1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle

Hallitus esittää rajoituksia Ylen verkkosisältöihin – toimitusjohtajan mukaan sananvapaus kaventuu

Yle saisi lakimuutoksen jälkeen julkaista tekstisisältöä pääsääntöisesti vain, kun se liittyy äänen tai liikkuvan kuvan julkaisuun.

Ylen tilaaman riippumattomuusselvityksen toteuttivat oikeustieteen tohtori Hannele Pokka ja filosofian maisteri Juhani Pekkala. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Hallitus esittää Yle-lain muuttamista siten, että Yleisradion julkaisemat tekstimuotoiset verkkosisällöt olisivat nykyistä tiukemmin sidoksissa sen julkaisemaan audio- tai videosisältöön.

Asiasta kertoo liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Esityksen mukaan Yle ei voisi julkaista tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy johonkin liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Poikkeuksina olisivat kiireiset uutistilanteet, STT:n lyhyet tekstimuotoiset sisällöt, vähemmistökielten palvelut, viranomaistiedotteet sekä kulttuuriin ja oppimiseen liittyvät sisällöt.

Muutoksen taustalla on Medialiiton Euroopan komissiolle kolme vuotta sitten tekemä kantelu. Medialiitto on media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö. Käytännössä kaupallinen media haluaa vähentää kilpailua Ylen kanssa verkkosisällöissä.

Esityksen tavoitteena on tarkentaa Ylen roolia julkisen palvelun mediatalona ja muuttaa yhtiötä koskeva sääntely EU:n valtiontukisääntelyn mukaiseksi.

Suurin osa tekstistä liittyy jo nyt kuvaan ja ääneen

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila pitää hyvänä, että ehdotuksessa uudeksi Yle-laiksi mainitaan teksti osana julkisen palvelun tehtävää.

– Pidän tärkeänä, että ehdotuksessa sanotaan, että teksti liittyy pääsääntöisesti ääneen ja kuvaan. Nytkin meillä jo yli 90 prosenttia tekstistä liittyy radio- ja tv-kanavilla tai digitaalisilla alustoilla oleviin sisältöihin.

Toimitusjohtajan mukaan Ylessä joudutaan kuitenkin pohtimaan tekemistä uusiksi, mikäli laki tulee voimaan.

– Jonkin verran on totta kai kyse sananvapauden kaventamisesta. Mutta uskon, että pärjäämme. Meillä on jo käynnissä yle.fi-verkkosivun uudistaminen, jossa palvelu muuttuu enemmän ääneen ja kuvaan perustuvaksi palveluksi. Siihen teksti liittyy luontevasti.

Hallituksen esitys Yle-laista siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi, ja siitä käytävät täysistuntojen keskustelut käydään ensi vuoden puolella.

Esitystä on käsitelty parlamentaarisesti eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Ylen toimitusjohtaja olettaa, että lakiesitys menee läpi.

– Tätä on käsitelty siinä hengessä, että tälle esitykselle on riittävää tukea eduskunnasta löytymässä.

Ylä-Anttila uskoo, että lakia pystytään Ylessä noudattamaan hyvin, jos se menee eduskunnassa läpi esitetyssä muodossa.

– Koronavuosi osoittaa, että poikkeusoloissa voidaan tehdä huoltovarmuuteen liittyvää sisältöä kaikin tavoin, oli se sitten tekstiä, kuvaa tai ääntä. Se on ihmisille tärkeää saavutettavuuden kannalta.

Lue myös:

Hallitus haluaa rajoittaa Ylen verkkojuttujen julkaisua – esitys Yle-lain muuttamisesta etenee lausuntokierrokselle

Journalisti: Suomi aikoo rajata Ylen toimintaa EU:n toiveiden mukaan, mutta toteutus ja hyödyt askarruttavat vähän kaikkia (siirryt toiseen palveluun)