1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuntopalot

Marika Lahnakoski seurasi, kuinka tuli nuoli kerrostalon ulkoseinää ja roihahti liekkimereksi: "Silloin iski itkunsekainen pelko"

Kerrostalopalo saa myös rutinoituneen pelastusammattilaisen sydämen lyömään muutaman lisälyönnin.

asuntopalot
Rakennuspalo Vaasan Ajurinkadulla 6.8.20
Marika Lahnakoski kertoo, että talon asukkaat turvautuivat toisiinsa. Yhdessä juteltiin, itkettiin ja purettiin mieltä palon aikana ja jälkeen.Anna Wikman / Yle

Seinät kupruilivat märkyydestä ja vesi loiskui huonekalujen ympärillä.

Katto oli revitty irti.

Marika Lahnakoski keräili Vaasassa Ajurinkadulla vuokrakotinsa jäänteiden keskeltä valokuvia, vaatteita ja keittiövälineitä.

Kaikki muu oli tuhoutunut käyttökelvottomaksi, vaikka oma huoneisto sijaitsi melko kaukana syttymispaikasta.

Kaksikerroksisessa pienkerrostalossa edellisenä iltapäivänä, 6. elokuuta 2020, syttynyt tulipalo oli onnistuttu nujertamaan vasta myöhään illalla. Ullakkokerros ja yläpohja olivat tuhoutuneet. Myös valtaosa asunnoista oli kärsinyt huomattavia vahinkoja.

Liekkimerestä oli elokuisena aamuna jäljellä enää kitkerä savun haju, joka tunkeutui sieluun asti ja laukaisi hetkessä jyskyttävän päänsäryn.

Ajurinkadun tulipalo Vaasassa 6.8.2020
– Viihdyimme 8-ja 10-vuotiaiden lasteni kanssa Ajurinkadulla. Uusi koti löytyi onneksi melko läheltä eli kaveripiiri ja koulu pysyivät samana.Anna Wikman / Yle

Aluepalopäällikkö Jarmo Peltonen muistelee, että kymmenen asunnon luhtitaloon ruiskutettiin vähintään 36 kuutiota vettä. Ainakin neljän auton säiliöt tyhjiksi.

– Vesivahingot ovat usein suoranaista tulen aiheuttamaa tuhoa suuremmat. Se on valitettavaa, mutta palon edetessä syvälle rakentisiin ei usein ole muuta vaihtoehtoa.

Hälytyskeskus sai soiton tulipalosta iltapäivällä.

– Alakerran naapuri hakkasi oveani ja huusi, että talossa palaa, äkkiä ulos! En ollut itse nähnyt mitään, enkä haistanut savua. Onneksi olin yksin kotona, lapsilla oli isäviikko, Marika Lahnakoski kertaa tapahtunutta.

Päivystävä palomestari oli sattumoisin juuri menossa Pelastuslaitoksella autoonsa, kun hälytys tuli. Hän oli nopeasti paikalla ja korotti vasteen heti keskisuuresta suureksi rakennuspaloksi.

– Se oli aivan oikea ratkaisu, sanoo Peltonen, joka oli itse tilanteessa yleisjohtajana.

Kukaan ei loukkaantunut

Palopaikalta tuli nopeasti tietoja. Kaikki talon asukkaat olivat tulleet omatoimisesti tai toistensa auttamina ulos. Palomies oli käynyt nappaamassa viimeisen kissan turvaan. Muut lemmikit olivat tulleet jo omistajiensa mukana pihalle.

Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta kaksi asukasta vietiin ensihoitoon tarkistettaviksi.

Lahnakoski seurasi pelastustöitä naapurinsa kanssa viereisen pihan aidan takaa. Muut asukkaat olivat levittäytyneet lähikadulle ja pihalle.

– Osa tuntui olevan pelonsekaisessa shokissa. Itse olin ehtinyt napata kännykän mukaan ja soittelin läheisille, että kunnossa ollaan.

Hän kertoo katselleensa, kuinka tuli nuoli ulkoseinää yhden asunnon kohdalla. Siinä vaiheessa tuntui, että palo saadaan pian sammutettua.

Samaa viestiä sai korviinsa myös Jarmo Peltonen.

– Heti alkuvaiheessa tuli tietoa, että palo saadaan hallintaan ja kohta perään, ettei saadakaan vaan päinvastoin, nyt täytyy pitää kiirettä!

Tulenlieska alkoi nopeasti levitä parvekkeen ulkoseinää pitkin toisen asunnon parvekkeelle ja siitä kiihtyvällä nopeudella ylös ja eteenpäin.

– Silloin iski itkunsekainen pelko, sanoo tilannetta ulkona tarkkaillut Marika Lahnakoski.

Pelastuslaitoksella oli jo suuri pyörä pyörimässä. Tilannepaikan johtajana työskennellyt palomestari komensi, missä järjestyksessä autoja tuodaan lisää paikan päälle, ettei pihaa tukita ja estetä työskentelyä muilla työkaluilla.

Nostolava-auton pääsy riittävän lähelle rakennusta oli varmistettava.

– Pitää organisoida kuka tekee mitäkin. Mikä porukka tekee sammutusiskua ja mistä, kuka hoitaa vesihuollon, kuka huolehtii savutuuletuksista, Peltonen luettelee.

Peruskauraa, kun tuli on isosti irti.

Palo pääsi livahtamaan karkuun

Palopaikalla oli pelastustöissä kaikkiaan 15 yksikköä. Suuri tulipalo sitoo väkeä ja kalustoa. Peltosen oli mietittävä myös heti alkumetreillä suunnitelma sen varalle, että tulisi muita hälytyksiä, joihin pitäisi riittää pelastajia.

