1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Yleiskalastusoikeudet laajenevat Hossan kansallispuistossa

Kalaan pääsee neljällä uudella järvellä yhdellä vavalla ja kalastonhoitomaksulla.

kansallispuistot
Kaksi kajakkimelojaa Hossan kansallispuistossa.
Kalastuslupa-asiat muuttuvat Hossassa neljällä järvellä. Arkistokuva.Ensio Karjalainen / Yle

Voit kuunnella tämän jutun myös koneäänen lukemana. Koneääni lukee osan Ylen verkkojutuista 14.–18.12.2020. Kerro mielipiteesi koneäänen ja audiouutisten toiminnasta täällä (siirryt toiseen palveluun) ja lue lisää kokeilusta täällä.

Tämä audio on puhesyntetisaattorin tekemä, ja se perustuu Ylen verkkopalvelussa julkaistuun artikkeliin.

Metsähallituksen Hossan vapalupa-alueeseen kuuluneet Ala-Valkeainen, Keski-Valkeainen, Pitkä-Hoilua-Kokalmus ja Kirkasvetinen siirtyvät tammikuusta alkaen yleiskalastusoikeuksien piiriin, eikä niissä kalastamiseen enää vaadita vapalupaa.

Vuodenvaihteen jälkeen viehekalastukseen mainituilla järvillä vaaditaan edelleen valtion kalastonhoitomaksu. Muutos vaikuttaa sallittujen vapojen määrään, sillä kalastonhoitomaksu oikeuttaa ainoastaan yhden vavan käyttämiseen. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse suorittaa, mikäli on alle 18-vuotias, yli 65-vuotias tai onkii tai pilkkii – tällöin kalastaminen on kokonaan maksutonta.

Vastaavat, kalastuslain mukaiset yleiskalastusoikeudet ovat voimassa myös muilla Hossan kansallispuiston lammilla ja järvillä, jotka eivät kuulu Metsähallituksen vapalupa-alueeseen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi