Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuin: Unkarin jyrkkä pakolaispolitiikka rikkoo EU:n sääntöjä

Unkari yrittää tietoisesti estää turvapaikan hakijoiden pääsyn maahan.

Unkarilaiset sotilaat partioivat Unkarin ja Serbian välisellä rajalla marraskuussa. Kuva: Tibor Rosta / EPA

Euroopan unionin tuomioistuin on antanut päätöksensä Unkarin pakolaispolitiikasta. Tuomioistuimen mukaan Unkari rikkoo EU-säädöksiä.

Tuomioistuin toteaa Unkarin estävän maahan saapuvia ihmisiä tekemästä turvapaikkahakemusta ja pakottavan heidät "siirtoleireihin".

– Unkari ei täytä EU-lakien asettamaa velvoitettaan ylläpitää oikeutta hakea turvapaikaa, tuomioistuin lausuu.

Unkarin lakien mukaan turvapaikkaa ei saa anoa sen rajojen sisällä, ei edes rajoilla. Turvapaikanhakijat on ohjattu EU:n ulkopuolella oleviin lähetystöihin, kuten esimerkiksi Kiovaan tai Belgradiin, joissa se voivat tehdä anomuksen maahan pääsystä.

Jos henkilöt saavat maahantuloluvan, heidät ohjataan "siirtoleireihin", joissa he voivat tehdä turvapaikkahakemuksen.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) "siirtoleirien" olosuhteet ovat kurjat ja vankilamaiset. Unkarin viranomaiset viranomaiset ovat myös vieneet väkisin turvapaikanhakijoita takaisin rajoille, jotta nämä poistuisivat maasta.

Unkari on puolustanut tänä vuonna linjaansa sillä, että se suojautuu koronaviruksen kantajilta.

Ryhmä Unkariin pyrkiviä maahanmuuttajia makuupusseissa Kelebian rajakaupungissa Serbiassa helmikuussa 2020. Kuva: Zoltan Balogh / EPA

Euroopan tuomioistuin totesi aiemmin tänä vuonna, että siirtoleirit rikkovat EU-säädöksiä. Tuomion jälkeen Unkari lakkautti Serbian ja Kroatian rajoilla olleet leirit, mutta samaan aikaan supisti lähetystöjensä resursseja siten, että turvapaikkahakemusten käsittely kestää entistä kauemmin.

.
.