Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Vuosi 2020 on ollut raskas myös Putinille – ja se loppuu nöyryyttävästi uusiin tietoihin Navalnyin myrkyttämisestä

Putin lehdistötilaisuudesta odotetaan presidentin kommenttia oppositiopoliitikko Navalnyin myrkytysyritykseen.

Presidentti Vladimir Putin Moskovan alueella sijaitsevassa residenssissään marraskuussa. Kuva: Alexey Nikolsky / AFP

MOSKOVA Kaikki näytti Kremlissä lupaavalta vuoden alussa.

Silloin presidentti Vladimir Putin esitteli perustuslakiuudistuksensa, jonka perimmäinen tarkoitus eli Putinin vallan sementointi varmistui myöhemmin.

Tammikuussa Putin myös ehdotti YK:n turvallisuusneuvoston pysyville jäsenmaille huippukokousta. Sen pitopaikkana olisi voinut olla toukokuinen, natsi-Saksan kukistamista juhliva Moskova.

Näköpiirissä siinsi historiallinen vuosi, jonka avulla Putin olisi halunnut palauttaa Venäjän supervallaksi ja varmistaa asemansa sen johdossa aina hamaan tulevaisuuteen.

Saavutuksia olisi voinut muistella rinta rottingilla lehdistötilaisuudessa, jonka Putin pitää aina joulun alla – tänä vuonna tänään torstaina.

Toisin kuitenkin kävi.

Koronapandemia murskasi haaveet maailman mahtavien huippukokouksesta ja lässäytti toisen maailmansodan 75 vuoden takaisen voiton juhlinnan.

Putinin mahdollisuus jatkaa presidenttinä saatiin runnottua läpi pikavauhtia toteutetun perustuslakiuudistuksen avulla, mutta presidentin asema ei näytä järkkymättömältä.

Presidentti Putinin muotokuva oli näyttävästi esillä moskovalaisessa vaalihuoneistossa, kun venäläiset äänestivät kesäkuussa muutoksista perustuslakiinsa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Koronavirus on muuttanut kansalaisten mielikuvaa Putinin kaikkivoipaisuudesta. Presidentti on alkanut näyttää nuutuneelta istuessaan tympääntyneen näköisenä loputtomissa videokokouksissaan.

Tutkimuslaitos Levadan ja ajatushautomo Carnegien yhteistutkimus osoittaa (siirryt toiseen palveluun), että venäläiset ovat väsyneitä kaksi vuosikymmentä maata johtaneeseen Putiniin. Edes Putinin innokkaimmilla kannattajilla ei tunnu riittävän uskoa siihen, että hänen valtakaudellaan asiat kääntyisivät enää olennaisesti parempaan suuntaan.

Vaikka huhut vallanvaihdosta (siirryt toiseen palveluun) tuntuvat ennenaikaisilta, on selvää, että yhä useampi on alkanut vierastaa Putinin ikipresidenttiyttä.

Kremlissä katsotaankin huolestuneesti Valko-Venäjän suuntaan, jossa kansa on lähtenyt kaduille 26 vuotta itsevaltaisesti maata johtanutta Aljaksandr Lukašenkaa vastaan.

Kreml varautuu tulevaan kiristämällä lakeja, jotka säätelevät kansalaisjärjestöjen, riippumattoman median ja opposition toimintaa.

Syksystä alkaen parlamentin alahuoneessa eli duumassa on käsitelty esimerkiksi lakialoitetta, jolla yksittäisiä kansalaisia, kuten opposition vaaliehdokkaita, voidaan julistaa ”ulkovaltojen agenteiksi”. Toisen lakimuutoksen avulla vaikeutetaan mielenosoitusten järjestämistä, ja kolmannella on tarkoitus rajoittaa venäläisten pääsyä esimerkiksi videopalvelu Youtubeen.

Samaan aikaan maassa säädetään lakeja, jotka mahdollistavat vallan väärinkäyttöä ja korruptiota.

Eilen keskiviikkona duuma hyväksyi (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisessä käsittelyssään aloitteen, jonka on määrä kieltää tiedon julkaiseminen oikeus- ja turvallisuusviranomaisten sekä heidän perheenjäsentensä yksityiselämästä ja omaisuudesta.

Liittoneuvosto eli parlamentin ylähuone puolestaan hyväksyi lain (siirryt toiseen palveluun), joka antaa elinikäisen syytesuojan Putinille ja hänen perheelleen rikossyytteitä vastaan.

Viime viikkoina Venäjällä on uutisoitu useista Putinin lähipiiriä koskevista paljastuksista.

Tutkivaan journalismiin keskittynyt venäläisjulkaisu kertoi (siirryt toiseen palveluun), että presidentin entisenä vävynä tunnetulle Kirill Šamaloville junailtiin yli 300 miljoonan euron arvoinen osuus venäläisestä Sibur-energiayhtiöstä. Selvityksen mukaan järjestely tapahtui sen jälkeen kun Šamalov oli nainut Putinin tyttäreksi uskotun Katerina Tihonovan.

