Hyppää sisältöön

Kalavesien kunnostukseen 1,4 miljoonan euron lisäraha – kunnostuksen alle useampikin Lapin kohde

Kalavesiin sijoitetaan parin vuoden aikana miljoonia euroja.

Metsähallitus lisää virtavesien kunnostusta merkittävästi vuonna 2021. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Eduskunta on myöntänyt kalavesien kunnostuksiin 1,4 miljoonan euron lisärahoituksen. Rahalla voidaan kunnostaa jopa 20 koskialuetta kymmenellä eri joella. Metsähallitus lisääkin virtavesien kunnostusta merkittävästi vuonna 2021.

– Tämä on merkittävä lisä kalojen elinympäristöjen kunnostuksiin. Olemme jo aloittaneet lähes miljoonan euron valuma-aluehankkeen, jolla kunnostetaan kokonaisia valuma-alueita. Nyt pystymme kohdistamaan urakoita lisäksi erillisiin virtavesiin, erätalousjohtaja Jukka Bisikertoo tiedotteessa.

Yksi suurimmista urakoista on Posiolla Livojoessa, jossa kunnostetaan viisi koskea. Muitakin kohteita on suunnitteilla muun muassa Lappiin.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Niihin tuodaan soraa ja kiveä. Aikoinaan uittoa varten perattuja koskia palautetaan vastaamaan luonnontilaa.

Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan. Suunnitelmissa on jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen.

Kalavesille on luvassa erityinen vuosi

Virtavesien kunnostusraha on vain yksi julkinen sijoitus kalavesiin tulevana vuonna. Kalavesiin sijoitetaan parin vuoden aikana miljoonia euroja. Kokonaisia valuma-alueita kunnostetaan lähes miljoonan euron hankkeella 2020–2021.

Projekti on mukana myös Metsähallituksen Itämerihaasteen toimenpideohjelmassa. Maa- ja metsätalousministeriö jakaa lisäksi osan kalastonhoitomaksujen noin 10 miljoonan euron tuotosta kalavesihankkeisiin.