1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. samaa sukupuolta olevien avioliitto

Oulun tuomiokapituli jätti rankaisematta pappeja homoparien vihkimisestä – aiemmin linja oli toinen ja siitä sai varoituksen

Yksi nyt rankaisematta jätetyistä kolmesta papista oli vihkinyt sateenkaaripareja myös aiemmin ja saanut tuolloin siitä rangaistuksen.

samaa sukupuolta olevien avioliitto
Pappi Árpád Kovács
Yksi papeista on oululainen kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács. Arkistokuva.Paulus Markkula / Yle

Voit kuunnella tämän jutun myös koneäänen lukemana. Koneääni lukee osan Ylen verkkojutuista 14.–18.12.2020. Kerro mielipiteesi koneäänen ja audiouutisten toiminnasta täällä (siirryt toiseen palveluun) ja lue lisää kokeilusta täällä.

Tämä audio on puhesyntetisaattorin tekemä, ja se perustuu Ylen verkkopalvelussa julkaistuun artikkeliin.

Oulun tuomiokapituli on päättänyt olla rankaisematta kolmea Oulun hiippakunnan pappia, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Asiasta kertoi ensin Kotimaa (siirryt toiseen palveluun).

Tuomiokapituli on antanut asian piispan kaitsentaan.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä käsiteltiin kapitulin istunnossa tiistaina. Vihkimiset ovat tapahtuneet elokuun 2018 ja viime lokakuun välisenä aikana.

Yksi näistä papeista on oululainen kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács, joka on aiemmin saanut tuomiokapitulilta varoituksen samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Varoitukseen johtanut vihkiminen tapahtui vuonna 2017 ja se oli korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä tänä vuonna. Tuolloin korkein hallinto-oikeus totesi, että päätös oli oikeutettu, vaikka hallinto-oikeus oli päätynyt eri tulokseen.

Aiemmin syksyllä piispainkokous teki suosituksen, että tuomiokapitulit harkitsevat pidättyväisyyttä, kun ne pohtivat seuraamuksia homopareja vihkineille papeille.

Tuomiokapitulin päätös oli yksimielinen. Sen mukaan on selvää, että kyseiset pastorit ovat toimineet vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta, mutta varoituksen antaminen on kohtuuton seuraus.

Kovácsin mukaan tuomiokapitulin ratkaisu on toivottu suunta, mutta hän toivoisi sivistyneempää keskustelua asiasta. Nyt Kovácsin mielestä keskitytään aivan liikaa syyttelyyn. Hän itse on loukkaantuntunut siitä, että tuomiokapituli katsoo pappien toimineen edelleen vastoin pappislupausta.

– Minä aion jatkaa parien vihkimistä. Se rikkoo pappislupauksen, joka niin ei tee. Minä noudatan rakkauden kaksoiskäskyä. Tasa-arvon pitää lisääntyä maailmassa, ja meidän pitää päästä tässä asiassa järkevämpään suuntaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!

Lue seuraavaksi