Liikemies Kirill Šamalov oli aiemmin naimisissa Putinin tyttärenä pidetyn Katerina Tihonovan kanssa. Kuvassa hän osallistuu öljy- ja kaasualan tapahtumaan Moskovassa vuonna 2016. Kuva: SERGEI ILNITSKY / EPA

Putin pitää yksityiselämäänsä koskevat tiedot julkisuudelta visusti piilossa. Hän ei ole suostunut vahvistamaan edes kahden laillisen tyttärensä henkilöllisyyttä.

Journalistiryhmä Projektin selvitys (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo miljoonaomaisuuden saaneesta pietarilaisesta Svetlana Krivonogihista. Syyksi väitetään naisen läheistä suhdetta Putiniin ja heille mahdollisesti avioliiton ulkopuolella syntynyttä yhteistä tytärtä.

Kummankin äkkirikastumisen taustalla kerrotaan olevan Venäjän toiseksi suurimman pankin Rossijan suuromistaja Juri Kovaltšuv. Hänet tunnetaan Putinin pitkäaikaisena ystävänä ja henkilökohtaisena pankkiirina.

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on pitänyt paljastuksia epäuskottavina provokaatioina.

Vieläkin kiusallisempi Kremlille on oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytystapaus.

Korruptiopaljastuksistaan tunnettu Putin-kriitikko joutui elokuussa siperialaissairaalaan kesken lentomatkansa. Myöhemmin Berliiniin hoitoon siirretyn Navalnyin elimistöstä löytyi novitšok-hermomyrkkyryhmään kuuluvaa ainetta.

Venäjän johto on kiistänyt osallisuutensa myrkytykseen, eikä asiasta ole aloitettu varsinaista rikostutkintaa.

Myrkytyksestä toipuva Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä berliiniläisessä Charité-sairaalassa syyskuussa 2020. Kuva on julkaistu alunperin Navalnyin Instagram-tilillä. Kuva: Aleksei Navalnyi / EPA

Maanantaina kansalaisjournalisteista koostuva Bellingcat-ryhmä julkaisi yhteistyössä arvostettujen viestimien kanssa yksityiskohtaisen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) tapauksesta.

Sen mukaan Navalnyin myrkytyksen takana on Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:ssä toimiva myrkkyihin erikoistunut ryhmä. Ryhmän kerrotaan seuranneen oppositiopoliitikkoa vuodesta 2017 lähtien ja yrittäneen myrkyttää hänet aiemminkin.

Julkisuuteen tulleet tiedot piirtävät kuvan kehnosti työskentelevistä ja korruptoituneista turvallisuusviranomaisista.

Kremliä lähellä oleva media vastasi selvitykseen vaikenemalla. Lehdistösihteeri Peskov peruutti päivittäiset puhelintapaamisensa toimittajien kanssa vetoamalla tänään torstaina pidettävään Putinin pressitilaisuuteen.

Koronaepidemian vuoksi Putin esiintyy loppuvuoden lehdistötilaisuudessaan poikkeuksellisesti videoyhteyden välityksellä.

Se sopii hyvin vuoteen 2020, jona Putinista on alettu puhua ”bunkkerissa piileskelevänä pappana”. Lehtitietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) hänen Sotšissa sijaitsevaan palatsiinsa on rakennettu kopio Moskovan työhuoneesta, jotta presidentti pystyisi salaamaan olinpaikkansa tv-lähetyksissä.

Tarkasti etukäteen käsikirjoitetussa tilaisuudessa Putinilta odotetaan edes jonkinlaista kommenttia Navalnyin myrkytysyritykseen. Vastauksia halutaan nyt, kun läntisessä ja Venäjän riippumattomassa mediassa tapahtumaa on ruodittu kuluvan viikon ajan ja operaatio näyttää yhä selvemmin Putinin siunaamalta.

Jos Putin asiaa kommentoi, on turha odottaa paljoa. Ulkoministeri Sergei Lavrov ehti jo eilen keskiviikkona pitää ylimalkaisesti tietoja Navalnyin myrkytyksestä jälleen yhtenä lännen hyökkäyksenä Venäjää vastaan.

Ulkoministeri Sergei Lavrov rikkoi keskiviikkona hiljaisuuden ja kommentoi Venäjän johdosta esimmäisenä uusia tietoja Navalnyin myrkystapauksesta "huvittavaksi luettavaksi". Kuva: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Putinin vuosi on siis loppumassa kiusallisesti.

Sekä hänelle että Venäjän turvallisuuspalvelulle on alettu naureskella aiempaa avoimemmin. Julkisuudessa kerrotaan paljastuksia presidentin yksityiselämästä ja hänen lähipiirinsä väärinkäytöksistä.

Kansainväliseen valokeilaan on noussut Putinin pahin kriitikko, jonka nimeä presidentti välttää lausumasta ääneen.

Venäjällä voikin ensi vuonna odottaa kansalaisiin ja mediaan kohdistuvan kontrollin lisääntymistä – ja Putinin kaivautumista yhä syvemmälle bunkkeriinsa.

Lue lisää aiheesta:

.
.