1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Yhdysvallat hyväksymässä toisenkin koronarokotteen – lue viisi kysymystä ja vastausta rokotusten tilanteesta eri maissa

EU-maissa aloitetaan rokotukset heti joulun jälkeen, jos luvat tulevat.

koronarokote
sairaanhoitajat rokotteiden kanssa
Amerikkalaisen Janssen-yhtiön rokotetta vietiin kokeiltavaksi vapaaehtoisilla 17. joulukuuta barcelonalaisessa sairaalassa Espanjassa.Enric Fontcuberta / EPA

Koronavirus leviää maailmalla yhä kovaa tahtia, mutta rokotukset sitä vastaan ovat alkaneet ja laajenevat koko ajan. Yksi rokote on hyväksytty käyttöön monissa maissa ja toinen on tulossa.

Runsaan viikon päästä koronarokotuksia annetaan todennäköisesti myös Suomessa.

1) Mitä COVID-19-rokotuksissa tapahtuu juuri nyt?

Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaavan elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan kehittämän koronavirusrokotteen hyväksymistä.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan FDA:n odotetaan antavan virallisen päätöksensä perjantain aikana.

Yhdysvallat olisi ensimmäinen maa, joka hyväksyy Modernan rokotteen käyttöön.

Lue lisää: Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan koronarokotteelle käyttölupaa – Virallinen päätös luultavasti perjantaina

Yhdysvalloissa on poikkeusluvan turvin jo aloitettu rokotukset amerikkalais-saksalaisella Pfizer-BioNTech-rokotteella. Viranomaiset ovat arvioineet sen antavan 95-prosenttisen suojan koronavirusta vastaan.

Modernan rokote antaa yhtiön omien testien mukaan 94-prosenttisen suojan. Modernan rokotteen käyttö on helpompaa, sillä se säilyy kuukauden jääkaappilämpötilassa. Pfizer-BioNTechin rokote vaatii –70 asteen syväjäädytyksen.

rokoteneula
Koronarokote odottamassa pistämistä Los Angelesissa Yhdysvalloissa.Brian van der Brug / EPA

2) Mitkä maat ovat aloittaneet rokotukset?

Pfizer-BioNTechin rokote on hyväksytty käyttöön Kanadassa, Saudi-Arabiassa ja Bahrainissa. Poikkeuslupa sille on annettu Yhdysvalloissa, Britanniassa, Kuwaitissa, Arabiemiraateissa, Singaporessa, Chilessä ja Kiinassa.

Rokotukset Pfizer-BioNTechin rokotteella on aloitettu Britanniassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja torstaina myös Saudi-Arabiassa.

nainen tuulettaa
Sairaanhoitaja Nicole Chang oli tyytyväinen saatuaan koronarokotuksen Los Angelesissa.Brian van der Brug / EPA

Venäjä on aloittanut rokotukset omalla Sputnik-rokotteellaan, vaikka sen testaukset ovat vielä kesken.

Kiina on antanut poikkeuskäyttöluvan kolmelle omalle rokotteelleen. Rokotukset on aloitettu ainakin Sinovac-yhtiön CoronaVac-rokotteella. Kiinan rokotteiden kokeet ovat kesken, ja niiden massatestauksia tehdään Brasiliassa, Perussa, Indonesiassa ja Turkissa.

3) Milloin EU-maissa saa koronarokotuksen?

Euroopan unionin lääkeviraston EMA:n odotetaan hyväksyvän Pfizer-BioNTechin rokotteen käyttöön joulukuun 21. päivänä eli ensi maanantaina. Tämän jälkeen rokotteelle tarvitaan EU:n komission lupa, joka saataneen 23. joulukuuta.

Jos luvat annetaan, rokotukset alkavat EU-maissa joulun jälkeen.

EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan rokotukset alkavat koko EU:ssa 27. joulukuuta. Ruotsi aloittaa ne mahdollisesti jo edellisenä päivänä.

nainen rokottaa toista.
Margaret Keenan sai Britannian ensimmäisen koronarokotteen. EU on rokotuksissa Britanniasta ja Yhdysvalloista jäljessä.Jacob King / EPA

Suomessa HUS kertoi keskiviikkona, että se saattaa aloittaa rokotukset (siirryt toiseen palveluun) joulukuun viimeisellä viikolla, jos rokotetta saadaan. Muualla maassa rokotukset aloitettaneen tammikuun alussa.