– Onneksi ei tällä kertaa tullut, hän toteaa, ja myöntää, että suuri rakennuspalo kaupungin keskustassa saa kokeneella ammattilaisellakin sydämen lyömään muutaman ylimääräisen lyönnin.

Palo oli jo levinnyt, kun Peltonen tuli paikalle.

– Palon kohde näkyi kauas kadulle. Joku asukkaista seisoi pihalla kylpytakissaan ja odotteli hämmentyneenä apua, Peltonen muistelee.

Savunmuodostus oli voimakasta.

Palonsyyn tutkinta ei ole vielä valmistunut

Media uutisoi verkossa puurakenteisen pienkerrostalon suuresta palosta. Pelastajille kuitenkin selvisi nopeasti, että kyseessä oli vain puuverhoiltu talo.

– Huoneistot oli rajattu betonielementeillä ja betonisilla välipohjilla eli palo ei päässyt etenemään huoneistosta toiseen niin helposti, kertoo Peltonen.

Silti se pääsi livahtamaan sammuttajilta karkuun.

Palopäivänä tehdyssä Ylen haastattelussa Peltonen arvelee, että palo lähti yhden asunnon parvekkeelta. Syttymissyy on jo selvillä, mutta Peltonen ei halua kertoa sitä, koska asia on vielä poliisin hoidossa.

Pohjanmaan poliisin tiedottaja Mikael Appel vahvistaa, että palonsyyn tutkinta ei ole vielä valmistunut.

Sen verran aluepalopäällikkö kertoo, että tuli karkasi rikkoutuneiden ikkunoiden kautta parvekkeelle ja jatkoi ulkoseinää asunnon yläpuolisiin rakenteisiin.

– Kun palo menee piiloon, siihen ei päästäkään enää nopeasti käsiksi. Pitää ruveta purkamaan, rikkomaan ja raivaamaan rakenteita, Peltonen toteaa.

Siinä rytäkässä meni myös Marika Lahnakosken asunnon katto.

Minuutti lisää peliaikaa olisi ehkä auttanut

Tulipalosta on nyt neljä kuukautta. Jokaiselle asukkaalle on löytynyt katto pään päälle. Ensimmäinen yö meni monella hotellissa.

– Itse asuin ystävän luona. Mukana oli vain reppu. Saimme palon alkuvaiheessa käydä palomiehen avustamana hakemassa nopeasti tärkeimmät tavarat, esimerkiksi lääkkeet. Itse otin reppuun tietokoneen ja vähän vaatetta, Lahnakoski kertoo.

Rakennuspalo Vaasan Ajurinkadulla 6.8.20
– Haluan kiittää pelastuslaitosta ja kaikkia, jotka auttoivat meitä. Teette hyvää työtä!Anna Wikman / Yle

Vaasan sosiaalipäivystäjät auttoivat uusien asuntojen etsinnässä. Myös Suomen Punainen Risti oli auttamassa paikan päällä. Sen katastrofirahastosta tarjottiin evakkoon joutuneille asukkaille avustusta vaatteiden ja huonekalujen hankintaan.

– Minuutti lisää peliaikaa ja lopputulos olisi voinut olla aivan toinen, harmittelee aluepalopäällikkö Jarmo Peltonen.

Rakennuspalot ovat oikukkaita. Kun näyttää, että palo laantuu, tuli onkin jo ehtinyt livahtaa jostakin uuteen paikkaan.

Harjakattoinen, avara ullakkotila oli kuin avoin kutsu irti päässeelle palolle. Siellä oli häkkivarastoja ja muuta pintaa, mihin tarttua ja tilaa levitä vauhdilla.

– Ullakko oli rakenteellisesti kunnossa, varmasti määräysten mukainen, mutta tuli livahti ulkokautta, Peltonen sanoo.

Hän ei halua ottaa kantaa tarkemmin Ajurinkadun paloon, mutta muistuttaa: Jokaisen olisi hyvä osata alkusammutusta.

Ajurinkadun luhtitalon korjauksen suunnittelu on aloitettu. Talon asuntoja vuokraavasta Vaasan Kivat Kodit-yritysestä Jukka Haapamäki kertoo, että evakkoon joutuneille vuokralaisille tarjotaan mahdollisuus muuttaa vanhaan asuntoonsa talon kunnostuksen jälkeen.

Marika Lahnakoski ei ole varma, haluaako enää palata takaisin. Talo oli idyllinen ja asukkaat mukavia, mutta hän on myös jo kotiutunut nykyiseen vuokra-asuntoonsa.

– Tulipalo ei tule enää uniin, kuten ensimmäisinä viikkoina.

Hän kertoo, että koko kulunut vuosi on ollut kummallinen. Tuli korona-aika ja lasten etäkoulut. Sitten oma lomautus ja juuri, kun työt olivat taas alkamassa, tuli tuhosi kodin ja tavarat.

Lääkäri kirjoitti palon jälkeen kaksi viikkoa sairauslomaa.

Nyt arki rullaa uudessa asunnossa ja Lahnakoski on oivaltanut olevansa hädän hetkellä vahvempi ihminen kuin on tajunnutkaan. Myös ihmisten, ventovieraidenkin, auttamishalu ja hyvyys yllättivät ja tekivät vaikutuksen.

– Olen miettinyt, että lähden myös itse vapaaehtoishommiin mukaan.

Lue seuraavaksi:

Vaasan rakennuspalo lähti todennäköisesti parvekkeelta – evakuoiduille etsitään asuntoja

Vaasan keskustassa palaneen talon asukkaille on löytynyt väliaikaiset kodit

Marko Perälä menetti Vaasan kerrostalopalossa kaiken omaisuutensa – "Eniten kirpaisee se, että meiltä kuoli kolme kissaa"

Lue seuraavaksi