Hyppää sisältöön

Ranskassa tuomittiin vuoden 2015 terrori-iskussa avustaneita pitkiin vankeustuomioihin

Iskussa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan kuoli 17 ihmistä.

Poliisit vartioivat Charlie Hebdon toimitaloa vuonna 2016. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Pariisilainen oikeusistuin tuomitsi vuoden 2015 terrori-iskua avustaneita jopa elinkautiseen. Lyhyin tuomio oli neljä vuotta vankeutta.

Oikeudenkäynnissä tuomiolla oli 14 henkilöä, mutta yksi heistä vapautettiin tällä kertaa tuomiosta, koska tuomioistuin katsoi hänen saaneen jo tuomion erillisessä oikeudenkäynnissä tammikuussa.

Muiden syytettiin muun muassa auttaneen aseiden hankkimisessa ja logistiikassa. Tuomiot olivat eripituisia riippuen siitä, millä tavalla syytetty oli osallistunut iskuun.

Syytetyistä kolme tuomittiin poissaolevina.

Yksi poissaolevista ja 30 vuoden vankeustuomion saaneista on Syyriaan paennut Isis-taistelijan leski, joka avusti iskun tekemisessä. Kahden muun poissaolevana tuomitun olinpaikkaa ei tiedetä tai heidän uskotaan kuolleen.

Paikalla tuomion saaneiden joukossa oli muun muassa aseita ja kulkuneuvoja hankkinut mies. Hän sairastui oikeudenkäynnin aikana koronaan, joten käsittely venyi kuukaudella.

Oikeudenkäynnin oli alun perin määrä alkaa jo maaliskuussa, mutta sitä lykättiin, kun koronaviruspandemia sulki suurimman osan Ranskan oikeustaloista.

7. –9. tammikuuta 2015 tapahtuneet hyökkäykset aloittivat Ranskassa ääri-islamilaisen iskujen sarjan, joka vaati kaikkiaan 250 kuolonuhria.

Iskussa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan kuoli 17 ihmistä.

Itse hyökkääjät kuolivat tulitaisteluissa poliisin kanssa.

Lue myös:

.
.