1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Kristiinankaupungissa palaa vanhan hiilivoimalaitoksen työmaalla – metallipalossa mukana palava titaani aiheutti vaaratiedotteen

Pelastuslaitoksen mukaan titaanin palaessa syntyy vaarallisia aineita. Pelastuslaitos kehottaa välttämään Karhusaaren aluetta perjantaiaamuun asti.

Kristiinankaupungin palossa on kyse metallipalosta, jossa on mukana titaania. Siitä syntyy vaarallisia aineita. Alueelle annettiin torstaina vaaratiedote. Kuva: Yle/Juho Teir

Kristiinankaupungissa syttyi tänään torstaina iltapäivällä tulipalo vanhan hiilivoimalaitoksen työmaalla.

Palosta annettiin alueelle vaaratiedote. Vaaratiedote purettiin torstaina kello 17.40.

Päivystävä palomestari Jannice Valtakari Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että purkutyömaalla tuleen syttynyttä lauhdutinta ei ole pystytty sammuttamaan normaalein menetelmin. Kyse on metallipalosta, jonka on annettu palaa hallitusti ja suojattu ympärillä olevaa omaisuutta.

Valtakarin mukaan metallipalossa on joukossa titaania, josta syntyy vaarallisia aineita. Myös savua on muodostunut runsaasti.

– Vähän erikoinen tilanne, Valtakari sanoo.

Purkutyöt jatkuvat

PVO Lämpövoiman tuotantopäällikkö Heli Nevala on paikalla palopaikalla. Hän toteaa, että palopaikka eli vanha hiilivoimalaitos on ollut poissa tuotannollisesta toiminnasta jo vuodesta 2015.

Palopaikka on vanha turbiinisali. Nevalan mukaan palo ei näy turbiinisalista ulos, sillä kyse on sisäpurkuun liittyvästä palosta.

– Lauhduttimen purkua on tehty polttoleikkaamalla ja siitä on palo saanut alkunsa, Nevala sanoo.

Hiilivoimayksiköstä on purettu jo kattilarakennus ja rikinpoistolaitos, öljylaitoksesta tekemättä ovat vielä kattilarakennuksen ja turbiinilaitoksen sisäpurut, Nevala kertoo.

Palossa ei loukkaantunut ihmisiä.

Palopaikan lähelle ei ole vielä päästy, mutta Nevala arvelee, että palo ei hidasta purkutöiden jatkamista.

Lue seuraavaksi: Katso video: Suomen korkein savupiippu räjäytettiin maan tasalle Kristiinankaupungissa – maamerkin katoaminen kertoo kivihiilestä ja öljystä luopumisesta

"Aluetta kannattaa välttää"

Kristiinankaupungissa tuuli päivystävän palomestari Jannice Valtakarin mukaan torstaina iltapäivällä merelle päin. Tuuli on heikkoa, joten savu leviää aika heikosti.

– Tätä aluetta kannattaa kuitenkin välttää pitkälle aamuun asti. Vaikutusalueella ei ole paljon asutusta, jos tuulensuunta ei muutu, Valtakari sanoo.

Alueella kannattaa myös sulkea ilmastoinnit ja ikkunat.

Pelastuslaitos arvioi, että sammutustyöt kestävät pitkälle torstai-iltaan.