toimitusjohtaja Kietäväisen mukaan järjestänyt huomiseksi lisää asiakaspalvelijoita vastaamaan puhelimeen. Lisäksi asiasta tiedotetaan Kevan sivuilla sitä mukaan kun lisää tietoa tulee sekä tietenkin viestinten kautta. Lisäksi Kevalla on käytössä viestipalvelu eläkkeensaajille. Myös sitä kautta eläkeläisille lähetetään Kietäväisen mukaan tietoa.

Juttua korjattu 16.12. 2020 klo 17.13 : Keva ei ole maksanut eläkkeitä liikaa vaan etuajassa. Juttua täydennetty 18.30. Listätty Kevan toimitusjohtaja Kietäväisen haastattelu.

Lue seuraavaksi