Hyppää sisältöön

Oppositio jatkoi ulkoministerin hiostamista, kokoomus keskittäisi EU:n elvytysrahat korkeakouluille, Joulupukki saa rokotteensa – katso kyselytunnin tallenne

Vuoden 2020 viimeisen kyselytunnin voit katsoa klikkaamalla kuvan videolinkkiä.

Eduskunta poikkeuksellisesti järjestäytynyt virkamiesaitioon ja ministeriaitoon koronaviruksen takia.
Vuoden 2020 viimeinen kyselytunti pidetään 17.12.2020. Ministeriaitiossa vastaamassa on valtaosa ministereistä.

Pääministeri, voisiko Joulupukki tonttuineen saada koronarokotteen ensimmäisten joukossa, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät? Pukin tarkoituksena olisi ensisijaisesti suojata rokotuksella muita tartunnoilta, ei vain itseä.

Perinteisen, kyselytynnin vuoden viimeisen kysymyksen, välitti pääministerille kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

– Tartuntojen välttäminen on ollut hänenkin poikkeuksellisen pitkän työuransa salaisuus jo useiden satojen vuosien ajan, Mykkänen viittasi Joulupukkiin ja toivotti eduskuntaryhmänsä puolesta eduskunnalle ja hallitukselle rauhallista joulua.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti oppositiota ajan hermolla olevasta kysymyksestä.

– Hallituksen hyväksymän rokotestrategian mukaisesti Joulupukki kuuluu riskiryhmään eli ikääntyneisiin, jotka tulevat ensimmäisten joukossa rokotteen saamaan, Marin lupasi.

Pääministeri sanoi toivovansa, että ensimmäiset rokotteet annetaan jo joulun aikana.

Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.
Kokoomuksen Kai Mykkänen välittää Joulupukin kysymyksen koronarokotteista pääministerille vuoden viimeisellä kyselytunnilla.

PS ryöpytti Haavistoa, Marin: Ministerillä on eduskunnan luottamus

Kyselytunnin alussa perussuomalaiset jatkoi eduskunnan kyselytunnilla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) perustuslakivaliokunnalta saamien moitteiden poliittista jälkipyykkiä.

Ensimäinen kysyjä, kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) varmisteli pääministeri Sanna Marinilta (sd.), ymmärsikö tämä ulkoministerin rikkoneen lakia.

Samaa kysyi suoraan Haavistolta kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Wille Rydman (kok.) joka oli yksi Haavistoa koskevan muistutuksen tekijöistä.

Haavisto kertoi vastaavaansa samaan kysymykseen nyt kolmatta kertaa.

– Kunnioitan perustuslakivaliokunnan päätöstä, otan nämä moitteet vastaan ja olen ilmoittanut, että tulen kaikessa toiminnassa ottamaan nämä moitteet ja tämän ohjauksen huomioon, Haavisto vastasi.

PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Riikka Purra (ps.) ihmettelivät, että ministerit ovat eronneet vähemmästäkin kuin mitä Haaviston al-Hol -virkamiesjupakassa on tapahtunut, esimerkkeinä tuhmat tekstiviestit tai esiintymiskoulutus ministeriön laskuun.

– Silti hänellä (Haavistolla) on SDP:n ja keskustan luottamus. Onko tämä poliittista kulttuuria, jota haluatte olla normalisoimassa, Halla-aho kysyi.

Tiistain luottamusäänestyksessä Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-68.

Marin vastasi, että mikäli eduskunta olisi äänestänyt toisin, hallituksen jatkosta olisi keskusteltu erittäin vakavasti.

– En lykkää vastuuta kenellekään, hallitus yhdessä kantaa vastuuta. Tällä viikolla on äänestetty luottamuksesta, ja eduskunta on antanut luottamuksensa. Omalta osaltani olen todennut, että ulkoministeri voi jatkaa tehtävässään, Marin sanoi.

– Olen demokratian kannattaja, ja tämä sali on tämän asian päättänyt, viittasi luottamusäänestykseen myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Kokoomus: EU:n elvytysrahat keskitettävä koulutukseen

Kokoomus tivasi hallitukselta keinoja koronan aiheuttamista talousvaikeuksista selviämiseen.

Kansanedustaja Ruut Sjöblom (kok.) esitti, että EU:n elvytysrahastosta saatavat tuet kohdennettaisiin korkeakoulujen, tutkimuksen ja tuotekehityksen vahvistamiseen.

– Voimmeko sopia, että kotimaiset ja eurooppalaiset elvytysrahat keskitetään astetta suurempiin koulutuspanostuksiin ja että ohjaamme miljardiluokan panostukset tuotekehityksen vahvistamiseen, jotta Suomi pysyy kehityksen kärjessä.

Kiireinen politiikan viikko

Viikko on sakeanaan politiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Koronavirus jatkaa jylläämistään, ja epidemia tuntuu paitsi ihmisten terveydessä myös monen työntekijän ja yrittäjän kukkarossa.

Hallitus on neuvotellut tänään myös eläkeputken eli yli 62-vuotiaiden ansiosidonnaisten lisäpäivien kohtalosta. Yli puolet suomalaisista haluaisi Ylen kyselyn mukaan säilyttää sen ennallaan.

Kyselytunnilla on myös ministerivastuuasian takia myrskynsilmään joutunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka ei viime viikolla koronakaranteenin takia päässyt paikalle.

Haavisto sai perustuslakivaliokunnalta moitteet yrityksestä siirtää alaisensa toisiin tehtäviin, kun al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamista suunniteltiin runsas vuosi sitten.

Vuoden viimeisellä kyselytunnilla on luvassa perinteinen yllätyskysymys, joka on yleensä joulun hengessä sovinnollinen ja jopa vitsikäs.

Kansanedustajien kysymyksiin vastaamassa ovat lähes kaikki hallituksen ministerit, kuten pääministeri Sanna Marin (sd.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Saramolle kyselytunti oli ensimmäinen, hän sijaistaa opetusministeri Li Anderssonia (vas.) tämän vanhempainvapaan ajan.

18:52: Lisätty video vuoden viimeisestä kyselytunnin kysymyksestä

.
.