1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

Kemin biotuotetehtaalle esisopimus yhdestä maailman metsäteollisuuden suurimmista turbiineista

Kemin biotuotetehdasprojektin kotimaisuusasteen arvioidaan nousevan noin 70 prosenttiin.

Kemin biotuotetehdas
Metsä Groupin Kemin tehdas
Toteutuessaan Metsä Fibren investointi turvaa nykyiset 250 työpaikkaa Kemin tehtaalla.Risto Koskinen / Yle

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja Doosan Škoda Power ovat tehneet esisopimuksen Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan turbiini-generaattorista.

– Biotuotetehtaalle tulee 270 MW:n turbiini ja se on yksi maailman suurimmista metsäteollisuusalalla käytössä olevista turbiineista. Olemme tyytyväisiä, että meidän turbiinimme valittiin tähän tehtaaseen, kertoo tiedotteessa Area Sales Manager Václav Lang Doosan Škoda Powerilta.

Soodakattilan yhteyteen tuleva turbiini-generaattori on keskeinen osa uuden tehtaan energiatehokkuutta. Turbiini-generaattori tuottaa sähköä täysin uusiutuvista polttoaineista.

Täysin ilman fossiilisia polttoaineita toimivan biotuotetehtaan sähköenergian omavaraisuus on 250 % ja ylijäävä sähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon. Metsä Groupin mukaan biotuotetehdas lisää toteutuessaan uusiutuvan energian osuutta Suomessa yli kaksi prosenttiyksikköä.

Biotuotetehdasprojektissa on tehty myös useita muita merkittäviä esisopimuksia prosessiosastoista ja laitteista. Tehtyjen esisopimusten perusteella projektin kotimaisuusasteen arvioidaan nousevan noin 70 prosenttiin.

Investointipäätös tehdään aikaisintaan ensi vuoden alussa

Yhtiö päättää 1,5 miljardin euron investoinnista aikaisintaan ensi vuoden alussa. Esimerkiksi uuden tehtaan ympäristöluvan odotetaan valmistuvan ennen joulua.

Metsä Group on arvioinut, että uuden tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on noin 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä arvioidaan kaikkiaan olevan yhteensä noin 15 000.

Investointi turvaisi nykyiset 250 työpaikkaa Kemin tehtaalla. Sen kerrannaisvaikutuksena työllistyisi noin 2 500 henkilöä eli 1 500 henkilöä enemmän kuin nykyisen Kemin sellutehtaan ansiosta.

Lue seuraavaksi