1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläkkeet

Kuntien eläkeläiset saivat rahat liian varhain, mitä eläkeläisen pitää nyt tehdä? Viisi kysymystä ja vastausta – verottaja: "nyt kannattaa odottaa rauhassa pari päivää"

Todennäköisesti rahat peritään jollain tavalla takaisin, mutta tämä kaikki on vielä auki.

eläkkeet
Mies tutkii eläkearviotaan.
Kevan eläkkeet puhuttavat.Kalle Mäkelä / Yle

Kuntien eläkkeitä hoitava Keva on vahingossa maksanut etuajassa eläkkeitä noin 400 000:lle kuntien eläkeläiselle. Rahat tulivat tileille tänään.

Kaikkiaan kyse on noin 420 miljoonan euron summasta.

Ennenaikainen tammikuun 2021 eläkkeiden maksu kompensoidaan niin, että tammikuussa ei makseta lainkaan eläkkeitä niille, jotka saivat tammikuun eläkkeen etuajassa. Kunta-alan eläkkeet maksetaan seuraavan kerran 3.2.2021.

Keitä asia koskee?

Asia koskee kunta-alan eläkeläisiä, jotka saavat eläkkeensä Kevasta. Heillä tilillä näkyy tänään ylimääräinen summa.

Miten tämä vaikuttaa eläkkeensaajan arkeen heti?

Koska tammikuun rahat tulivat jo tilille, olennaista on huolehtia siitä, että rahat riittävät myös tammikuulle. Tilille tullut raha ei siis ole ylimääräistä joululahjarahaa, jonka voi käyttää. Tammikuussa maksettava eläke vain tuli tilille joulukuussa.

Kevan sivuilla on myös neuvoja, miten eläkkeen voi esimerkiksi jo halutessaan palauttaa ja näin välttää ongelman. Siellä neuvotaan myös, kuinka omaiset voivat toimia eläkeläisen puolesta. Tästä linkistä pääset Kevan sivujen neuvoihin. (siirryt toiseen palveluun)

Vaikuttaako tämä ensi vuoden tai tämän vuoden verotukseen?

Verohallinnosta kerrotaan, että asia on kesken.

Keva selvittää esimerkiksi rahojen takaisinperintää ja muita vaihtoehtoja.

Siis: Nyt Keva selvittää mahdollista korjaustapaa. Verotusvaikutukset ovat monimutkaisia. Siksi niistä ei tehdä päätöksiä, ennen kuin Kevasta tulee lisää tietoa.

Nyt pitää siis vain odottaa.

– Nyt kannattaa pari päivää vetää henkeä ja viranomaiset miettivät tähän ratkaisua, joka hoitaisi tämän pois päiväjärjestyksestä niin, että kenellekkään ei koidu mitään veroharmeja, johtava veroasiantuntija Sami Varonen sanoo.

Todennäköisesti rahat peritään jollain tavalla takaisin, mutta tämä kaikki on vielä auki.

Vaikuttaako ylimääräinen maksu Kelan tukiin?

Nyt maksetun tammikuun eläkkeen vuoksi esimerkiksi joulukuun toimeentulotukia ei tulla perimään takaisin, Kelasta kerrotaan

– Asiakkaalla on erityisesti toimeentulotuen näkökulmasta myös oma vastuu ja varautumisvelvollisuus. Tärkeintä on, että asiakkaat saavat nyt tiedon siitä, että tammikuun eläke on jo maksettu heille, sanoo Kelan lakiyksikön päällikkö Mia Helle.

Entä jos eläkkeensaaja joutuu jostain syystä käyttämään tammikuun eläkettään jo joulukuussa?

Rahoja ei tietenkään pitäisi tuhlata ennakkoon.

– Voi tulla tilanteita, että joillakin asiakkailla joulukuussa maksettua eläkettä ei ole tammikuussa enää jostain syystä käytettävissä. Silloin hän saattaa olla toimeentulotuen tarpeessa, Mia Helle sanoo.

– Tämä ovat yksittäistapauksia, joita arvioidaan hakemusten käsittelyn yhteydessä.

Juttua päivitetty 17.12. kello 14.48, lisätty Kevan uudet neuvot ja linkki niihin. Lisätty verottajan kommentti 15.30.

Keva maksoi tammikuun eläkkeet jo joulukuussa: ylimääräisen maksun voi palauttaa myös itse, neuvoo Keva – Verottaja: Nyt kannattaa odottaa hetki, viranomaiset ratkaisevat asian

Keva on vahingossa maksanut etuajassa eläkettä 400 000:lle kuntien eläkeläiselle, tammikuun eläkkeet tilille jo huomenna – "Tämä on ensimmäinen tämän kokoluokan virhe"

Lue seuraavaksi