Myös amerikkalainen Moderna-yhtiö on hakenut rokotteelleen käyttölupaa Euroopasta. EMA on nopeuttanut luvan käsittelyä ja saattaa päättää siitä jo 6. tammikuuta.

4) Kuka saa rokotetta, kuka ei?

Monet valtiot ovat tilanneet rokotetta reilusti varmistaakseen, että koko väestö voidaan rokottaa. Esimerkiksi Ranska on tilannut 200 miljoonaa rokoteannosta, vaikka siellä on noin 70 miljoonaa asukasta.

Useimpia rokotteita, muun muassa Pfizer-BioNTechia ja Modernaa tarvitaan kaksi annosta rokotettavaa kohti.

porukkaa ihmettelemässä koehenkilöä
Vietnamin oman koronarokotteen kokeilu vapaaehtoisilla alkoi torstaina. Luong Thai Linh / AOP

Nature-lehden tekemän vertailun (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaksi rokoteannosta tai enemmän per asukas ovat tilanneet Kanada, Yhdysvallat, Australia, Britannia, EU ja Japani.

Tämä tarkoittaa, että muut maat pystyvät rokottamaan vain osan väestöstään tai joutuvat odottamaan rokotetta kauemmin.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että esimerkiksi useimmat Aasian maat pääsevät aloittamaan rokotukset vasta vuoden 2021 loppupuolella. Köyhien maiden rokotustarpeita varten perustettu COVAX-ohjelma ei ole saanut riittävästi rahoitusta.

5) Ovatko rokotetoimitukset sujuvia?

Koronarokotteiden toimittamisessa on ainakin aluksi joitakin ongelmia. Pfizer-yhtiö ilmoitti joulukuun alussa, että se pystyy toimittamaan tänä vuonna vain puolet ennakkoon lupaamastaan määrästä. Syynä ovat raaka-aineiden toimitushäiriöt.

Pfizer on sittemmin ilmoittanut saaneensa tuotantonsa kuntoon, mutta Yhdysvaltain ensi keväälle toivomat (siirryt toiseen palveluun) sata miljoonaa lisäannosta näyttävät tuottavan yhtiölle vaikeuksia.

autosta tuodaan pakettia.
Ensimmäinen koronarokote-erä tuli Renoon Nevadan osavaltiossa 15. joulukuuta. Ty O'Neil / AOP

COVID-19-rokotteen kehittämisen kova kiire ja valtava kysyntä saattavat tietää lisää häiriöitä. Jokaiselle uudelle rokotteelle on rakennettava uusi, turvallinen ja hyväksytty tuotantolinjansa ja saatava sille osaavat käyttäjät.

Samalla rokotteiden raaka-aineiden kysyntä kasvaa jyrkästi.

Markkinoille pyrkii eri puolilta maailmaa pari sataa rokotekehitelmää, joilla kaikilla on omat tuotantokulttuurinsa.

Myös rokotteen jakelussa on ilmennyt alkuvaikeuksia sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. Rokotetoimitukset ovat saattaneet myöhästyä, tulla väärän kokoisina tai mennä kuljetuksessa pilalle.

Pfizer-BioNTechin rokote on herkkä lämpötilan vaihtelulle. Se on käytettävä viidessä vuorokaudessa syväjäädytetyn pakkauksen avaamisesta. Jos näin ei voida tehdä, rokotetta voi säilyttää vielä 30 vuorokautta syväjäädytettynä.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23 saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Yhdysvallat tällä viikolla, EU-maat tammikuussa, kehitysmaat jäävät odottamaan vuoroaan – tässä järjestyksessä maat suunnittelevat rokotusten aloittamista brittien jälkeen

Kilpajuoksu koronarokotteesta: Miljardeja rokoteannoksia on jo myyty, mutta kuka ne saa ja milloin?

Koronarokotteet eivät tule vapauttamaan rokotettujakaan heti koronatesteistä – tutkimukset rokotteiden turvallisuudesta jatkuvat vielä pitkään käyttöönoton jälkeen

The New York Timesin Coronavirus Vaccine Tracker (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi